Kuhu minna, mida teha? Kultuurisoovitusi – september

Matsalus kohtuvad loodus ja loodusfilmid. Foto: Shutterstock.

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Filmifestival – Matsalu

Kui sind loodus- või keskkonnateemad vähegi huvitavad, tasub septembris kindlasti ette võtta üks reis Matsalu rahvusparki ja Lihulasse. Maailma loodusfilmide paremik tuuakse siis kandikul koju kätte. Kuigi festivali raames pakutakse eriseansse ka mujal suuremates kinodes, siis soovitame tungivalt minna sündmuste epitsentrisse. Kogeda seda kohavaimu, festivalisaginat ja ühendada see ka väikese matkaga sügisese rahvuspargi radadel. Matsalu loodusfilmide festival toimub 16.–20. septembrini Lihulas, festivali külalislinastused 21.–27. septembrini Tallinnas, Tartus, Pärnus, Haapsalus jm.

Teatrifestival – Tartu

Eesti teatri festival Draama 2020 toimub 8.–13. septembrini Tartus. Mitmekesisest festivali programmist leiab sel aastal nii tudengiteatrit kui ka kaasaegse ja klassikalise teatri tippe. Teiste seas etenduvad näiteks Kanuti Gildi SAALi “Lighter Than Woman”, Draamateatri “Linnade põletamine”, Linnateatri “Vihmausside elust”, Kellerteatri “Emilie Sagée”, Karlova Teatri “Minu haukuv koer”, VAT Teatri “Kauka jumal”, Vanemuise “Naiste kool”, Endla “Tango” ja koosluse Epner/Kangro/Ulfsak uuslavastus ning Musta Kasti “Memm”. Lisaks toimuvad festivali raames vestlusringid ning Festivali Klubis astuvad üles DJ-dena Ingomar Vihmar, Kaspar Aug ja Katrin Pärn.

Festival – Disainiöö

Disainiöö toimub seekord Koplis Põhjala tehases.

Disainiöö toimub 14.–20. septembril Põhjala angaarides, kuhu isegi Covidi piirangute korral mahub 2+2 reeglit järgides 500 inimest. Seega Disainiöö ära ei jää. Ei ole juhuslik, et Martin Lazarevi kujundatud visuaal kujutab EKA tudengite disainitud näovisiiri ning festivali põhisõnum on “Vajaduspõhine disain” (“Design For Need”).

Arutelud keerlevad selle ümber, kas me ikka vajame kõike seda vähekestvat kräppi, mida Aasiast massiliselt sisse tuuakse. Kas kriis sunnib ärimudeleid ümber mõtlema, tootmist lähemale tooma ja keskenduma peamiselt elu paremaks tegevatele toodetele. Reet Aus esitleb oma uut kollektsiooni “Moest väljas – täielikult” ning aitab vastata küsimusele “Kas teksapükstega üldse lastakse taevasse?”. Tarbeesemest kunstiteoseid valmistavad kohalikud elanikud – kinnipeetavad Tallinna vanglast, erivajadustega inimesed hoolekandeasutusest –  inimesed, kelle oleme diskussioonist välja jätnud.

Festivali raames on võimalus tutvuda Eesti disainerite uudistoodetega tootedisainiauhinna BRUNO tööde näitusel ning galal teada saada, kes on parimad. Disainitänaval saab tooteid ka osta. Tudengitööde väljapanek näitab järelkasvu võimekust ning rõivadisaini-etendus “D_O_M” tutvustab uusi tegijaid. Järelpidu saab nautida Botikus.

Kultuurifestival “Särin” – Rapla

Kultuurifestival “Särin”.

18.–19. septembril toimub Raplas kultuuriklubis BAAS kohalike noorte tegijate initsiatiivil lõkkele puhutud kultuurifestival “Särin”. “Särinasse” mahub muusikat, filmi, teatrit, kirjandust ja kunsti ning kuhjaga sooja kogukonnatunnet. Selline väike ja samas mitmekülgne festival pakub võimalust hõljuda sujuvalt ühest mõtte- ja teemaruumist teise. Märksõnadeks on kodutunne ja inspiratsioon. “Särin” on väike, aga tubli!

Raamat

Kas aias toimetamine on kõigest käte mullaseks tegemine ja muru niitmine?

Raamat “Well Gardened Mind”.

