Raivo Vare: märkmeid 3. novembrist 2020. Mis saab Ameerikast ja maailmast?

Arvata on, et Trumpi võit valimistel vaid kiirendab pendli liikumishoogu vasakule, nagu sedagi, et Bideni võit vaid mõnevõrra aeglustab seda. Foto: Shutterstock.

Just 3. novembril 2020 teevad ühe juhtiva suurriigi valijad valikut, mis mõjutab veel aastateks mitte ainult nende riiki, vaid ka maailma. Ja kuigi samaaegselt on eelkõige USA ja Euroopa maadlemas koroonapandeemia teise laine tulekust tekkivate sotsiaalsete ja majanduslike raskustega ning mitmes maailmanurgas on konfliktselt arenemas erinevad usulis-kultuurilised, demokraatia või rahvusliku suveräänsuse ihalusest tingitud siseriiklikud, samuti riikidevahelised, sh territoriaalsetest vaidlustest või geomajanduslikust konkurentsist põhjustatud pinged, on USA presidendivalimised ja nende tulemus oma kaalukuselt tähtsaimaks sündmuseks. Seepärast keskendugem neile.

Valimistulemuste ennustamise teeb keerukamaks asjaolu, et need pole klassikaliselt ühetaolised üleriiklikud, vaid paljuski osariikidepõhised valimised koos kaasneva tehnilise mitmekesisuse ja keerukusega. Ja kuigi nende ridade kirjutamise hetkel pole veel teada nende valimiste tulemus, on just paras aeg, et nende valimiste toimumise päeval pisut arutleda selle üle, mis kaalul on. Aga kaalul on palju, selles pole kahtluski.

Raivo Vare

Raivo Vare on hariduselt jurist, lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna ja EBSi magistriprogrammi cum laude. Olnud riigiminister ning teede- ja sideminister, tippjuht pangandus- ning transpordi- ja logistikasektori firmades. Tegev paljude avaliku sektori ja erialaorganisatsioonide, samuti eraettevõtete juhtorganites. Kord kuus vahendab Raivo Vare Edasi lugejatele oma mõtteid tähenduslikest rahvusvahelise elu sündmustest. Loe artikleid (100)