Moe- ja disainiuudised: juuli

Ellen Richardi uues kollektsioonis on kimonod asendunud linaste pintsakute ja trench-coatidega, kleidid on leidnud laiemaid lõikeid ja rohkem kombineerimisvõimalusi. Foto: Kerti Vasser.

Südasuvi on toonud tänavapilti Eesti disainerite uued moekollektsioonid ja ka ühe täiesti uue moebrändi – Alma. Disainer Reet Aus on pilgu rõivastelt kodusistustusele pööranud ja tuli välja oma vaibakollektsiooniga. Ehtenäitused on kolinud virtuaalmaailmast galeriidesse.

Eesti mood

Annika Kiidron esindab Eestit Kiievis toimuval mainekal konkursil International Young Designers Contest

Annika Kiidron. Foto: Maarja Linsi.

Pandeemiajärgses maailmas muutub ilmselt ka rahvusvaheliste moefestivalide korraldus ja hetkel ei ole veel teada, kas šõu toimub publikuga või virtuaalselt. “Erinevalt eelmistest aastatest ei sõida seekord konkursile kaasa disainer, vaid saadetakse ainult riided,” oskab Annika Kiidron praegu öelda.

Jätkusuutlikku ja vastutustundlikku moodi esindav Kiidron usub, et pandeemia järgsed muutused moesüsteemis on juba käima löödud.

“Mitmedki suured kiirmoeketid on teada andnud märkimisväärse hulga kaupluste sulgemistest, samuti paljud tuntud brändid nende hulgas Giorgio Armani, Michael Kors, Dries Van Noten,  Gucci ja YSL, soovivad muuta moetsüklit aeglasemaks ja seeläbi jätkusuutlikumaks, vähendades kollektsioonide (hooaegade) hulka, mis aastas välja antakse. Eriolukord ja koroona ajal maailmas toimuv on muutnud ka tarbijate suhtumist ja väärtushinnanguid,” ütleb ta.

Kiievisse sõidavab tema loomingut esindama  Estonian Fashion Festivali võidukollektsioon “Give Me My Fairytale”. Kiidron ei tea veel praegu ka seda, kellega ta  Kiievis võistlustulle astub: “Tean vaid, et International Young Designers Contest-ile pääsevad kõikidest osalevatest riikidest kahe olulisema moekonkursi võitjad, mis tähendab, et tase ja konkurents on meeletult kõva.”

Eesti uusim moebränd on inspireeritud Saaremaa-vanaemast Almast

Viirus Covid-19 raputas sel kevadel moemaailma põhjalikult  ja seadis senisel viisil edasi tegutsemise kahtluse alla. Sellest raputusest sündis juba Eesti esimene uus jätkusuutliku moe bränd Alma. Eesti Kunstiakadeemia tudeng Anete Pedaru lõi brändi inspireerituna oma vanavanaema Almast – sealt ka ettevõtmise nimi.

Eesti moemaastikult debüteeriva brändi esimene kollektsioon serveerib ajatut stiili kevadises koloriidis. Alma esimene kollektsioon on enim saanud inspiratsiooni disaineri vanavanaema Alma riidekapist ja on kohandatud tänapäevasesse keskkonda. Klassikalised esemed, mis võiksid olla iga naise riidekapis on leidnud endale eripärased vormid ning detailid, pakkudes võimalust igat eset omavahel kombineerida.

Alma suvine kollektsioon. Foto: Silver Mikiver.

Ellen Richard on jazzi-lainel

Minimalistliku joonega Eesti rõivabränd Ellen Richard on leidnud uue lähenemise. „Kollektsioon Jazz on inspireeritud suurlinna mugavusest ja linnalikust  24/7 kestvast graatsiast. Kollektsioonis on tooted, millega süüa kodukohvikus hommikusööki, teha tööd nii kontoris kui pargis, tantsida nii klubis kui festivalil, olles alati valmis järgmiseks olukorraks,“ kirjeldab Ellen Richardi disainer Kristi Pärn kollektsiooni olemust. „Materjalidest oleme jäänud kindlaks paksemale linasele ja õhemale viskoosile, sest nii öelda kauamängiv kollektsioon peab olema seljas mugav!“

Eesti disain

Reet Aus andis vanadele teksapükstele uue elu vaipadena

Disainer Reet Aus ja mittetulundusühing Koome Koos on võtsid selle aasta alguses nõuks valmistada inimeste käest kokku kogutud vanadest teksapükstest vaipu – esimesed vaibad on nüüd valmis uutesse kodudesse sisse kolima.

