Edasi soovitab: Tallinn Music Week, 27.–30.08

Telliskivi Loomelinnak. Foto: TMW pressifoto

Tallinn Music Week on oma eksisteerimisest saadik olnud justkui üks kevade alguse tähis. Sel aastal on teistmoodi ning muusikapidustused panevad punkti hoopis suvele.

Vaatamata Covid-viiruse lavastatud korralduslikule õudukale on 2020. aasta TMW valik rikkalik. TMW 2020 muusikaprogrammis esineb ligi 150 artisti 8 riigist üle Euroopa, esindades kõikvõimalikke žanre folgist elektroonikani ja jazzist koorimuusikani. Kolme päeva jooksul toimub 11 klubis ja kontserdisaalis kokku 25 esitlusõhtut. Enamik klubisid asuvad Põhja-Tallinnas üksteisest jalutuskäigu kaugusel, tulipunktideks Telliskivi Loomelinnak ja Noblessneri sadamalinnak.

Et selles helide virvarris hõlpsasti orienteeruda, on Edasi kokku pannud soovituste kimbu sündmustest, mida muusikanädalal kindlasti tasub külastada.

Reede, 28.08

Esimene soovitus viib Kauplus Aasiasse, kus TMW külastajaid võõrustab peamiselt ambient’i vabalt ja pehmelt voolavate toonidega Sõru Saund (eelnevalt Kalana) Festival. Elektrooniliste krõbinate ja psühhedeelsete sugemetega tõeliselt nauditavat atmosfäärimuusikat pakub kohalik produtsent Jasperino.

Kui unine ambient ei kõneta, tasuks Sõru laval siiski kohal olla Mart Avi ajal. David-bowie’likku parimas mõttes postmodernismi essentsi kumav Avi on oma avangard-popi nišiga kohalikul helimaastikul kordumatu nähtus, keda on tähele pandud ka rahvusvahelises meedias – prestiižne muusikaajakiri MOJO tõstis tema aprillis ilmunud topeltsingli “Spark” | “Soul ReaVer” maailma tähelepanuväärsemate singlite hulka. Singel oli sissejuhatus 2020. aasta lõpus ilmuvale viiendale sooloalbumile “Vega Never Sets”, mille paljud palad jõuavad tänavusel TMW-l esmakordselt avalikkuse kuuldevälja.

Teine põnev helirännak ootab ees IDA raadio kureeritud kontsertidel Kai kunstikeskuses, kus saab muu seas uneleda dream-popi duo VERA VICE lummavas muusikas ning näha Jarek Kasari loomingu tavatumat tahku instrumentaalkava “Põhjad” kaudu. Kai kunstikeskuse laivide suureks võluks on ka see, et keskuses on festivaliga paralleelselt üleval ka Kris Lemsalu-Malone ja Kyp Malone-Lemsalu teosed näituselt “Love Song Sing Along (Once Again With Feeling!)”.

Kris Lemsalu ja Kyp Malone’i näitus Kai kunstikeskuses.

Indie-popi soojad kõlad helisevad nii Made in Balticsi Telliskivi Loomelinnaku väljakul kui ka Manka Boutique Pop Festivali õhtul restoranis Kivi Paber Käärid. Esimene pakub maitsekaid palakesi pigem peavoolu kõladest, millest kohalikule publikule võiks vast kõige enam avastamisrõõmu pakkuda Louie Blue mahe ja pingevaba elektrooniline R’n’B. Manka Boutique avab pigem indie äärealade katsetusi, ulatudes ka tahumatu lo-fi ja punkmuusikani. Kaasaegse R’n’B ja hiphopiga võngutavad F-Hoone Mustas Saalis TIKS Rekordsi laval üles astuvad artistid, nagu Anett, EiK, Yasmyn ja Sander Mölder. Kui tantsukingad pilli lüüa igatsevad, tuleks need kindlasti reedel viia ka Nobeli saali Noblessneris, kuhu õhtu jagu funk’i, souli, gruuvi ja diskensit on organiseerinud Funk Embassy.

Laupäev, 29.08

Laupäeval läheb veel põnevamaks. Kai kunstikeskuses leiab Eesti Kontserdi korraldatud õhtul kontserdisarja “Curioosum” raames aset Löökpillide duell, mis lubab ennekuulmatuid seadeid nii reaalsetel kui ka virtuaalsetel löökpillidel, millega esitatakse nii virtuoosseid kui ka meloodilisi teoseid Rimski-Korsakovi “Kimalase lennust” ja Chopini e-moll prelüüdist kaasaja löökpilllimuusikani.

Fotografiskas kuuleb valikut värskematest Eesti jazzmuusikutest, kelle seast tõstame esile Mingo Rajandi Kvinteti, kes augustis oma debüütalbumit esitles. Rajandi on oma kontrabassil totaalne vooluläte, sütitates oma loomingus stiilipiire nihutavaid helisid ja mitmekülgseid harmooniad. Kvinteti koosseisu kuuluvad lisaks Rajandile maailmaklassi muusikud – Liisi Koikson vokaalil, Marek Talts kitarril, Joel Remmel klaveril ja Ahto Abner trummidel.

