Ilmar Raag. Mis saab rassismist? 1. osa

Illustratsioon: Ander Avila.

Kui USA-s toimunud rahutuste järelkajana toimuvad ka Eestis meeleavaldused rassismi vastu, siis võiks ju ometi küsida, miks rassism on USA-s 150 aastat pärast orjanduse kaotamist endiselt teema.

Valgenahaline New Yorgi politseinik Thomas Gilligan oli suurt kasvu mees, kes juba oma kaaluga heidutas pättide halbu mõtteid. 1964. aasta juulis jalutas ta erariietes Manhattani valge töölisklassi kvartalis, kui nägi tüli ühe majahoidja ja mustanahaliste teismeliste poiste vahel. Thomas Gilligan otsustas sekkuda. Kolm minutit hiljem lebas tänaval politseinikust peajagu lühema 15-aastase James Powelli surnukeha kolme kuuliauguga. Mõni tund hiljem Harlem plahvatas protestidest, mis kestsid terve nädala ja kus kannatada sai umbes 500 inimest. Veel üks inimene suri rahutuste käigus. Majanduslikku kahju hinnati kuni miljoni dollarini.

Ilmar Raag

Ilmar Raag on otsija ja filmilavastaja. Aga ta on olnud ka Riigikantselei Strateegilise kommunikatsiooni nõunik, kus ta tegeles peamiselt kriisikommunikatsiooniga. Loe artikleid (68)