Jazzkaare fookuses. Anne Erm turvalisest festivalist

Anne Erm I Foto Rene Jakobson

Olen suur muusikasõber ning oma elu jooksul tuhandeid kontserte külastanud. Nii haudvaikseid kontserdisaale kui selle suve ja sügise jooksul pole ma eales varem täheldanud. Ikka on sümfooniakontserdi hardasse atmosfääri põiganud köhahood ja köhatamised ning just hiirvaiksetel kohtadel torkab see kõrva. Ilmselt pole ma patust prii isegi – on juhtunud, et ei raatsi kontserdile minemata jätta, ja samas ega köha ei küsi, millal ta kurgus kõditama tahab hakata.

COVID-19 ilmumine meie ellu on muutnud meie kõigi suhtumist tervisesse ja nüüd ongi nii, et kontserdile tulevad praegusel erilisel ajal ainult päris terved inimesed. Viirus on festivali elurütmi oluliselt ümber kujundanud. Kava, mis oli aprillikuiseks Jazzkaareks valmis juba jaanuari lõpus, on muutunud ja ikka mitmeid kordi. 31. korda toimuva festivali Jazzkaar ajaloos on see esmakordne, et tegelik programm saab kinnitatud vaid nädal enne festivali algust. Sellise paindliku reageerimisega on pidanud tegelema ju ka mitmed teised festivalikorraldajad. Saame hakkama ja festival saab teoks. Tahame rõõmustada kuulajaid hea elava muusikaga, mis aitab tuju tõsta ja viirusele vastu seista.

Tallinna rahvusvaheline festival Jazzkaar toimub sel korral erandlikult sügisel. 9. – 15. oktoobrini jõuavad esinejad Tallinna kõrval ka Tartusse, Pärnusse ja Viljandisse. Lisaks põhikava 28 kontserdile toimub veel seitsekümmend tasuta üritust. Me hoiame pöialt (kui vaja, siis ka varbaid), et kõik artistid oleks terved ja rõõmustaksid kuulajaid värskete muusikaliste emotsioonidega. Sama oluline on, et kõik kuulajad oleksid terved ja ei levitaks viirust. Ja kolmandaks, et korraldajad ise oleks hästi hoolikad enda ja ka teiste tervise hoidmisel.

Maailmas toimuvad sündmused mõjutavad paratamatult kontserdikorraldajaid ja ka Jazzkaar on valmis selleks, et programmis võib muudatusi ette tulla isegi festivali käigus.

Millest alustasime?

Juba märtsis hakkasime arutama erinevaid stsenaariume kõikvõimalike piirangute tarbeks ning mõtlesime, kuidas oleks siiski võimalik korraldada esmaklassiline festival. Nii tekkisidki plaan A, B, C ja D. Tagavaraplaanid sai loodud selleks, et oleksime valmis viimase hetke muudatusteks, mis ei sõltu meist, ja et saaksime vaatamata piirangutele pakkuda publikule ja muusikutele kvaliteetset ning turvalist festivali.

Suvi näitas juba muretumat nägu ja hetkeks tekkis illusioon, et nii jääbki ja suuremaid piiranguid ei tule. Viirusesse haigestunute arvu kasv meil ja maailmas rõõmu ei tee, aga elamist ja hingamist, samuti kultuurielu ei saa stopi peale panna. Elava muusikata oleks elu palju vaesem ja rõõmutum.

Jazzkaare puhul läks käiku plaan B, mis tähendab, et festivalil esinevad artistid riikidest, kus haigestumus on kontrolli all ja kus artistidel on võimalik teha koroonatest. Kui lisada sellele testimine Eestis, saavad need muusikud topeltkinnituse, et nad on terved ja võivad kontserdil esineda. Testi vastust ootab külalisartist hotellitoas. Kui proov on negatiivne, võib ta suunduda kontserdipaika. Välisartisti sõidutab kindel auto, mida puhastatakse Jazz Pesulates. Kui test on positiivne, siis artist esineda ei saa ning peab järgima arstide ja Terviseameti nõuandeid.

