Moe- ja disainiuudised: november

Ehkki moemaailm on koroonakriisis tugevalt räsida saanud, tuleb Eestis ikkagi juurde ka uusi katsetajaid, kes uute oludega kiiresti kohanevad. Foto: Birkenthal.

Aastalõpuspordiks hoogu võttev moe- ja disainimaailm pakub novembris pigem kvaliteetseid näituse- ja filmielamusi kui uusi tooteid. Moemaailmas on pilk pööratud aksessuaaridele, uut pakuvad nii juba tunnustatud tegijad, nagu näiteks Kadri Kruus, kui ka Eesti moemaastikul täiesti uus bränd Birkenthal.

Mood

Kummardus Eesti moele ja disainile läbi videokunsti

Sel suvel käivitus ligi kahe aasta pikkune projekt, mille käigus saab kodumaine disain esmakordselt üles võetud ühise kontseptuaalse loona ja seda võimsaimates Eesti paikades. Loodav materjal tutvustab disainiga koos ka Eestimaa kauneid paiku ning ühiskonnale olulisi väärtusi. Lisandväärtusena aitab projekt kaasa disaineribrändide ekspordivõimekuse kasvule.

Tallinn Design House’i koordineeritud projekti on kutsutud osalema ligi 100 Eesti disainerit, kelle looming on selgelt äratuntava käekirjaga, kelle väljakujunenud ikoonilised tooted on jätnud Eesti disainimaastikule jälje ning kes on näidanud üles potentsiaali rahvusvaheliseks kasvuks. Eelkõige on fookuses rõiva-, aksessuaari- ja kodusisustusdisainerid. Viis pildistamissessiooni toimuvad Eesti eri paigus, mille käigus viiakse disainitooted kultuurilise narratiivi loomiseks nende pärandilisse keskkonda. Fotoprojekti loovjuht on Piret Puppart, fotograaf Riina Varol ja videoklipid loob Robert Parelo. Projekti käigus luuakse austusavaldus igale aastaajale, mis põimub hiljem Robert Parelo käe all kokku terviklikuks aastaringiks.

Esimene fotosessioon toimus juulikuu lõpus Setomaal ja Taevaskojas. Video annab sissevaate ka projekti saatvatesse pärimusjuttudesse, jagades vihjeid nii teispoolsusega ühendust hoidvatest peegelpindadest kui ka lindudest, kes kahte maailma – siin- ja sealpoolset, kaasaega ja möödunut – ühendavad.

Esimeses videos näeb Eve Hansoni, Lilli Jahilo, Marit Ilisoni, Samelini, Adrikorn Artefactsi, Tanel Veenre, Claudia Lepik Jewellry ja Sigrid Kuuse loomingut.

Ajaloo esimese Kuldse Nõelakoja võitja Kadri Kruus avab novembris Telliskivis pop-up-poe

Koos ehtekunstnik Anneli Tammiku, tekstiilidisainer Monika Järgi, keraamik Elika Hundi, tootedisainer Tõnis Vellamaga pakub äsja moeauhinna Kuldne Nõelakoda 2020 võitnud aksessuaaridisainer Kadri Kruus kuni 30. novembrini tegutsevas disainipoes kingitusi nii emale, isale, sõbrale või kasvõi iseendale, hinnad algavad 3 eurost.

Disainerid on ise ka valitud aegadel poes kohal, et soovijad saaksid esitada eritellimusi või niisama mõnusat disainijuttu rääkida.

Virtuaalselt toimunud Tallinna moenädalal andis moeauhinna Kuldnõel žürii välja parima aksessuaaride looja auhinna Kuldne Nõelakoda, mille võitis aksessuaaridisainer Kadri Kruus. Üheksa aastat tegutsenud Kadri Kruusi aksessuaare iseloomustavad klassika, kvaliteet ja meisterlik käsitöö uues julges, innovaatilises vormis.

Valik Kadri Kruusi loodud aksessuaare ja kingitusi. Foto: Juta Kübarsepp.

Eesti disainer Roxana Spekter loob antibakteriaalsetest tekstiilidest moodi

Tallinn Fashion Week tõi esmakordselt Eesti publiku ette  antibakteriaalsetest tekstiilidest valmistatud kollektsiooni brändilt Spekter Technologies. Kollektsiooni “MARS 2.0” moodustavad kimonod, Jaapani hakama-pükstega sarnanevad püksid, samuti pikad puusadeni lõhikutega kleidid.

Foto: Erlend Štaub.

Esitlusel olid esindatud ka järgmise põlvkonna ülerõivad: keebid ja jakid, mis on valmistatud veekindlatest nutikangastest magnetkinnistel. “Jätkame aktiivset arendusprotsessi, tutvustades uusi tehnoloogilisi lahendusi ja laiendades värvigammat. Jälgime vankumatult rõivaste loomise täistsükli säilitamise valitud kurssi Eestis – alates visuaalsetest kujutistest ja arendustest kuni tootmiseni,” ütleb brändi asutaja.

Juristist aksessuaaridisaineriks: Angela Ventsel lisab mugavatele igapäevarõivastele sekundiga asjaliku noodi

Angela Ventsel töötas pikalt juristina ning aitab praegu e-residentidel Eestis ettevõtet asutada ja leida sobivad koostööpartnerid nii Eestis kui ka rahvusvahelisel tasandil. Läbi enda ja klientide vajaduste jõudis ta sel aastal aga välja moevaldkonda, sest tundis puudust põhjamaise maitsega sobivatest aksessuaaridest, mis mõne minutiga igapäevase ja koduselt mugava riietuse väljapeetuks ning elegantseks lubaks muuta – ning asutaski Birkenthali.

