Jazzkaare fookuses. Kohustuslikud suvised (jazzi)festivalid

Emotsiooniderikas Anna Kaneelina kosutas oma muusikaga hinge Taff:Festil ja astub üles Instikurmus.

Kevade lõpus ja suve alguses valdas meid igatsus sooja päikese ja kauni looduse järele. Ja mitte ainult, nälg meelipaitavate kultuurielamuste järele on jätkuvalt suur. Unistus mõnusast suvepäevast hea muusika seltsis kaunil Eestimaal või mõnes põnevas välismaa linnakeses saabus kummitusena ikka ja jälle mõtetesse. Erinevate muusikafestivalide toimumine on juba aidanud kaasa nende unistuste täitumisele, aga paljugi ootab veel ees.

Kantuna suvistest meeleoludest anname ülevaate suvel kogetud eredamatest elamustest ning jagame muusikagurmaanidele soovitusi, milliseid festivale sel suvel veel väisata.

Toimunud festivalid

  • Juu Jääb, toimus 2.–4. juulil

Peale suuremate COVID-19 viirusest tingitud piirangute kaotamist toimus esimesena jazzimaastikul tuntud muusikafestival Juu Jääb. Sel aastal juba 24. korda toimunud Muhu festival pakkus rütme klassikalisest jazzist elektroonikani. Esinejate nimistu koosnes kodumaa hinnatud artistidest, nii saime kuulda Kadri Voorandit Mihkel Mälgandiga, Marianne Leibur Triot, Liisi Koiksonit ning mitmeid teisi armastatud muusikuid. Tore oli näha, et publik julges juuli esimestel päevadel festivalimellu sukelduda ning Eesti suvele kohaselt said nad kogeda nii päikest kui ka vihma ja kauaigatsetud muusikalised rännakud võeti soojalt vastu. 

  • Taff:Fest, toimus 17.–18. juulil
Sofia Rubina I Foto: Kathery photography

Sel aastal esimest korda toimunud ning järgmisel aastal juba kohustuslikku külastamist nõudev suvine jazzifestival Taff:Fest Haapsalus tõi juulikuu keskpaigas lavale parimad Eesti jazzmuusikud ja mitmed uued projektid.

Rahulikul kevadel panustasid paljud artistid oma tehnilise meisterlikkuse tõstmisesse ja seda oli selgelt kuulda paljudes etteastetes. Lavalaudadel esinesid nii vanas headuses tuntud pop- kui ka jazzmuusikud: Reket ja Sal-Saller astusid üles koos Tafenaudega, Siim Aimla Funk Band serveeris põhjamaist gruuvi, emotsiooniderikas Anna Kaneelina kosutas oma muusikaga hinge ning särav Sofia Rubina kutsus tantsima jazzivõtmes diskomuusika saatele.

Elamusi võimendasid võrratu suveilm ja festivali formaati toetav toimumiskoht Haapsalu lossivaremetes. Paljud detailid andsid märku korraldajate tööst ja vaevast selle nimel,  et muusikud ja publik tunneksid end oodatu ja hoituina. Ootame juba järgmise aasta festivali põnevaid üllatusi!

  • Pärimusa 2.0, toimus 24.–25. juulil

Viljandi Pärimusmuusika Festivali kahepäevane kontsertprogramm Pärimusa 2.0 juuli lõpus tõi publikuni lisaks meie folgimaailma kuumimatele nimedele ka mitmed hinnatud jazzmuusikud. Tavapärasest natukene folgilikemates koosseisudes osalesid saksofonist Lauri Kadalipp, trummar Ahto Abner ning bassist, tegelikult pigem küll multiinstrumentalist, Marti Tärn.

Kiiduväärt on festivali missioon tuua kuulajateni ka uusi muusikalisi üllatusi, nagu 3-4! (mida küll esmakordselt sai publik näha Viljandi Pärimusmuusika Keskuse korraldatud Lõikuspeol, aga festivalipubliku ette astus koosseis esimest korda), ja Viljandi noorte pärimusmuusika tudengite koosmusitseerimine Kukerpillidega.

Korraldusliku põhjalikkuse osas on Viljandi meeskond kindlasti meie kultuurimaastiku üks professionaalsemaid tegijaid.

