Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – juuli

Edward von Lõnguse Surmatants selfiekepiga Berliinis. Foto: Ruudu Rahumaru.jpg

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Arhitektuur

11.–12. juulil toimub Tallinnas juba teist korda arhitektuurisündmus Open House, mis avab uksed kohtadesse, kuhu muidu ei pääse, ja pakub kõigile huvilistele tasuta nii eesti- kui ka venekeelseid ekskursioone.

Sel aastal avavad huvilistele uksed ligi 30 kohta, mille seast leiab erinevaid hooneid Tallinna põnevates piirkondades. Näiteks on avatud renoveerimisel olevad hooned Noblessneris ja katusekorter Rotermanni kvartalis, totaalse muutumise läbi teinud Kopli liinid, ainulaadne merekonteineritesse ehitatud Hektor Konteinerhotell Kalamajas. Aga väravad avab näiteks ka Kaitseliidu kalmistu ja mitmed linnapildis väga hästi tuntud objektid. Tänavuse programmi üheks magnetiks kujuneb tõenäoliselt Linnahall, mille uste avanemist ootasid kõik väga juba eelmisel aastal – siis käisid seal aga ettevalmistused filmi “Tenet” võteteks.

Surnuaiaturism jõuab Eestisse – ekskursioone tehakse ka Kaitseväe kalmistule.

Kunst

  • Tallinna Biennaal

Sel aastal esmakordselt toimuva Tallinn Biennaali raames avab 2. juulil uksed salapärase tänavakunstniku Edward von Lõnguse apokalüptiline pühakoda ehk “Viimsepäeva katedraal”. Edasi suvenumbri kaanepildi autor lubab korraldada tõelise peo katku ajal ehk pöörase orgia apokalüptilises pühakojas.

“Viimsepäeva katedraali” sisse astudes satub külaline silmitsi kapitalikeskse maailmaga, kus surma ja hävingut võetakse kui meelelahutust. Lõnguse Bernt Notke “Surmatantsu” motiivist inspireeritud looming võtab aga “pühakojas” hirmuäratava 25-ruutmeetrise mõõtme.

Suurnäitust Ülemiste City’s, Sepapaja 10, saab külastada alates 2. juulist kas giidituuri või tavapiletiga ja see jääb avatuks 30. juulini.

  • Pärnu Kunstisuvi

Pärnu Kunstisuvi on suurte traditsioonidega festival – esimene Kunstisuvi toimus 1995. aastal ning nende pikkade aastate jooksul on kunstisuvel osalenud suur osa Eesti kunstimaailma suurkujudest. Ka tänavused näitused kannavad seda traditsiooni uhkelt edasi, kuid seda pisikeste kõrvalepõigetega. Esmakordselt kuulub Kunstisuve programmi ka ühe väliskunstniku isiknäitus.

Foto: Pärnu Kunstisuvi.

Kunstisuve egiidi all toimub Pärnu Linnagalerii kahes näitusesaalis kaks suurnäitust: grupinäitus “Naine&Naine” ning 2018. aastal Soome parimaks nooreks kunstnikuks pärjatud Illusia Juvani isiknäitus “Nemad. Neid. Nende”. Näituste näol on tegemist katsega luua jätk möödunud suve formaadile (“Mees ja Mees” ja “Naine ja Naine”), mille keskmes on sooküsimustega seotud problemaatika ning püüd astuda dialoogi ning laiendada Pärnu kaubamärgiks saanud Uue Kunsti Muuseumi aktinäituse “Mees ja Naine” kontseptsiooni. Kunstisuve näitused toovad publikuni kunstnikud, kelle looming tegeleb küll soo-, feminiinsuse ja maskuliinsuse küsimustega, kuid ei mahutu konservatiivsesse ja kehakesksesse aktinäituse formaati. 

Sari

Spordifännidel on juba mitu kuud olnud raske ja oluliselt kergem ei ole ka suvi – edasi lükkusid nii olümpia kui ka Euroopa meistrivõistlused jalgpallis. Leevenduseks tasub ette võtta “The Last Dance” – ESPN-i ja Netflixi kaastoodetud põhjalik 10-osaline dokumentaal kõigi aegade kõige paremast korvpallurist Michael Jordanist ja tema legendaarsest Chicago Bullsi üheksakümnendate võistkonnast. Kuigi detailirohkus rõõmustab ennekõike korvpallisõpru, on sarja suurimaks väärtuseks harukordselt vahetu pilguheit sellesse, milline on kuulsuse, tippspordi saavutuspinge ning oma ala ikooniks olemise inimlik taak.

Festival

  • Taff:fest – eriline jazzifestival Haapsalus

17.–18. juulil kutsub esmakordne jazzisümbioos Haapsallu. Taff:festi kunstilise juhi Raivo Tafenau visiooni järgi ühendatakse erinevad muusikastiilid, jättes alles jazzile omane vabadus. Märksõnaks crossover – kontserdid, kus kohtuvad jazzansamblid ja -artistid teiste žanrite esindajatega. Näiteid: Rap’n’Jazz toob koos jazziga lavale reketi ja Rock’n’Jazz Hendrik Sal-Salleri. Saksofonist Aleksander Paali eestvedamisel valmib Charlie Parkeri 100. sünniaastapäeva tähistav spetsiaalne kava. Veel astuvad üles Anna Kaneelina, Siim Aimla Funk Band, Haapsalu Big Band jpt. Festival toimub Haapsalu kultuurikeskuse eestvedamisel Haapsalu linnuse alal. Lisainfot leiad siit.

  • Mustjala Muusikafestival

Pikkade traditsioonidega Mustjala Muusikafestivali menüüs on 14. juulist 25. juulini nii klassikalist kui ka nüüdismuusikat, folki ning jazzi. Muusika nautimiseks on korraldajad leidnud kohad, mis ise samuti oma lugu räägivad. Maaliline Tagaranna kaluriküla, Saaremaa süvasadam ning erinevad kirikud on vaid mõned kohad, millega külastajaid üllatatakse. Publiku vaieldamatu lemmik on 1939. aastal nõukogude sõjaväelaste rajatud Ninase rannakaitsepatarei, mille kõhedusttekitavas õhkkonnas on aastate jooksul kõlanud mitmed maailma muusikakultuuri tippteosed. Sel suvel planeeritud kava on küll olude sunnil pisut muudetud, kuid Ninase puhkeküla merelaval Küdema lahe ääres esinevad seekord Siim Aimla džässkvartett & Teele Viira, Panga panga vabaõhukontsert on aga plaanitud perekontserdina Saaremaa artistide osalusel.

Kirjandushuviliste rõõmuks liitus eelmisel suvel selle sümpaatse festivaliga esmakordselt ka Tagaranna küla- ja kirjanduspäev, kus sel aastal on lubanud üles astuda Tõnu Õnnepalu, Kristiina Ehin, kitarrist Heiki Mätlik jt. Vaata lisainfot siit.