Psühhoterapeut Sue Stuart-Smith avab raamatus “The Well Gardened Mind” aianduse positiivseid tagamaid hoopis teistsuguses võtmes. Näib, et lisaks kaunile lillemerele või magusatele marjadele võivad tegevused aias pakkuda meile vaimset paranemist, rõõmu ja suuremat mõistmist.

Põnev lugemine kõigile mullanäppudele ja loodusesõpradele.

Muusika

Nils Frahm on mitmekülgne ja eksperimentaalne muusik, kelle looming ulatubki tuttavlikust kuskile kosmiliste äärealadeni välja. Kergelt melanhoolses alatoonis ja klassikaliste-elektrooniliste instrumentide kokkusulatamises on midagi emotsioone-mõtteid vallandavat.

Nils Frahm “Spaces”.

“Spaces” sisaldab salvestisi erinevatelt esinemistelt ja kogumiku üks mõte ongi edasi anda eri aegadel ja eri paigus tekkinud sünergiat. Frahmi võib ka YouTube’i vahendusel vaadata, et näha üht pöörast fanaatikut tegemas oma asja. See ajab “sipelgad” ihu peal jooksma.

Film

Kino Sõpruse unikaalsetele ja hinnatud autoridokumentaalidele keskenduva programmi 62. õhtu rõõmustab nii filmifanatte kui ka melomaane. “Amazing Grace” on aastaid sahtlipõhjas seisnud rabav muusikadokumentaal Aretha Franklini samanimelise gospelalbumi kontsertsalvestusest Uus Peeteli Baptisti kirikus (New Bethel Baptist Church) Wattsis Los Angeleses. Aretha Franklini pärand soulmuusika ja popkultuuri ikoonina ei vaja tutvustamist. Tema vokaaltehniline meisterlikkus ja särav esinemisoskus olid nii kodumaal kui ka rahvusvaheliselt kõrgelt hinnatud. Franklini “Amazing Grace” on Grammyga pärjatud ja ajaloo üks enimmüüdud gospelalbumeid, mängides olulist rolli tolleaegse Ameerika muusikamaastiku kujundamisel.

Filmi režissööriks on legendaarne Sidney Pollack. Universaalselt tunnustust pälvinud dokumentaali jõudmine ekraanidele on olnud vaevaline teekond. Kontsert salvestati küll 1972. aasta jaanuaris, kuid dokumentaali valmimine viibis tehnilise võimekuse puudumise tõttu aastakümneid, kuni produtsent Alan Elliott toore materjali Warner Brosi stuudiolt endale soetas ning selle 2011. aastaks ekraanivääriliseks monteeris. Veider seik filmi pikal ja vaevalisel ilmumisteekonnal on veel see, et Frankil ise seisis Elliotti ja ilmumise vastu, kaevates mehe segaste asjaolude tõttu isegi kohtusse (loe lähemalt siit). Pärast Franklini surma 2018. aastal otsustas tema pere dokumentaali avalikustamisele siiski oma nõusoleku anda ning samal aastal nägi “Amazing Grace” ka lõpuks ilmavalgust. Esmaspäeval, 7. septembril jõuab see ka Sõpruse ekraanile. Seansile järgneb vestlusring. Lisainfot ürituse kohta leiad siit.

Pärdi päevad – üle Eesti

Armastatud eesti helilooja Arvo Pärt tähistab 11. septembril oma 85. juubelit. Selle puhul toimuvad Nargenfestivali eestvedamisel 2.–11. septembrini üle Eesti kontserdid, mis toovad publiku ette mitmed Pärdi teoste uusversioonid nii helilooja enda kui ka teiste seadetes. Kuulda saab tintinnabuli-stiili sünni algusaegadest pärit teose “Kui Bach oleks mesilasi pidanud…” uut redaktsiooni ja Tõnu Kõrvitsa kammerlikumat arranžeeringut teosest “Cecilia, vergine romana”.

Pärdi muusika põnevaid kõrvutusi Benjamin Britteni loominguga toob festivali kunstiline juht Tõnu Kaljuste Tallinna Kammerorkestri ning Inglise viiulisolistide Hugo Ticciati ja Priya Mitchelliga. Pärdi ja Kreegi kooriloomingu põimumisi näitab Jaan-Eik Tulve ansambliga Vox Clamantis.

Juubelihooaja lõpetab 11. septembril traditsiooniline sünnipäevakontsert Arvo Pärdi loomingust sopranisolisti, kahe oreli, kahe koori ja orkestriga.