Podcast “Edu Valem”Aivo Adamson: eelistan pigem teha otsuseid kiiresti, kui venitada

Aivo Adamson.

Podcast “Edu Valem” püüab toimekate inimestega vesteldes leida edukuse retsepti. Seekordse saatekülalisena jagas oma mõtteid mitmekülgse kogemusega tippjuht Aivo Adamson, kes on varasemalt töötanud tippjuhina Hansapangas, Maanteeametis, Starmanis ning täna Alexelas.

Mõtteid vestlusest:

  • Pole häid ega halbu otsuseid, on õiged või valed otsused. On ka neid küsimusi, kus ma tagantjärele mõtlen, et kas oleks võinud teha midagi teisiti. Aga ma olen selle poolt, et teha otsus ära. Lõputu analüüs ei vii ka mitte kuskile.
  • Võrreldakse Eesti ja Rootsi otsustusmudeleid, kus rootslastel on hästi põhjalik eelanalüüs. Seal võetakse aega ja kui projekti viiakse ellu, siis see kukub ka hästi välja. Meil siinpool lahte on jälle teistmoodi: me kipume otsuseid kiiresti tegema, projektidega rabistama ja siis hästi kiiresti parandama. Mulle on meeldinud see teine variant: sa liigud kiiremini edasi, kuigi tõmbled rohkem, siis samas õpid ka kiiremini. Ma eelistan pigem teha otsuseid kiiresti, kui venitada.
  • Püüan ikkagi hoida ühendavat pilti ja omada pikka vaadet. Orkestreerimine on minu roll ja ei pääse üle sellest, et on erinevaid inimestevahelisi suhteid, kus natuurid ei klapi. Olen elus kaks korda pidanud tegema valikuid, kus on ülikõva kompetentsiga inimene, aga kes mitte kellegagi läbi ei saa. Valik tuleb paraku teha organisatsiooni mõistes selle inimese kahjuks.
  • Traditsiooniline juhtimine hakkab muutuma ja muutub juba. Hierarhiad kaovad ära, kogu organisatsioon on n-ö ühetasapinnaline, tekivad juhtrollid. Ja kastidesse joonistamine, mida on täna personalil väga vaja ja finatsarvestuslikult sisekulude arvestamisel tarvis – selle asemel hakatakse keskenduma rohkem kliendile ja andmetele. Andmed muutuvad organisatsioonis nii oluliseks, et traditsiooniline organisatsioon hakkab muutuma.
  • Piimašokolaad või kartulikrõpsud? – Piimašokolaad. Elvis Presley või Robbie Williams? – Elvis Presley. Erasektor või riigisektor? – Erasektor. Urmas Ott või Marko Reikop? – Urmas Ott. Paberajaleht või veebiportaal? – Paberajaleht. Võistlustants või korvpall? – Korvpall. Hiina või USA? – USA. Tartu maantee või Pärnu maantee? – Pärnu maantee. Eino Baskin või Tõnis Niinemets? – Tõnis Niinemets. Kingad või sandaalid? – Kingad. Hiiumaa või Saaremaa? – Hiiumaa. Bensiin või elekter? – Elekter.

Saade “Edu Valem” püüab leida vastust küsimusele, kuidas olla oma valdkonnas edukas. Toimekate inimestega vestlevad saatejuhid Maxim Tuul ja Siim Semiskar.