Susan Luitsalu: väidetavalt uus maailm ehk sada aastat köharohtu

Susan Luitsalu. Foto: Krõõt Tarkmeel

Lugesin üht üsna suvalist uudisnupukest, kus kasutati minestamapanevalt dramaatilise alatooniga nii mitu korda sõna “koroonaajastu”, et toksisin selle väljendi lõpuks õigekeelsussõnastikku. Kas pool aastat annab tõesti juba ajastu mõõdu välja?

Õigekeelsussõnastik pakkus “ajastust” paremini aru saamiseks selliseid näiteid nagu “kriidiajastu” ja “kosmoseajastu”. Esimene kestis nii 71 miljonit aastat ja selle vältel juhtus igasuguseid suuri asju, nagu ühtede mandrite lagunemine ja teiste mandrite kujunemine. Kosmoseajastu algas 1957. aastal Sputnik 1 Maa orbiidile lennutamisega ja kestab siiamaani. Lõppu ei paista. Veel sõnastiku pakutud näiteid? “Kivisöe ajastu” – u 300 aastat. “Barokk” – 150 tuuri. Nüüd oleme siin mõned kuud maske kandnud ja juba ajastu olemas? Või teavad need ajakirjanikud midagi, mida meie ei tea? Kas tulebki sada aastat köharohtu ja desovahendist narmendavaid näpuotsi?

Susan Luitsalu

Susan Luitsalu on kirjanik, teletegija, hedonist ja maadeuurija. Tema elu ja karakterite märkamist on tunnustanud nii lugejaid kui kriitikud. Teda on auhinnatud ka Aasta kirjanik 2020 tiitliga. Susan kirjutab oma kolumnides linnaelust, sellest, kuidas tema elu näeb ja mis tähelepanu tõmbab. Loe artikleid (18)