Liis Reiman: minu ülesanne on esineja isikupära kätte saada ja mitte maha magada. “Fookuses fotograaf”

Raadio Tallinna ja Jazzkaare koostöös sündis idee tuua valgusvihku need, kes jäädvustavad festivali pildis. Valmis viieosaline sari “Fookuses fotograaf”, kus kaamera ees võtavad istet Sven Tupits, Liis Reiman, Kaupo Kikkas, Siiri Padar ja Rene Jakobson ning vaataja saab aimu muusikafotograafia rõõmudest ja väljakutsetest. Kindlasti on andunumad kontserdikülastajad neid silmanurgast märganud. Kuid lisaks nende märkimisväärsele pildimaterjalile, mida nad meile aastate jooksul on pakkunud, mida me neist päriselt teame?

Liis Reimani teekond piltnikuna ongi saanud alguse eelkõige muusikafotograafiast. Juba pea 15-aastase kontserdifotograafi kogemusega Reiman tunnistab, et  see on amet, mis eeldab diskreetsust ja suurimaks väljakutseks on eelkõige hetke leidmine, millal kaamera nupule vajutada. Tänaseks tegeleb ta lisaks ürituste pildistamisele ka arhitektuuri ja siseruumide jäädvustamisega. Oma senise suurima muusikaelamusena toob Reiman välja Aafrikast pärit poeedi ja laulja Iyeoka esinemise Jazzkaarel.

Mõtteid videost:

  • Kui me räägime jazzifotograafiast – sa pead olema delikaatne. Jazz on tihti väga vaikne ja siis ei saa seal ees või taga, kõrval või ees ringi joosta ning väga agaralt pildistada, nii et klõpsud kajavad üle saali. Rokk-kontserdil ei ole see probleemiks, seal ei kuulegi, et keegi pildistab.
  • Mõnda muusikut käid mitu korda pildistamas ja aimad enam-vähem, mida ta teha võib ja milleks ta võimeline on. Aga näiteks Bernhoft, keda ma olen pildistanud kaks korda, otsustas teisel kontserdil, et nüüd ta hüppab ja teeb veel selle hüppega endale tiiru peale. Elu sees ei osanud arvata, et ta sellist asja teeb, ja et ma selle kätte sain, oli natuke õnnega pooleks. Olin õigel ajal õiges kohas.
  • Enamus esinejaid läheb omasse maailma ja nad ongi seal omaette karakterid. Kui nad publikuga suhtlevad, toovad nad oma isikupära välja ja minu ülesanne on see sealt kätte saada ja mitte maha magada.
  • Üks lemmikkaader on sellest, kuidas Take 6 otsustas Alexela kontserdimaja laval seebimulle puhuda. See oli Jõulujazz, aasta-kaks tagasi. Nad esinesid seal Estonian Voicesiga. Ma täpselt ei mäleta, mis põhjusel see oli, aga ühel hetkel need seebimullid seal laval lendasid. Teine ere mälestus on Erki Pärnoja kontsert, mis oli kaks-kolm aastat tagasi. Seal lihtsalt muusika kõneles minuga, puudutas mind ennast nii palju, et tegin pilti ja olin justkui ise ka selle muusikavoolu sees.
  • On olnud selliseid kontserte küll, kus muusik on enamuse ajast klaveri taga ja valgust on ka ülivähe. Ja klaverimuusika on selline väga vaikne. See on minu jaoks palju suurem väljakutse kui see, et peab kuskile ronima või kusagil inimeste vahelt viisakalt ja delikaatselt ennast läbi pressima.

Vaata videot:

Raadio Tallinn pakub sagedusel 103,5 ja aadressil raadiotallinn.err.ee segamatut muusikavalikut neile, kes ihkavad oma tegevuste saateks muusikat – olgu see siis kodus, kontoris või autos. Samas ei suhtu nad sellesse helide valikusse ükskõikselt, vaid ootavad rikkalikku värvigammat ja meeleolu. Igal täistunnil saab Raadio Tallinnast kuulata ERR-i raadiouudiseid ning õhtuti BBC ja RFI programme.