Podcast “Edu Valem”Peep Aaviksoo: edasiviiv jõud on uudishimu

Peep Aaviksoo.

Podcast “Edu Valem” püüab toimekate inimestega vesteldes leida edukuse retsepti. Seekordseks saatekülaliseks on endine tippkorvpallur ja poliitik, pikaaegne tippjuht ning praegu coach’ina tegutsev Peep Aaviksoo. Saates meenutatakse Aaviksoo lapsepõlve ja korvpalluriteed ning üritatakse jälile jõuda, miks ja kuidas lõid mehes juba varakult välja ettevõtja omadused ja suur soov end teostada. Seejärel käiakse läbi tema karjäär tippjuhina ning lõpuks jõutakse ka coaching’u radadele.

Mõtteid vestlusest:

  • Julgen öelda, et ma polnud korvpallis andekas, aga ma olin töökas. Ma nägin vaeva ja jõudsin Kalevisse ehk Eesti koondisse välja, olin Nõukogude Liidu meistersportlane, mis oli väga kõva sõna.
  • Tihtipeale öeldakse, et mis sportlastel viga, neile makstakse ju palju. Aga sa lähed 7-aastaselt trenni, teed trenni praktiliselt iga päev ja siis 18-aastaselt hakkad raha saama. Kui vigastusi pole, saad 7 aastat palka. Ja siis on game over. Kui arvestada kokku need tunnid, et saada see palk kätte, siis see on kaduvväike summa. Vaev, mis sinna ette käib, on väga suur.
  • Ettevõtlusega alustamise motivaatoriks oli siis piiritu soov paremini elada. Kui tänapäeva põlvkond naudib ilmselt rohkem emotsioone, siis meie – kuna meil midagi ei olnud – olime väga selgelt materialistlik põlvkond. Tahtsime asju. Aga asju ei olnud. Asju sai välismaalt ja väga kalli raha eest. Järelikult pidi kuidagi seda raha teenima. Selles mõttes oli meil lihtne: kuna mitte midagi ei olnud, siis ükskõik mida sa ka tegid – kõik müüsid maha.
  • Olen seda meelt, et ainus ja parim edasiviiv jõud on uudishimu. Uurida, et asju teada saada. Kui sa uurid, siis tekib hästi palju võimalusi. Lisaks on mõistlik positsioneerida end uudishimulike ja ettevõtlike inimeste sekka. Mõtteid on meil kõigil hästi palju, aga mõtted pole midagi väärt, kui neid välja ei ütle, ja veel tähtsam – kui neid ellu ei vii. Ehk siis: walk your talk. Mõtteid on palju, aga sa pead midagi tegema. Näiteks kui tahad olümpiavõitjaks saada, siis oleks mõistlik kõigepealt trenni minna.
  • Oma esimese ülikoolikraadi järgi olen ma korvpallitreener ehk basketball coach. Seejärel 30 aastat juhikogemust on andnud selle, et võin end kutsuda executive coach’iks ehk siis juhtide treeneriks. Selles on hästi palju sarnasust spordiga. Kõik, kes on spordis olnud, on saavutanud edu koostöös treeneriga. Ei ole keegi tulnud olümpiavõitjaks ilma treenerita. Ja kui rääkida tippjuhtidest, siis neil tihtipeale ei ole kellegagi oma asju arutada. Coach on selles suhtes partneriks, kes aitab sul selgust saada oma väljakutsetes ja teemades. Ta ei ütle sulle, mida teha. Aga ta aitab sul aru saada, mida sa võiksid teha, ja seda analüüsida. Coach on tugi, kes aitab sinus peituva potentsiaali maksimaalselt ära kasutada – siis kui sa seda ise väga tahad.
  • Inimesi pidurdab millegi uue ettevõtmisel hirm, et “mis siis kui ma feilin, et mis teised arvavad, kui ma ebaõnnestun”, aga tegelikult ei juhtu midagi – sa elad edasi. Ebaõnnestumine on okei, aga sellest õppimine ei ole okei.
  • Edu valem: Minu jaoks kuulub siia väga selgelt uudishimu, soov saada paremaks, õppida ja olla iga päeva õhtuks targem, kui hommikul ärgates – selleks aga tuleb ise midagi teha, seda ei saa kellegi teise hooleks jätta.

Saade “Edu Valem” püüab leida vastust küsimusele, kuidas olla oma valdkonnas edukas. Toimekate inimestega vestlevad saatejuhid Maxim Tuul ja Siim Semiskar.