Moe- ja disainiuudised: detsember

Ellen Richardi talvekollektsioon. Fotograaf: Kertin Vasser; modellid: Arina Besedina (SAGE Management) ja Anna Litvinova; meik & soeng: Mari-Ly Kapp.

Talve ja seal aastal väga koduse pühadeaja algus toovad Eesti disaineritelt arvukalt uusi kollektsioone: Oksana Tanditi stiiliikoonidest inspireeritud ajatud rõivad, Ellen Richardi ja Marimo valiku, milles võib pidada nii Zoomi-koosolekuid kui perega kodus erilist pühadeaega veeta. Ka tootedisaini loojad mõtlevad sellele, kuidas sooja saada, ning moealase meelelahutuse otsijad suunduvad taas telerite ette.

Mood

Oksana Tanditi ajatu klassika kestab sellest talvest palju kauem

Audrey, Diana, Jackie O, Karl, Coco, Marlene, Giorgio – need nimed ja nende stiil ei vaja tutvustamist. Ükskõik milline aastaarv vaatab vastu kalendrist, peame tunnistama, et nende ikoonide stiil sobiks jätkuvalt suurepäraselt.

Oksana Tanditi selle talve kollektsioon on inspireeritud nendest stiiliikoonidest, mängides mustvalge kontrastiga ning klassikaliste kangaste ning mustritega. Kollektsioonist õhkub lisaks ajatusele igatsust selle aasta märksõnaks kujunenud kodusele mugavusele vaheldust pakkuda – samas võib kindel olla, et aasta, kahe ja ka kümne pärast võib need rõivad muretu elegantsiga ikka selga tõmmata.

“Meil kõigil on soov end vahel samastada ühe või teise moeajalugu mõjutanud ikooniga ning neist inspiratsiooni saada. Inimesed, kelle järgi mudelid on oma nime saanud, on küll väga erinevad, kuid neid kõiki iseloomustab laitmatu stiil, intelligents ja graatsia ehk omadused, mis on olnud läbi aegade alati hinnas,” ütleb moelooja Oksana Tandit.

Kollektsioonist leiab palju pepitaruutu ja klassikalise, Chaneli stiilis jaki, frakilõikelisi sametpintsakuid, šiki valgest villakrepist kostüümi, valgeid siidpluuse ning pidulikke sametist ja litterkangast korsettkleite.

Uus kollektsioon on juba saadaval disaineri esindussalongis aadressil Tornimäe 5.

Ellen Richardi talvine kollektsioon teeb kodukontoris olemise mugavaks

Täna nii ja homme naa olukord vajab kindlat telge, mis kõikuvasse nädalasse nauditava mugavuse loob. Ellen Richardi uus talvine kollektsioon pakub lahenduseks riietust, mis sobib nii koju, kontorisse, kooli kui kohvikusse, olles valmis ruumi ja olukorraga kohanema.

Üha enam otsitakse rõivast, millega saaks ka kodus mugavalt, ent siiski esinduslikult olla, et korraga kaugtööd ja kodust olemist nautida.

Triiksärk on tore küll, aga koduseks kandmiseks ju liiga soliidne. Maikaga videokonverentsil osalemine hüppab omakorda teise äärmusesse.

Ellen Richardi uus kollektsioon on valmistatud päevadeks, mille programm on jooksvas muutuses ning kohanemisaeg lühike. Valikus on elegantse välimusega orgaanilisest puuvillast dressid, hommikumantlid, pehmest tencel-kangast pealevisatavad särkpluusid ja kleidid, mis istuvad ühtmoodi hästi nii tänaval kui ka kodus. “Lohva ja formaalne on kaasaegse eluviisi vajadus. Rõiva tegumoelt oodatakse etiketiülest ujumist ja n-ö kadunud pusletüki fenomeni, mis täpselt õigesse kohta sobitub,” kommenteerivad Ellen Richardi disainerid Kristi Pärn ja Andreas Kübar hetkeolukorda rõivamoes.

Maailm muutus – ja koos sellega Marimo moemaja

Kevadel aastas kahe suure kollektsiooni esitlemisest loobunud Marimo tuli äsja välja pükstükkide kapselkollektsiooniga, mis sündis klientide tagasisidet ning inimeste käitumist muutuvas maailmas analüüsides.

“Arvan, et meie pükstüki edu seisneb selle disaini mugavuses ja kvaliteetses materjalis. Kõige tähtsam aspekt oli, et pükstükki oleks lihtne selga panna, sest see on tavaliselt pükstükkide juures kõige probleemsem – tundub, et tabasin märki,” ütleb brändi asutaja ja loovjuht Mari-Liis Pikkar, kes lansseeris moemaja ajaloo esimese pükstüki sel sügisel. “Seda saab stiliseerida väga erineval viisil pidulikest üritustest kuni kodukontorini, mis praegusel ajal on kindlasti üks võtmerolle iga uue eseme puhul.”

Ehkki juba rohkem edasi lükatud suurüritused, ära jäävad jõulu- ja aastavahetuspeod mõjutavad moemajade müüki tugevalt, on kasvanud vajadus rõivaste järele, millega ka kodus tähtpäevi pidades hea välja näha ja seda mitte teiste, vaid eelkõige iseenda enesetunde jaoks. “Eks muidugi mõjutab meid nagu kõiki teisigi suure osa maailma suletus ning sellega kaasnev inimeste frustratsioon, kuid samas ütleksin, et see ei ole ainult halb – on omajagu inimesi, kes kasutavad seda kodus olemise aega targasti oma garderoobi läbimõtlemiseks ja uueks loomiseks,” märgib Pikkar, kelle kliendid on pigem inimesed, kellele on oluline stiil ja mitte hooajatrendid ning kes ostavad rõivaid aastateks.

