Annika Laats: usk ja umbusk

Risti kirik I Foto: Marko Paloveer

Me, eestlased, olevat üks usuleige ja -kauge rahvas. Seesama rahvas räägib viimasel ajal aga kummastavalt palju usust. Kõik usuvad midagi, kusjuures üsna innukalt. Ühtesid nimetatakse maskiusku inimesteks, teised usuvad, et maskid on kahjulikud. Ühed usuvad teadlasi ja eksperte, teised usuvad… ka vist teadlasi, aga neid neutraalseid, kallutamata ja äraostmatuid. Usutakse MMS-i, lapikmaad ja Bideni võidu taga olevat mastaapset pettust, usutakse ka ministreid ja seda, et nad muutuvad või ei muutu, arenevad paremuse poole või pigem siiski ei arene.

Näib, nagu oleks “uskuma” umbrohu kombel kõik teised tegusõnad välja söönud. Google’i otsingumootor annab sõnadele “Ratas usub” kordades rohkem vasteid kui sõnadele “Ratas teab” või “Ratas mõtleb”.

Annika Laats

Annika Laats on kirikuõpetaja ja Tallinna lastehaigla hingehoidja. Kord kuus ilmuvate "pühabajutluste" vahendusel saab Edasi lugeja osa Risti kiriku võlvide all kõlavast humaansest sõnumist. Annika usub, et kui kasvõi osagi neis jutlustes öeldust on tõde, siis on see kõige tähtsam, mida inimesel elus üldse teada tasub. Loe artikleid (70)