Podcast “Ekspordime”. Peep Laja: kuidas Eestist USA turule minna ja maailmas #1 tegijaks saada

Peep Laja võib pidada internetiturunduse maaletoojaks Eestis. Või siis vähemalt populariseerijaks, sest paljud täna selles valdkonnas toimetavad inimesed said oma inspiratsiooni just temalt. Siinses vestluses räägitakse aga sellest, kuidas Peep alustas oma nišis maailma kõige populaarsemat blogi ning kuidas sellest on tänaseks välja kasvanud suuri USA kliente teenindav agentuur ja mitu idufirmat.

Oma rahvusvahelist blogi alustades ei vaadanud Peep end kui konsultanti või koolitajat, pigem võttis ta endale uuriva ajakirjaniku rolli. Aga seda tööd põhjalikult tehes saigi temast paratamatult ka maailmatasemel ekspert.

Mõtteid vestlusest:

  • Hea blogipostituse peale kulub ca 16–20 tundi aega, millest enamus läheb just uurimisele, mitte kirjutamisele.
  • Võõral turul teenusefirmana alustades on sinu konkurentsieelis see, et teed natuke odavamalt kui keegi teine, aga madala hinna strateegia ei ole kindlasti jätkusuutlik. Hinnaga eksperimenteerimine oli pidev protsessi osa. Kui kolm klienti oli kindla hinnaga müüdud, prooviti jälle kallimalt ning pidevalt otsiti tasakaalupunkti, kus nii klient kui ka teenusepakkuja oleks rahul.
  • Igas äris on kõige olulisem oma klientide tundmine, raha ei tohiks üldse enne kulutada, kui on täiesti selge, kelle ja millist olulist probleemi lahendama hakatakse.
  • Kõiki asju müüvad sõnad. Disainiga võib minna väga kiiresti üle piiri. Pigem tuleks mõelda, mis on piisavalt hea, ja panna kõige rohkem auru ikka sõnadesse.
  • Kui sa ei suuda eristuda, siis ei jõua tänases maailmas kuskile. Välja paistab tänases maailmas ainult see, mis on erinev. Ja pikaajaliseks eristumiseks on vaja selget brändi. Ideaalis tegeled lisaks ettevõtte brändile igapäevaselt ka isikubrändi loomisega – need võimendavad teineteist. Ja see on okei, et see tõukab mingit sihtgruppi eemale. Oluline on, et see tõmbaks õiget sihtgruppi ligi.
  • Lisaks Google Analyticsile tasuks kindlasti kasutada ka heap.io tööriista, mis mõõdab kõiki asju, ja neid on võimalik ka tagantjärele analüüsiks kasutada. Enamasti jäävad küsimused vastuseta just selle pärast, et ei mõõdeta õigeid asju.

Vaata saadet:

Podcast’is “Ekspordime” arutleb Timo Porval praktikutega, kuidas välisturgudele sisenemine on päriselt käinud ning mis õppetunde on sealt teistele kaasa võtta. Ei ole vahet, kas oled juba kogenud eksportija või alles kaalud, kuhu, kuidas ja kellele müüa – kindlasti leiad, mida kõrva taha panna.