Huumor. Taavi Aas keelas lendamise seitsmel linnuliigil

Foto: Miles Cary, Flickr, CC

Vahendame portaali Lugejakiri.ee uudiseid Eesti Vabariigi valitsuse töödest ja tegemistest.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas allkirjastas uue korralduse, millega ei tohi Eestis jätkuvalt lennata seitse kõrge koroona haigestumisriskiga linnuliiki. Ülejäänud linnuliikidel pärast eriolukorra lõppemist lennupiiranguid enam pole. Esialgne korraldus anti välja mais.

Lendamine on tänasest jätkuvalt keelatud tuvil, toonekurel, käol, kajakal, rähnil, harakal ning flamingol.

Kannavad viirust edasi

“Viiruse leviku pidurdamiseks saame esmalt avada lennuliikluse lindudele, kes ei kujuta inimestele ega teistele lindudele ohtu,” märkis minister Aas, kelle haldusalasse jääb ka Eesti õhuruumi haldamine ja lennuliikluse korraldamine.

“Selguse huvides rõhutan, et kuigi korraldusega keelame hetkel lendamise seitsmele linnuliigile, siis prognoositult võib juba lähipäevil olla ornitoloogiline olukord piisavalt paranenud, et saame ka neile lennuload anda,” märkis Aas.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium lähtub linnuliikidele lennuloa andmisel konkreetse linnu käitumisest.

Kägu tõenäoliselt lennuluba ei saagi

Küsimusele, miks on nimekirjas flamingo, vastas minister Taavi Aas omakorda küsimusega: “Selles nimekirjas on tervelt 7 linnuliiki ja teie küsite ikka ainult selle ühe kohta?”

“Aga ministeeriumis sai tehtud põhjalik analüüs, mille alusel keelud peale pandi. Kõik need linnud puutuvad palju kokku ka inimestega ning võivad seega väga lihtsalt ka viirust edasi kanda,” selgitas Aas.

“Kui teised kuus linnuliiki võivad saada lennuloa juba lähiajal, siis kägu tõenäoliselt jääb sel suvel üldse loata oma väga kahtlase eluviisi tõttu, kus ta liigub palju võõraste pesade vahel ja on seega eriti kõrge riskiga lind,” sõnas Aas.

Majandus- ja taristuministri sõnul on kindlasti tervitatav, et ka linnud soovivad peale eriolukorda taas ringi lendama hakata. “Sellegipoolest peame tegema seda järk-järgult ning lähtudes teiste riikide ornitoloogilisest olukorrast,” ütles ta.

“Kuna iga uus leevendus toob kaasa kontaktide kasvu ja võib seega suurendada ka haigestumist, saame läheneda samm-sammult,” lisas Aas.

Lugejakiri.ee

Lugejakiri on Eesti kõige usaldusväärsem ja tõsiseltvõetavam uudisteallikas. Loe artikleid (20)