Vestlussaade “1STAGE”Kristjan Järvi: “Peame ehitama rõõmutehase”

Vestlussaade “1STAGE” toob avalikkuse ette lood ägedatest Eesti inimestest, et näidata, kuidas nad töötavad, millised on nende harjumused ja kuidas nad on jõudnud selleni, kellena meie neid täna tunneme. Kaheksanda saate külaliseks on Kristjan Järvi. Ta on helilooja, produtsent, dirigent ja ettevõtja. Väga mitmekülgne mees. Mõistagi vesteldakse temaga muusikast, kuidas tunnetame muusikat ja elu üldisemalt. Kogemustest ja ootustest. Spontaansusest. Ning sellestki, miks peaks inimene tegelema just sellega, mis talle meeldib.

Mõtteid vestlusest:

  • Tihti surutakse muusikutele peale mingit oma visiooni. See on üks asi, mida mina oma muusikutele rõhutan: tahan neid rohkem julgustada, mitte mõelda raamides. Ja kui niimoodi suhtuda elusse üleüldiselt, siis tegelikult on maailm geniaalne. Ja elu on geniaalne. Oleme sündinud mingisugusesse maailma ja kohe algab kohitsusprotsess.
  • Kõik see pinge, milles elame, tuleb meie enda seest. Beethoveni muusika on taoline, mis võitleb meie oma eksistentsiga. Meie olemus on taoline asi, millega me võitleme kogu aeg. Tahame midagi paremat, aga me ei tea, mida ja kust seda võtta.
  • Paljud inimesed teavad fakte, aga mitte midagi muud. Me kõik räägime tehisintellektist. See data, mis koguneb, kuitahes palju seda on, ei muutu teadvuseks. Sest teadvus on selline: ma ei tea kõiki fakte, aga ma tunnen ja tunnetan. Tunnetan asju intuitiivselt. Paljud usuvad, et kui sa tead küllalt fakte kõikidest asjadest, kui sa paned terve interneti ühe arvuti mälusse, siis on ta targem kui meie. Ta võib olla targem, aga tal pole hinge. Ja meie võitlus tegelikult – või vähemalt minu oma – on tuua esile seda, mis ei ole kalkuleeritav.
  • Inimesed tegelevad selliste asjadega nagu armastuslaulud sellepärast, et me otsime terve elu armastust, mis maskeerib ennast. Mõnikord isegi tunneme, et saime selle kätte. Aga siis ta läks ära. Aga mis see tegelikult oli? Lõppude lõpuks see, mida otsime, on kaotada hirm olla elus. See on ainuke asi, mida kõik otsivad.
  • Lõpmatuse kontseptsioon on päris vägev värk. Ja kui me saaksime sellega rohkem sina peale, siis meil ei oleks diktaatoreid, usku rahasse. Siis meil oleks teine tase. Miks pisiasjad võtavad esikoha? Peame tegema rõõmutehase, mis produtseerib rõõmu. Rõõm on minu jaoks üks peamisi asju.

1STAGE’i eesmärk on vestelda edumeelsete inimestega, et jagada nende teadmisi ja harjumusi suurema kuulajaskonnaga. See ei ole intervjuu ega küsitlus. See on vestlus. Sukeldume sügavale meie külalise mõttemaailma. Nende intiimsete ja ausate vestluste eesmärk on olla inspiratsiooniks nii meile endale kui ka vestluse vaatajale. Meie külalised on pärit erinevatest eluvaldkondadest: meelelahutus, ettevõtlus, sport, kunstid, muusika, film, teater jpm.