Tänu eriolukorra ajal müügi veebi kolimisele on moemaja oluliselt laiendanud turgu. “Suurim saavutus sel sügisel on paari unistuse täitumine ehk uute klientide lisandumine Araabia Ühendemiraatidest, Saudi Araabiast ning Floridast,” ütleb Pikkar. 

ERM-i kogud täienesid Katrin Kuldma loominguga

Eesti Rahva Muuseumi kogu sai täiendust Katrin Kuldma kollektsiooni Muhu Couture mudelitega, ERM-i kollektsiooni jõudsid punane masintikandiga kleit “Caramel” ja samas koloriidis käsitsi tikitud jakk “Osaka”.

ERM-i väike kaasaegse Eesti moe kogu täieneb harva ning seda hoolega kaalutum on iga ost, mille muuseum teeb. “Moedisainerite loomingut oleme kogunud seoses rahvusliku moe näitusega 2017. aastal ja siis jõudsid kogudesse nende disainerite kleidid: Aldo Järvsoo, Signe Kivi, Külli-Kerttu Siplane, Arne Niit, Zoja Järg,” ütleb ERM-i turundusjuht Kairi Ustav. “Lisaks on ERM-i kogudes Evelin Ilvese EV aastapäeva vastuvõttudel kantud kleidid, mille autoriteks on Arne Niit, Xenia Joost, Kristina Viirpalu, Ülle Suurhans-Pohjanheimo, Merike Pääro, ning Anneli Tammiku ehted.

Kuldma Muhu tikanditega jakke ootasid ees veel n-ö rahvuslikud kudumid brändidelt Mithio (disain Tiia Orgna); Etnowerk (disain Annika Vaalma ja Liina Laansalu); Naiiv (disain Liina Viira); Ruut ja Triip (disain Riina Tomberg).

Foto: Katrin Kuldma moemaja.

Disain

800-aastased saunatraditsioonid ja kaasaegne disain kohtuvad Haven Kakumäe jahisadamas Popup Hotis otse merekaldal, kus kaamosele tasakaaluks on avatud Eestis disainitud Yrre peegelsaun. Disainsaunale sekundeerivad kolm ahjuküttega kümblustünni, mis on täidetud kuuma mereveega, ning üks jääkülma veega – julgematele. Vapramad saavad end kasta ka otse merre.

Yrre sauna disaini idee autor on Karl Tähe ja arhitekt on Arden Arroval, esimene prototüüp valmis sel kevadel. “Insenerlahendus on selline, mis võimaldab sauna transportida selliste hämmastavalt suurte klaasidega,” lisab Karl Tähe. Majad on  puitkonstruktsioonil ning saunade sisu on tootnud Huum, kelle toodang on pälvinud isegi disainiauhinna Red Dot.

Popup Hoti nime kandev disainsaun uue kontseptsiooniga majutuskoha Popup Living kõrval on kantud põhjamaisest, looduslähedasest wellness’i kontseptsioonist, mis annab Popupis kümblemisele uue tähenduse. 

Popup Living ja Popup Hot Kakumäe sadamas.

Film

Coco Chanel. Foto: Eugène Karmmermann/ © Gamma Rapho

15. detsembril pakub ETV2 vaatamiseks dokfilmi 20. sajandi moeikoonist Coco Chanelist ja tema võitlustest läbi elu. Dokfilm “Coco Chaneli lahingud” näitab tema vastuhakku ühiskondlikule korrale, juurdunud tavadele ja maskuliinsele maailmale. Seejuures tegeles Coco Chanel pidevalt oma eksistentsi ümbermõtestamisega – ta oli moelooja, aga ka aktiivne ühiskonnaelu tegelane, natsispioon ja hiljem mässumeelne vanadaam, kes vaatamata suurtele tegudele oli oma eluloojangul üksildane.

Nädal hiljem, 22. detsembril jõuab ETV2 ekraanile lugu teisestki naisikoonist Isabel Marantist, kes on pälvinud küll moemaailma tunnustuse, kuid eelistab samas privaatsust ja väldib ise igasugust reklaami. Dokfilm “Isabel Marant: Kollektsiooni sünd” annab võimaluse saada osa ühe tema kollektsiooni valmimisest, alustades kõige varasematest ideedest kuni poodiumil esitlemiseni.

Film “Jean Paul Gaultieri viimane etendus” portreteerib 29. detsembril moemaailma legendaarset pahapoissi Jean Paul Gaultieri, kes tähistas sel aastal moe-etendusega oma 50 aastat kestnud karjääri. Dokfilm heidab pilgu nii tema viimasele suurele etteastele kui ka jäljele moekunstis, mida märgistavad korsett, madrusepluusid, tätoveeringumustrid ja meesteseelikud.

***

Plokis “Pressiteated” on võimalik avaldada tasu eest lühiinfot oma toodete kohta. Huvi korral võta ühendust: hello@edasi.org

“Moe- ja disainiuudised” on rubriik moest ja disainist huvitatud lugejale.  Nopime infovoost välja silmapaistvad Eesti moe- ja disainivaldkonda puudutavad sündmused ning soovitame põnevaid ja harivaid moeteemalisi näitusi, filme ja podcast’e.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)