Hille Hanso. Hagia Sophia püha tarkus endiselt päevakorras

Kogu inimeste tralli hoone saatuse üle aga vaatab rahulikult pealt Hagia Sophias elav hallitriibuline kass Gli. Foto: Shutterstock.

Eestlastele on Istanbuli üks olulisimatest vaatamisväärsustest kindlasti Hagia Sophia, nii umbes 1400-aastane iludus, keda pean minagi siinsete paljude vaatamisväärsuste hulgast linna vaieldamatuks kroonijuveeliks.

Sellest, et külalised Eestist ei kipu siit lahkuma ilma Püha Tarkuse kirik-mošee-muuseumi külastamata, selgus, kui kirjutasin Albioni reisibüroole reisikava “Istanbul – avastamata radadel”. Muuseumi ma algselt sisse ei pannud, eeldades, et sinna saab igaüks omal käelgi minna. Kuid peagi pidin oma otsust muutma, kuna muuseumi külastamist nõudsid kõik grupid enam-vähem ühehäälselt. Nii mõnedki tõid põhjuseks hirmu, et Türgi konservatiivne valitsus ühel päeval muuseumi tagasi mošeeks seab, imelised Bütsantsi ajast mosaiigid jälle kinni katab või võib-olla üldse sissepääsu keelama hakkab.

Hille Hanso

Hille Hanso on Türgi ja Lähis-Ida välis- ja kaitsepoliitika kommentaator ja analüütik, vabakutseline teleprodutsent, ajakirjanik ja inimõiguslane. Muuhulgas uurib ja kajastab ta aktivismi ja inimõiguste olukorda üle ilma. Hansol on magistrikraad Lähis-Ida uuringutest Istanbulis, kus ta ka suurema osa ajast elab. Loe artikleid (15)