Podcast “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis”Tiit Land: mulle on tavaks otsustada asju meeskonnana

Psühholoogi ja koolitaja Veiko Valkiaineni podcast’i seekordseks vestluskaaslaseks on Tallinna Tehnikaülikooli verivärske rektor Tiit Land. Varasemalt on ta olnud ligi kümme aastat Tallinna Ülikooli rektor. Aastatel 2000–2006 oli ta Stockholmi Ülikooli teadur ja neurokeemia dotsent, aastast 2007 Tallinna Ülikooli keemiaprofessor ning aastatel 2008–2011 oli ta Tallinna Ülikooli matemaatika ja loodusteaduste instituudi direktor. Millised on tema juhtimispõhimõtte ja mida tähendab olla edukas juht?

Mõtteid vestlusest:

  • Üks märksõna, mis mulle on oluline ja mille alusel mind kirjeldatakse, on meeskonnamängija. Ma olen kaasav ja avatud meeskonnamängija ning usun, et seda tunnetavad kõik.
  • Kui me räägime minu senisest juhtimismudelist Tallinna Ülikoolis, siis seda iseloomustas võimalikult vähene hierarhia. Tavamõistes tähendas see muu hulgas seda, et inimestel oli alati võimalik tulla erinevatel teemadel rääkima nii rektori kui ka prorektoritega.
  • Akadeemilised organisatsioonid on reeglina pigem konservatiivsed, kus nt rektorit või akadeemilist personali tuleb kõnetada kui professor see ja teine või rektor see ja teine, mitte kui Tiit või Priit või Katrin või Eve. Tallinna Ülikoolis on see kultuur aga pigem avatum ja omavahelist mitteformaalset suhtlust soosivam.
  • Ma usun, et kui Tallinna Ülikooli peaks tulema uus rektor, kes sooviks muuta juhtimiskultuuri hierarhilisemaks, siis see rektor ei saaks kindlasti olema populaarne. See on organisatsioonikultuuri küsimus ja inimesed tunnetavad seda, kas õhkkond on heas mõttes vaba või mitte. Kuigi iga professor on teinud tohutult tööd ja näinud vaeva, et professoriks saada, siis päeva lõpuks oleme me kõik ikkagi inimesed.
  • Lõpuks võiks veel välja tuua, et mind on kirjeldatud ka kui tantsulõvi. Tallinna Ülikooli kõikide töötajate sügispeod olid korralikud tantsupeod, kus rektor ja prorektorid olid ikka varmalt peo lõpuni.

Veiko Valkiainen

Juhtimisblogi ja podcasti “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis” eestvedaja Veiko Valkiainen on psühholoogia ja psühhoteraapia alase hariduse ning üle 15-aastase juhtimise arendamise alase töökogemusega professionaal, kes keskendub oma töös meeskondade tulemuslikkuse kasvatamisele läbi juhi ja tema tiimiliikmete mõtte- ja käitumismustrite muutmise. Loe artikleid (81)