Raivo Vare: rahutule septembrile järgneb keeruline oktoober

Mägi-Karabahhis ootamatult puhkenud sõda on taas näide vinduvate ajalooliste konfliktide ohtlikkusest tänases maailmas. | Foto: Shutterstock.

Möödunud sügiskuu tõi meile väga murelikke uudiseid maailmas toimuvast. Karta on, et ka alanud viinakuu ei tule kergem. Kõige rohkem oli juttu loomulikult Valgevenes toimuvast ning kuu lõpus veel Mägi-Karabahhis alanud sõjategevusest. Ent võib ka väita, et palju murelikumaks peaks tegema kaugemalt tulnud uudised, eelkõige seoses vaba maailma senise liiderriigi – USA – presidendivalimistega, aga ka NATO-sisese konfliktiga Vahemerel.

Kui vaatleme segadust meie ainsa iseseisvusgarantii – NATO – juhtriigis Ameerikas ja lisame sinna veel konflikti sama alliansi lõunatiival, millesse on haaratud ka NATO tugevaim Euroopa-liige ja selle alliansi suuruselt teise armeega liige, siis on muret ka meile küllaga. See tähendab, et ka meist geograafiliselt kauged konfliktid võivad mõjutada meidki siin rahulikumas maailmanurgas…

Raivo Vare

Raivo Vare on hariduselt jurist, lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna ja EBSi magistriprogrammi cum laude. Olnud riigiminister ning teede- ja sideminister, tippjuht pangandus- ning transpordi- ja logistikasektori firmades. Tegev paljude avaliku sektori ja erialaorganisatsioonide, samuti eraettevõtete juhtorganites. Kord kuus vahendab Raivo Vare Edasi lugejatele oma mõtteid tähenduslikest rahvusvahelise elu sündmustest. Loe artikleid (100)