Hille Hanso: Türgi ja Eesti alkoholipoliitika – sarnasusi rohkem, kui arvata võiks

Raki joomise kombed Türgis, alates sellest, mis tüüpi meze'd peaksid laual olema, kes lauas esimesena klaasi tõstab ja kuidas kokku lüüakse; liha või kala, mida kõrvale pakutakse; teenindus, muusika – kõik moodustab kombetalituse, mis lõppeb hubases joobumuses. Foto: Shutterstock.

Moslemienamusega riikidest kirjutatakse ikka ja jälle nurga alt, mis peaks näitama, kuidas usukuuluvus meid üksteisest olemuslikult erinevaks teeb ja lahutab. Aga mis oleks, kui me vahel asuks teemade kaupa vaatlema, mis on sotsiaalpoliitilised vaidlusküsimused, mida võiks pigem sarnaseks lugeda?

Järgnevas loos annan ülevaate Türgi alkoholipoliitikast, seda käsitlevate seaduste muutmisest, maksustamise mõjust salaalkoholi levikule viimase aja kontekstis ning jagan täitsa tavaliste türklaste arvamusi. Lugeja leiab tõenäoliselt, et Eesti ja Türgi alkoholipoliitika väljakutsetes ja probleemides on üpris suur ühisosa, mis sest, et siin riik enamuse inimeste identiteediks “moslem” märgib.

Hille Hanso

Hille Hanso on Türgi ja Lähis-Ida välis- ja kaitsepoliitika kommentaator ja analüütik, vabakutseline teleprodutsent, ajakirjanik ja inimõiguslane. Muuhulgas uurib ja kajastab ta aktivismi ja inimõiguste olukorda üle ilma. Hansol on magistrikraad Lähis-Ida uuringutest Istanbulis, kus ta ka suurema osa ajast elab. Loe artikleid (15)