Rääkides üksikasjadest, siis artistil pole sel korral lubatud suhelda oma fännidega ja autogramme jagada. Sagedasti puhastatakse ukselinke, kohvimasinanuppe, kraane ja pindu, mis on üldkasutatavad. Kõik need väikesed sammud võtavad nii artistidel kui ka korraldajatel rohkem aega ja vahendeid kui tavaliselt, kuid see on ainuvõimalik lahendus, et välisartistid saaksid festivalil osaleda. Eesti muusikute puhul loodame väga, et nad on hoolikad ning järgivad Terviseameti ja korraldajate nõuandeid.

Jazzkaare meeskond jälgib festivali korraldamisel riiklikku juhendit “COVID-19 käitumisjuhend avalike ja kultuuriürituste korraldajatele ning kultuuriasutustele”. Koostöös Terviseametiga oleme läbi mõelnud lisameetmed, et publikul, muusikutel ja korraldajatel oleks võimalikult turvaline sündmusel osaleda. Jazzkaare koostatud “Turvalise festivali juhend” külastajatele, muusikutele ja korraldajatele saadeti enne festivali kõigile elektroonilise pileti ostnud külastajatele, esinejatele ja korraldusmeeskonnale ning sellest lähtutakse Jazzkaare ajal.

Põhimõte on vastastikuses lugupidamises, enda ja teiste tervise hoidmises ja ohu eest hoiatamises.

Palume külastajatel kontserdile saabuda aegsasti, kohapeal suuname muusikasõprade liikumist ja hoolitseme selle eest, et ei tekiks korraga ühes või teises punktis ülerahvastatust. Ka kontserdisaalist lahkudes palume kuulata festivali töötajate juhiseid. Pärast iga kontserti toimub saalide tuulutamine ning saalide ja WC-de puhastus.

Lähtume sellest, et mask on tõhus kaitse. Maskid ja visiirid on kõigil publikuga suhtlevatel tiimiliikmetel ja tungivalt soovitame maske kanda ka külastajatel. Maskid ja desinfitseerimisvahendid on käepärast festivali toimumiskohtades. Loomulikult toimub desinfitseerimine sageli kasutatavatel pindadel. Distantsi hoidmine eriti fuajees ja kohvikutes on ülimalt vajalik. Kui peaks juhtuma, et keegi tunneb end äkitselt halvasti ja kahtlustab koroonat või terviseriket, palume inimesel kohe pöörduda turvatöötaja poole, kes võtab abinõud tarvitusele. HOIA äpp (saadaval Google Play poes ja Apple Store’is) aitab hoiatada ohu eest. Palume äppi ja Bluetoothi festivali ajal töös hoida ning lülitada telefon vaiksele režiimile.

Ohutusmeetmeid tuletavad festivali külastajatele kohapeal meelde häälteavitused ja infoekraanid. Edasine oleneb juba iga muusikasõbra isiklikust vastutusest. Oleme veendunud, et Jazzkaare külastajad on vastutustundlikud. Vastutasuks on kõrgetasemeline kontserdielamus ja kontserdielu jätkumine.

***

Sedalaadi üritused saavad toimuda kahepoolse usalduse olemasolul. Meie kõigi vastutustundest sõltub see, et kultuurisündmused saaksid jätkuvalt toimuda. Festivalid nagu Tallinn Music Week, Sõru Jazz või Arvo Pärdi päevad on olnud hea näide sellest, et meie publik on vastutustundlik ja professionaalsed ürituskorraldajad oskavad ka keerulisel ajal turvalisi festivale korraldada.

Juhend külastajatele on leitav Jazzkaare kodulehelt.

Rubriik “Jazzkaare fookuses” on ajakirja Edasi ja Jazzkaare koostööprojekt, kus tutvustame ja arutleme maailma ja Eesti jazzmuusika trendide üle ning võtame luubi alla põnevad valdkonda puudutavad jazziteemad ja esinejad.

Anne Erm

Anne Erm on festivali Jazzkaar asutaja ja kunstiline juht ning jazzivaldkonna promotoor Eestis. Loe artikleid (20)