Ardo Hansson: säutsude pikaajaline hind on väga kõrge

Foto: Jaanika Jalast

Euroopa Keskpanga nõukogu liikmena paigutas rahvusvaheline majandusajakirjandus endise Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni kasinama rahapoliitika toetajate koolkonda. Mis tundega ta vaatab keskpanga viimaseid samme, millest on järjest raskem aru saada? Keskpanganduse olevikust ja tulevikust, rahatrükist ning maailma majandusest pandeemia ajal vestles Ardo Hanssoniga ettevõtja Viljar Arakas.

Ardo, ka keset suve (vestlus toimus augustis 2020 – toim.) ei saa me kuidagi mööda keskpankadest. Mina, kes ma olen keskpankurite hobijälgija, tajun, et me oleme praegu keskpanganduse rolli mõtestamisel taaskord murranguhetkes. Kui mõelda eelmisele sajandile (algselt Keynes, siis Friedman, edasi Volcker, lisaks kogu vabaturumajanduse üleilmne võidukäik, Thatcher, Reagan, keskpankurite sõltumatus poliitilisest juhtimisest), siis mis punkti me sinu arvates täna ideoloogilises mõttes jõudnud oleme?

Viljar Arakas

Viljar Arakas on ettevõtja, Balti riikide suurima ärikinnisvarale keskendunud fondivalitseja EfTEN Capital tegevjuht. Loe artikleid (17)