Sven Tupits: hea pildi nimel tuleb mõnedest reeglitest mõnikord üle astuda. “Fookuses fotograaf”

Raadio Tallinna ja Jazzkaare koostöös sündis idee tuua valgusvihku need, kes jäädvustavad festivali pildis. Valmis viieosaline sari “Fookuses fotograaf”, kus kaamera ees võtavad istet Sven Tupits, Liis Reiman, Kaupo Kikkas, Siiri Padar ja Rene Jakobson ning vaataja saab aimu muusikafotograafia rõõmudest ja väljakutsetest. Kindlasti on andunumad kontserdikülastajad neid silmanurgast märganud. Kuid lisaks nende märkimisväärsele pildimaterjalile, mida nad meile aastate jooksul on pakkunud, mida me neist päriselt teame?

Esimeses osas saame tuttavaks Sven Tupitsaga, kellel on senisel fotograafi teel ette näidata muljetavadav nimekiri kontsertidest ja festivalidest, mida ta on jäädvustanud. Rock Summer, Tartu muusikapäevad ning Jazzkaar, millel on Tupits kaasa löönud juba festivali algusest peale. Samuti on ta olnud Sõru Jazzi ametlik fotograaf kõikidel aastatel. Tema mälupangas on kaadreid nii mõnestki Eestit külastanud staarist Rolling Stonesist Tina Turnerini. Parima ülevaate tema töödest pakkus paari aasta tagune Jazzkaare juubelinäitus.

Mõtteid videost:

  • Jazzmuusika on suht keeruline, et teda üldse harjuda kuulama ja teda mõista. See võttis ikka aastaid aega, et sa hakkaksid seda muusikat lõpuks armastama. Kunagi ammu viis ema mu Lembit Saarsalu kontserdile ja ma jäin seal magama!
  • Aga tegelikult on muusikud laval ju huvitavad. Jälgid ja püüad neid mõista. Huvitavad on ka vaikuse ja pausi hetked, mis meeldivad mulle rohkem. Siis leiab vahepealseid emotsioone muusiku sees. Kas sa pildistad muusikat või muusikut, need on kaks eri asja.
  • Hea pildi nimel tuleb mõnedest reeglitest mõnikord üle astuda. Kui öeldakse, et kolm lugu on läbi ja rohkem pilti teha ei tohi, siis mõnikord paar pilti tuleb vahepeal juurde teha. Kui sa seda ei tee, jääd parimast asjast ilma.
  • Eks sportlik huvi peab seal sees ikka olema. Väga palju oleneb sellest, kas muusika hakkab sind kõnetama. See väljendub ka piltides.
  • Kui silmapaar on tööga hõivatud, kas kõrvad jäävad täiesti vaeslapse ossa? Mõnikord tuleb sundida ennast ja kaamera koju jätta. Sul on kaks valikut: kas sa tahad muusikat kuulata või tahad pilti teha, sest pildistamise ajal läheb pool kontserdielamust mujale. Kahte asja päris korraga teha ei saa. Tore on kontserdil ka ilma fotoaparaadita käia. Aga seda võimalust on suht harva. Alati võtad kaamera kaasa. Alati.

Vaata videot:

Raadio Tallinn pakub sagedusel 103,5 ja aadressil raadiotallinn.err.ee segamatut muusikavalikut neile, kes ihkavad oma tegevuste saateks muusikat – olgu see siis kodus, kontoris või autos. Samas ei suhtu nad sellesse helide valikusse ükskõikselt, vaid ootavad rikkalikku värvigammat ja meeleolu. Igal täistunnil saab Raadio Tallinnast kuulata ERR-i raadiouudiseid ning õhtuti BBC ja RFI programme.