Tulevased festivalid

  • Intsikurmu festival, 7.–8. august

Augustikuu festivaliprogramm pakub samuti põnevust kõigile muusikasõpradele. Soojalt soovitame 7.–8. augustil seada sammud Põlvasse Intsikurmu festivalile. Programmis on uusi tegijaid, nagu näiteks Pološywa, kes jäi Jazzkaarele silma Noortebändi konkursil, ning mõnusa värske vinüüliga meid üllatanud Jonas.f.k. Kavast leiab ka jazzifestivalidel kindla koha kindlustanud koosseisud, nagu Erki Pärnoja, Rita Ray ja Anna Kaneelina.

Ühtlasi on Intsikurmu suutnud hoida stabiilset kvaliteetset joont, sidudes üheks toimivaks tervikuks muusika, kunstid, erilised maitseelamused ning keskkonnadisaini maagilises männimetsas.

Loeme päevi festivali toimumiseni.

Samal nädalavahetusel rõõmustab publikut ka tänaseks juba traditsiooniline butiikjazzfestival Kuke Jazz, kus residentartist on sel aastal saksofonist Raivo Tafenau. See festival on nii eriline, sellele intiimsele muusikapeole pääseb ainult kutsetega.

  • Sõru Jazz, 20.23. august

Sõru Jazz, mis tavaliselt toimub varasuvel Hiiumaal, toimub seekord 20.–23. augustini. Festivalil valitseb kodune õhkkond, see on nagu Eesti jazzmuusikute suvepäevad. Kohal on kõik parimad tegijad meie improvisatsioonilisest muusikaskeenelt. Lisaks on Sõru Jazz ka suvine kohtumispaik jazzipublikule, keda aasta ringi kohtame erinevatel kontsertidel mandril. Nüüd on võimalus kokku saada mere ääres päikselisel saarel ning anda puhkust hingele kvaliteetse muusika saatel.

Ka Sõru Jazz toob publikuni mitmed kontserdid, millest pole publik pikalt osa saanud, nagu “Ajaväli”, Liisi Koiksoni ja Raun Juurika Eesti meeleolud, Liina Saare õhtused laulud ja mitmed teised armastatud koosseisud, nagu Siim Aimla Funk Band, Sofia Rubina jpt.

Jazzifännid on sel festivalil alati kohal, ole sinagi!

  • Tallinn Music Week, 27.30. august

Suve lõpetab rahvusvaheline festival Tallinn Music Week, mis toob 27.–30. augustini Tallinna nii kohaliku muusikaskeene armastatud artistid kui ka palju rahvusvahelisi külalisi. Programm on tihe ja igaüks leiab endale kavast midagi põnevat.

Jazzkaar ja Eesti Jazzliit ootavad jazzisõpru 29. augustil Fotografiska Tallinnasse Eesti jazzi showcase-kontserdile. Laval on äsja oma sooloprojektiga vinüüli välja andnud pianist ja Aasta Jazzmuusik 2020 Joel Remmel; uut kava ja plaati tutvustava kontrabassisti Mingo Rajandi kvintett, kus teeb kaasa ka armastatud lauljatar Liisi Koikson; pianist Kirke Karja rahvusvaheline projekt The Meat; sel kevadel Noor Jazzitalent 2020 tiitli võitnud laulja-viiuldaja Marianne Leiburi koosseis Pillikud ning gypsy-jazzi viljelev ansambel Titoks. 

August saab olema tempokas festivalide kuu, kuid muusikasuvi pakub palju enamat kui eelpoolt nimetatud jazzisündmused. On soe näha, et kultuuriinimesed ei puhka, vaid pakuvad puhkuse väärtuslikumaks veetmiseks publikule positiivseid elamusi. Märkimisväärne on seegi, et peale kultuurielu seisakut on taas avanenud muusikasündmuste kalender Eestis nii tihe, et  tihti mahub ühele nädalavahetusele mitmeid naudingut pakkuvat suursündmust. Tundub, et publikule võimaluste mitmekesisus sümpatiseerib, seega kohtume Eestimaa suves kvaliteetsete muusika-helide saatel.

Artikli autor Eva Saar on Jazzkaare produtsent ja turundusjuht ning jazzi- ja muusikavaldkonna eestvedaja Eestis. Ta aitab kaasa ka mitmete teiste kultuurisündmuste produktsioonis ja turunduses.

Rubriik “Jazzkaare fookuses” on ajakirja Edasi ja Jazzkaare koostööprojekt, kus tutvustame ja arutleme maailma ja Eesti jazzmuusika trendide üle ning võtame luubi alla põnevad valdkonda puudutavad jazziteemad ja esinejad.