20. augusti suurkontsert Tallinna Lauluväljakul: Ruja hitid toovad rahvani ERSO ja Rein Rannap

Suve suurejooneliseim kontsert on pühendatud Eesti taasiseseisvumise aastapäevale. 20. augustil kõlavad Tallinna lauluväljakul Ruja tuntuimad meloodiaid, mida esitab ERSO koos rokkbändiga ja loomulikult Rein Rannap klaveril. Ehk sel korral kõlab Ruja täiesti teisiti – lauljateta.

Viimati mängiti Ruja erinevate perioodide legendaarset muusikat Tallinna Lauluväljakul 2017. aasta 20. augustil, mil 14 000 inimest elasid kaasa kontserdile „Eesti muld ja Eesti Ruja“. See oli ka Eesti muusikaajaloo kauaoodatud hetk, mil üle pika aja musitseerisid koos Rein Rannap ja Jaanus Nõgisto.

„Valisin tänavuseks suurejooneliseks kontserdiks välja kõigepealt ansambli tuntuimad laulud, ja seejärel nende hulgast – orkestrile sobivad. Kuigi sümfooniaorkester on nii universaalne, et sellele saab seade ja sellega esitada absoluutselt igasugust muusikat, on selge, et mõned meloodiad – ja mõnede laulude tekstid – ei sobi just kõige paremini kokku klassikalise muusika kollektiivi kuvandiga. Nii näiteks saan aru, et laulud nagu “Inimene õpib”, ei ole päris see, mis ERSO muusikuid ja austajaid võiks õnnelikuks teha. Kuid see ongi praktiliselt ainus tuntum laul, mis nendel põhjustel kõrvale jäi. Sest ka näiteks punk-stiilis “Eile nägin ma Eestimaad” või “Zeppelini triumfi” hard-rokk on minu meelest piisavalt tõsiseltvõetavad, et ERSOle sobida. Rääkimata siis ballaadidest,“ lausus Rein Rannap.

Rannap lubab, et sel suvel orkestri- ja bändiversioonile seatud Ruja lisab tuntud meloodiatele kindlasti palju uusi nüansse ja värve. Eeskätt pidulikkust, suursugusust ja võimsust. Samuti õrnust ja intiimsust – saate kogeda, kui vaikselt võib tegelikult mängida üks hiigelsuur orkester!

ERSOt juhatab dirigent Kaspar Mänd, kes oli Rannapi isiklik eelistus Ruja muusika orkestri-versioonis esitamisel.

„Olen Rein Rannapiga koostööd teinud ka varem, viimati kui esitasime Riivo Kallasmaa ja Pärnu Linnaorkestriga tema oboekontserti. See oli klassikalises vormis teos, kuid stiililt sümfooniline popmuusika. Temalt võib oodata selliseid stiilisulameid ning fantaasiaküllaseid uusi ideid orkestri kasutamises. Mõte legendaarsetest Ruja lugudest esitatuna koos sümfooniaorkestriga tekitab küll ootust ja põnevust,“ lisas Mänd, kes on hetkel ka Pärnu linnaorkestri peadirigent.

Rokkbändi on Rannap kutsunud mängima pillimehed, kellega tal on varemgi olnud hea koostöö. Need on Peter Põder ja Jörgen Pakkas kitarridel, Kaarel Liiv bassil, Ramuel Tafenau trummidel ning Kaspar Tambur süntesaatoritel.

Kavas on armastatuimad Rannapi laulumeloodiad, mida terve Eesti tõenäoliselt teab peast: Eesti muld ja Eesti süda, Rahu, Nii vaikseks kõik on jäänud, Ilus maa, Suudlus läbi jäätund klaasi, Need ei vaata tagasi, Sa oled mul teine, Õunalaul, Eile nägin ma Eestimaad, Must lind, Must ronk, Kel on laulud laulda ja paljud teised.

Nagu ütleb Rein Rannap: „See kontsert ei kordu! Teil on ainult ühel korral võimalus elada kaasa Ruja muusika muteerumisele sümfooniaks! Tulemus pole siiski päris sümfoonia, pigem – Rujafoonia!“

Kontsert toimub 20.augustil kell 20 Tallinna Lauluväljakul. Tänu piirangute leevenemisele on müügil 1900 eksklusiivset piletit, millest 100 on restorani VIP alal.

“Eesti muld ja Eesti Ruja” filmi treiler