Robert Kitt: pensionireformist võidavad rikkad ja pangad

Robert Kitt. Foto: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix

Kohustuslikust kogumispensionist on räägitud alates viimasest valimistsüklist ning peaaegu kõik on nõus, et midagi tuleb muuta. 20. oktoobril Riigikohtust tulnud otsusega sai reform de facto teoks. Komplekssete küsimuste puhul sõltub lõpptulemus alati detailidest ning nüüd on paras aeg vaagida, kes reformist võidavad ja kes kaotavad.

Õigused ja kohustused käivad alati käsikäes

Nii on ka Riigikohtu otsusega. Riigikohus leidis, et riik ei ole ainuvastutav isiku toimetuleku eest, vaid vastutavad ka isik ise ning tema perekond. Kui presidendil oli Riigikohtusse pöördudes hüpotees, et riik peaks tagama väärika pensioni, siis Riigikohus asus seisukohale, et riik peab tagama vaid vanadusabi, mis ei pea ilmtingimata pidevalt kasvama.

Robert Kitt

Robert Kitt on majandusekspert, tippjuht ning haridustegelane. Ta on omandanud füüsikadoktori kraadi Tallinna Tehnikaülikoolist ning avaldanud mitmeid majanduse ning ühiskonnateemalisi artikleid ja esseesid. Robertil on pikaajaline kogemus Eesti ettevõtlusest, täna juhib ta energiakontsern Utilitase kaugkütteettevõtteid. Loe artikleid (5)