Kontseptuaalselt TMW kõige enam pinget pakkuva sündmuse toob Soomest Kalju kirikusse orkester TampereRaw, kes esitleb kaheosalise kontserdiga “Minna Canth – Woman’s Destiny” Soome helilooja Cecilia Damströmi muusikat.

Damström loeb ka ingliskeelseid tekste Minna Canthi ja Aino Sibeliuse – vastavalt Soome esimene naisajakirjanik ja kultuuritegelane ning helilooja Jean Sibeliuse naine – eludest. “Woman’s Destiny” ongi pühendatud tugevatele Soome naistele. Ajakirjanik ja autor Minna Canthi oli tuntud väsimatute rünnakute poolest oma ajastu ebavõrdsuse vastu, eriti selles osas, mis puudutas naisi ja tüdrukuid. Paljud neist teemadest on endiselt aktuaalsed. Teise klaverikvinteti nimi on “Aino – emotsioonid Aino Sibeliuse elust”, mis avaldab austust naisele, kelle järgi sai nime Sibeliuste residents ehk Ainola. TampereRaw soovib vaidlustada juurdunud traditsioone, mis on nii sageli klassikaliste kontsertide aluseks, ning avada uksi naistele, töötades soolise võrdõiguslikkuse edendamise nimel klassikalise muusika maailmas.

Veel väärib laupäeval uudishimulikumate tähelepanu uue kooli räpi tooreid talente esitlev uus Siim ja Neit-Eerik Nestori algatatud plaadifirma LAGI, kes korraldab ühel päeval lausa kaks – päevase ja öise – sündmust. Öistele ja varahommikustele rännakutele orienteeruvad inimesed saavad kogeda meditatiivset ja vabastavat techno‘t ning bassimuusika põnevaid eksperimente Kauplus Aasias toimuval SMOKE BREAKil” ning HALL-is, kus saavad kokku kohaliku tehnomaastiku Meka ja Berliini klubi Wilde Renate.

Muud põnevat TMW-l

Lisaks toimuvad ka sel aastal linnalavad, mis otsivad võimalusi linnaruumi rikastamiseks ja potentsiaali avastamiseks, ning kus suur osa festivali esinejate plejaadist üles astub. Sel aastal tuksuvad helid näiteks vana Põhjala kummitehase ruumides õitsele turgutatud Botiku baari aias. Veel kõlab põnevalt pühapäevane Lasnamäe eriprogamm, mis viib nii Laagna võluvasse kogukonnaaeda kui ka bussituurile läbi linnaosa müütide ja hästi hoitud saladuste.

Kavas on ka plaaditurg (29.08 Balti Jaama Turu Õhtuväljakul), kus osalevad plaadipoed, -firmad ja muidu melomaanid ning viie aasta eest Protest Kohvikklubi seinte vahel alustanud muusikute kirbuturg (30.08 Fotografiskas), kus lisaks plaatidele on letis ka salvestustehnika, instrumendid ja muu muusika tegemiseks vajalik.

Tagasi on ka TMW Talks, mille paneelides tõstetakse lauale muusika- ja kultuurimaastiku aktuaalsed ja vahel ka teravad teemad, nagu võimalik depressiooni, kurbuse fetiš popmuusikatööstuses ning kultuurilise omastamise ja inspiratsiooni vahelised hägusad piirid. 

Tallinn Music Weeki raames toimub taaskord ka konverents Creative Impact”, mida soovitame kõigile, kes soovivad süveneda muusikaettevõtluse ja loomemajanduse võimalustesse, väärtustesse ja arengusuundadesse. TMW toob kokku industry inimesed üle maailma, et lisaks võrgustike loomisele ja arendamisele jagada teadmisi ning arendada dialoogi ühiskonnale olulistel teemadel. Sel aastal on fookuses juhtimise kvaliteet muutuste ajal kultuurisektoris ja ka mujal.

Station Narva, 26.08

Kes soovib helielamusi võimaluse ja tahtmise korral juba varem kogeda, saab õhtu enne TMW algust ehk 26.08 võtta suuna Narva jaama, kus TMW korralduskangelased Station Narva püsti panevad, muutes augusti viimase nädala üheks pikaks festivaliks üle Eesti.

Jesse Markin.

Piirilinna eksootikasse sobib ideaalselt pigem harva kodumaa lavadel nähtav Tommy Cash, kes viimase hetke muudatusena koos NOËP-iga kavasse lisandus. Veel saab teiste seas näha Anna Kaneelinat, Lexsoul Dancemachine’i, Mannat ja Levskit.

Kindlasti tasub tähele panna, et peamiselt kohalikust paremikust koosnevat kava rikastab veel Libeeria päritolu Soome artist Jesse Markin, kes segab oma ainuomases loomingus räpi, souli ja Aafrika folgi elemente.

Tallinn Music Weeki kava ja muu olulise info leiad siit.
Station Narva kohta uuri lähemalt siit.

Johanna Maria Mängel

Johanna Maria Mängel on vabakutseline muusikaajakirjanik ja sotsiaalteaduse magister, keda paeluvad eelkõige eri kultuurinähtuste allikad, allhoovused ja mõjud ning muusika äärealad. Loe artikleid (63)