Alguses planeeris Ventsel oma tootevalikut, pidades silmas kiire elutempo ja elava seltskonnaeluga inimesi. “Inimesed, kes teavad, et eksklusiivsed aksessuaarid annavad neile võimaluse tegusa elutempo juures säilitada elegantsuse ja leida just nende abil kiired lahendused riietuse eristuvaks muutmiseks. Viimast näiteks olukorras, kui tekib vajadus peale tööpäeva minna mõnele vastuvõtule või muule üritusele,” kirjeldab ta ise. 

Foto: Birkenthal.

Zoomi koosolekute ajastul on see aga osutunud mugavaks võimaluseks meestele – kampsunile kiiresti krae ja mansettide lisamine ning hetkega esinduslikuma ja konkreetsema rõivastuse saavutamine kodust mugavust kaotamata.

Birkenthali tiim on hetkel kolmeliikmeline. “Lõigete tegemise ja konstrueerimisega seonduv on tulnud läbi kogemuste ja oskuste ning professionaalse koostöö ja meeskonna abiga,” ütleb Ventsel, kellel on plaan Eesti turult kindlasti kaugemale jõuda. Kõik Birkethali tooted on valmistatud Eestis ja osaliselt käsitööna. 

Disain

15 Eesti disainerit jõudsid Tokyo mainekasse disainipoodi IDEE

Sellest sügisest on esmakordselt 15 Eesti disainibrändi tooted väljas Tokyo mainekas MUJI gruppi kuuluvas disainipoes IDEE.

Eesti disaini puhul äratas IDEE poe huvi selle jätkusuutlikkus, mis on Jaapanis leidmas järjest suuremat kõlapinda. Tavaliselt sisustuskaupade müügile keskenduv poekett valis müügiks ka Eesti rõivadisaini ja aksessuaare. Esitlusmüügiga samal ajal toimub kaks online-vestlusõhtut, kus rõhutatakse Eesti suutlikkust väikeriigina ja tuuakse välja väikese maa võlusid. Teises vestluses osalevad ka kõik 15 disainerit, kelle tooteid Jaapanis esitletakse.

Sündmused on osa mitme-aastasest Eesti disaini tutvustavast projektist “ehe* estonia, born from nature”. Toimuvad ka Eesti disainitoodete pop-up-müügid suuremates kaubamajades Nagoyas, Yokohamas, Tokyos ja Osakas.

Eesti brändidest on Tokyos müügil Kelpman Textile’i, WOHi, Toku, Maria Rästa, Reet Ausi jt. tooted.

Eesti legendaarseima sisearhitekti Väino Tamme näitus

Disaini- ja Arhitektuurigaleriis (Pärnu mnt 6, Tallinn) avati legendaarse sisearhitekti ja ERKI sisearhitektuuri kateedri juhataja (aastatel 1968–1986) Väino Tamme näitus, kelle tuntumateks töödeks on hotelli Viru, Vanemuise suure maja, Pirita purjespordikeskuse ning restoranide Pegasus, Gloria ja Tuljak interjöörid.

Restoran Pegasus, 1963. Foto: Rein-Vainküla/ETDM.

Näituse fookuses on Tamme oma perele projekteeritud maja Aegviidus. Suuremate ümberehitusteta hoituna on see üks väheseid tänaseni säilinud näiteid Väino Tamme loomingust. See on olnud oluliseks kokkusaamiskohaks ka paljudele tema mõttekaaslastele ning kaasteelistele. Näitus räägib lahti nii maja projekteerimise erinevad etapid ja arhitektuurse idee kujunemise kui ka Väino Tamme mõju läbi pikaajalise õppejõu rolli, nn Tamme kooli.

Näitus jääb avatuks 28. novembrini.

Film

Film legendaarsest fotograafist jõuab kinolevisse

Oktoobri algul moefilmide festivalil MoeKunstiKino linastunud dokumentaal legendaarsest fotograafist Helmut Newtonist jõuab sellest nädalast kinolevisse. Saksa režissööri Gero von Boehmi film “Helmut Newton: halvad ja ilusad” (Helmut Newton: The Bad and the Beautiful, 2020) pakub lähemat tutvust selle mitmepalgelise kunstnikuga.

Helmut Newton. Foto: Helmut Newton Foundation loal.

Saksa päritolu fotograafi sünnist möödus 31. oktoobril 100 aastat. Selle tähtpäeva jäädvustamiseks valminud värske portreedokumentaal toob kaamera ette kuulsa fotokunstniku kunagised modellid ja kaastöölised, kes ühiselt meenutavad mitmepalgelise geeniuse elu ja loomingut.

Aastakümneid ajakirjade Vogue, Elle, Harper’s Bazaar ja mitmete teiste lugejaid oma fotodega rabanud Newton tõi moefotograafiasse väljakutsuva stiili, julguse ja isegi jultumuse. Vogue’i peatoimetaja Anna Wintouri sõnul ei saanud Helmut Newtonilt kaastööd tellides kunagi oodata kenitlevaid ilupilte. Vihased lugejakirjad ummistasid toimetuse postkasti, kuid selle peale Newton ainult muigas ning jätkas provotseerimist.

Pressiteated

Plokis “Pressiteated” on võimalik avaldada tasu eest lühiinfot oma toodete kohta. Huvi korral võta ühendust: hello@edasi.org

“Moe- ja disainiuudised” on rubriik moest ja disainist huvitatud lugejale.  Nopime infovoost välja silmapaistvad Eesti moe- ja disainivaldkonda puudutavad sündmused ning soovitame põnevaid ja harivaid moeteemalisi näitusi, filme ja podcast’e.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (261)