“Üldjuhul on inimesed väga rõõmsad, kui saavad oma kasutatud rõivad kuhugi viia, sest ega meil ringlussevõtu lahendusi väga ei ole ja kasutamiskõlbmatud rõivad lähevad prügilasse või põletisse,”

ütleb Reet Aus, kes kogu vaipadeks vajaliku materjali sai inimeste toodud kantud teksadest.

Inimeste käest kokku kogutud vanad teksad purustati väikesteks tükkideks, mis seejärel kooti kokku vaipadeks. “Vaibad koob ettevõte Koome Koos. Ettevõte asub Tallinnas, Pääskülas. Tore seltskond naisi, kes oma meelistegevusest ettevõtluse on vormistanud,” tutvustab Reet oma partnereid selles projektis.

Vaibad on esimeseks sisustustoodeks Reet Ausi omanimelise brändi valikus. “Eks me lakkamatult otsime võimalusi tekstiilide ringlussevõtuks. Materjalitehnoloogial on siin suur töö ees, sest lahendusi vähe. Upcycling ehk väärtustav taaskasutus on küll parim meetod, ent väiketiraažilises tootmises väga ressursimahukas ja kallis,” ütleb disainer.  “Väga hea näide on need samad vaibad. Kudumiseks vajaliku materjali ettevalmistamine – kasutatud teksade ribastamine on tunduvalt kallim, kui uue materjali soetamine.”

Valminud vaibad on müügil Reet Ausi stuudiopoes Telliskivi 62 ja ka veebipoes reetaus.com.

Näitus

11. juulini näeb  Vent Space projektiruumis (Vabaduse väljak 6/8, Tallinn, sissepääs Kunstihoone sisehoovist) ehtekunstnik Darja Popolitova isikunäitust „Maagiline leviala“. Näitus spekuleerib spiritualismi, ühiskonna stereotüüpide ja internetikultuuri üle, leides nende kokkupuutepunkte ehetes ja taktiilsuses.

Kolm videoteost ja installatsioon loovad fiktiivse maailma kus nõid Seraphita pakub lahendusi ühiskondlikele probleemidele „maagia“ abil. Konna naha ja juurte asemel kasutab ta aga ehted. Ehetest saab nõid-vloggeri atribuut, mille abil teostatakse rituaale. Näiteks aidatakse lahti saada seksismist, homofoobiast ja võõrkeelsetel rahvustel integreeruda või eakatel üksindusega hakkama saada.

Darja Popolitova. Ekraanitõmmis videotööst „Kuidas saada üksindusest lahti“ video efektid Ando Naulainen, helikujundus Andres Nõlvak.

Podcast

Maailma disainifännide üks lemmikpodcaste 99% Invisible tähistab sel aastal juba kümnendat tegutsemisaastat. See on USA raadiojakirjaniku Roman Marsi loodud podcast, mis keskendub disainile ja arhitektuurile.

Saatele andis nime Ameerika arhitekti ja disaineri Buckminster Fulleri tsitaat: “90 protsenti sellest, kes te olete, on nähtamatu ja puutumatu.” Iga episood keskendub üldiselt ühele konkreetsele kujunduse teemale või konkreetsele näitele, hõlmates sageli intervjuusid arhitektide, ekspertide või inimestega, keda on mõjutanud antud linna-, tööstus-, graafiline või muu kujundus. Väga inspireerivat podcasti saad kuulata siit.

Reklaam, pressiteated, pakkumised

Plokis “Reklaam, pressiteated, pakkumised” on võimalik avaldada tasu eest lühiinfot oma toodete kohta. Huvi korral võta ühendust: hello@edasi.org

“Moe- ja disainiuudised” on rubriik moest ja disainist huvitatud lugejale.  Nopime infovoost välja silmapaistvad Eesti moe- ja disainivaldkonda puudutavad sündmused ning soovitame põnevaid ja harivaid moeteemalisi näitusi, filme ja podcast’e.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)