Raivo Vare: iseseisvuse taastamine ei tulnud lihtsalt

Raivo Vare on Eesti Taasvabanemise valitsuse noorimast liikmest riigiminister, kes sai sisuliselt selle staabiülemaks 31-aastaselt. Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamise 29. aastapäeval Vikerraadiole antud intervjuus meenutab ta tollaseid sündmusi.

Millised olid välis- ja sisepoliitilised olud ja pinged ning valikud, mis mõjutasid tollaseid, peaaegu alati riskantseid otsuseid? Eraldi peatub ta ka Eesti taasiseseisvumise veretu saavutamise know-how’l, mille keskmes oli nn. seaduste sõda, mida Nõukogude Liit ei osanud tavapärase jõukasutusega enam maha suruda. Samuti meenutab ta emotsioone ja tundeid, mis tollane pingeline pühendunud tegevus valdas kogu taasvabanemise keskmes olles valitsuse liikmeid ning milline tähendus on tollastel sündmustel meie omariiklusele ja ka tänasele elule.

20. augusti 1991. aaasta iseseisvuse taastamise otsus polnud mitte tee algus, ega lõpp, vaid vaheetapp protsessis, mis viis meie omariikluse taaskehtestamiseni ja mis algas juba aastaid enne ja jätkus ka pärast seda ülipingelises ja majanduslikult väga keerukas olukorras.

Raivo Vare

Raivo Vare on hariduselt jurist, lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna ja EBSi magistriprogrammi cum laude. Olnud riigiminister ning teede- ja sideminister, tippjuht pangandus- ning transpordi- ja logistikasektori firmades. Tegev paljude avaliku sektori ja erialaorganisatsioonide, samuti eraettevõtete juhtorganites. Kord kuus vahendab Raivo Vare Edasi lugejatele oma mõtteid tähenduslikest rahvusvahelise elu sündmustest. Loe artikleid (100)