Edasi #5 kaanepildi autor Edward von Lõngus: Eestis on puudu vabast mõttest

Foto: Ruudu Rahumaru. Fragment Edward von Lõnguse tööst.

Edasi 5. paberajakirja kaanel on Eesti tuntuima tänavakunstniku Edward von Lõnguse teos “Droonitüdruk”. Kus ja kuidas teos sündis ning milles näeb Lõngus oma missiooni, saad teada alljärgnevast intervjuust.

Mis seal salata, meie seekordse numbri teemavalikut on mõjutanud koroonakriis. Kuidas on viirusepuhangust tulenev Sinu kui kunstniku elu või vaateid mõjutanud?

Kunstnikud on harjunud veetma kõik oma päevad ateljees iseenda ja oma mõtetega. Neile pole midagi uut ka majanduslik ebakindlus. Selles plaanis pole midagi muutunud. Tänavakunstnikud on harjunud ka maski kandma, kaaskodanikke vältima ja väljas käimiseks valima hõredamaid aegu. Viimasega seonduv oligi ehk suurim muudatus, sest tühje tänavaid on olnud rohkem kui kunagi varem. Sellest ka ohtralt uusi võimalusi.

Valisime suvenumbri esikaanele sinu töö “Droonitüdruk”, sest selles on midagi tänasele ajale iseloomulikku. Sa ise said selle tegemiseks inspiratsiooni Banksy kuulsast tööst “Balloon Girl”. Miks see Sind inspireeris?

“Droonitüdruk” oli osa Euroopa tuuri ametliku tegevuse kattevarjus käimas olnud salaprojektist koodnimetusega “programmiväline tegevus”. Kui juba Londonisse minna, ei saa jätta suuri klassikuid kõnetamata. Plaan oli teha “Droonitüdruk” täpselt samasse kohta, kus oli algselt Banksy “Balloon Girl”. Kodus sai tehtud detektiivitööd pildimaterjali ja Google Street View’ga ning tuvastatud õige seina koordinaadid. Londonisse saabudes tõttasin esimesel ööl õhinal vastavasse asukohta, kuid oma pettumuseks avastasin sealt ehitussoojakud, mis kõrvalasuva ehitusobjekti tarbeks saatuse tahtel just minu külastuse ajaks seda seinaesist okupeerisid. Pidin improviseerima ning ligidalt uue seina leidma. Töö sai edukalt teostatud, kuid täpselt sama stseen jäi taaslavastamata.

Kui peaksid kolima üksikule saarele ja saaksid kaasa võtta 3 asja, siis mida Sa võtaksid ja miks?

Stencil, aerosool ja mask. Maski pole tarvis mitte selleks, et keegi ära ei tunneks, vaid hingamisteed tuleb korras hoida.

Keda pead oma suurimateks õpetajateks. Kes või mis on Sind kujundanud?

Mind on kujundanud kõik loojahinged läbi aegade, alates varastest koopamaalingutest kuni renessansimeistrite ja popkunstnikeni. Edward von Lõnguse olemus on memeetiline, tema infokehand moodustub kultuurielementidest, hõlmates endas kõiki loojaid, kelle looming on teda ühel või teisel viisil mõjutanud. Tegelikult kehtib see aga meie kõigi kohta. Me pole muud kui mõjutuste kogumid.

Millest on Sinu meelest Eestis täna puudu ja milles näed enda kui tänavakunstniku missiooni?

Eestis on puudu vabast mõttest. Sellisest, mis murraks end lahti kivinenud maailmapildist ja iganenud arusaamadest. Praegusel hetkel, mil soovime pöörduda tagasi “normaalse elu” juurde, oleks tark võtta hetk või paar, et juurelda, millist normaalsust me täpsemalt tagasi soovime. Kas enne ikka oli kõik nii normaalne? Äkki pole mõtet proovida jätkata täpselt sealt, kuhu pooleli jäime, sest pooleli jäi ka väga palju halbu ja destruktiivseid protsesse. Ühiskond peaks olema midagi rohkemat kui sisseharjunud vigade automaatne jätkamine. Kollektiivne hullumeelsus ei ole normaalsus.

Minu missioon on häkkida kollektiivteadvust ja muuta ühiskondliku mõtteviisi jõujooni, kasutades selleks pildimaagiat. Uuest ideest laiendatud teadvus ei saa enam kunagi tagasi endisi mõõtmeid.

p.s. Edasi paberajakiri on saadaval suuremates lehekioskites, täpsem info müügipunktide kohta siin.

***

Edward von Lõnguse tööde austajatel tasub juulikuus sammud seada Tallinna Biennaalile. Biennaali raames avatakse 2. juulil Ülemise Citys Lõnguse suurnäitus “Viimsepäeva katedraal”, mis toob publiku ette tänavakunstniku nägemuse surmast ja hävingust kapitalikeskses maailmas. 

Lisaks etendub Tallinna Biennaalil kuuel korral Musta Kasti ja Edward von Lõnguse koostöölavastus “Sada sekundit südaööni”, mis kujutab endast iroonilist tarbimiskultuuri pühitsust.

Piletid näitusele ja lavastusele.

Loe lisaks: Edward von Lõngus: tänavakunst on parim viis oma sõnumi levitamiseks