Björn Behn: tõde Bill Gatesi rahvastiku vähendamise strateegia kohta

Foto: Shutterstock.

Kui meid tabab ootamatult kriis, mis raputab meie maailma, hakkame kahtlema selles, mida teame. Oleme šokeeritud, kuna “me ei näinud seda ette” ja on valus, kui illusioon kontrollist puruneb.

Avaldame algselt Mediumis ilmunud artikli autori loal. Tõlge: Egle Taklai

Edasi võib juhtuda kaks asja: 1) me kas õpime šokist ning täiendame oma maailmapilti uute faktidega, et olla tulevasteks šokkideks paremini valmis; või 2) meie meeleheitlik soov maailma mõista muudab meid vastuvõtlikuks sellele, et jääme uskuma ükskõik millist selgitust, mis juhtunut sidusa loona esitab. Kuulame ükskõik keda, kes pakub enesekindlalt lõplikke vastuseid, mis rahustavad me ärevat meelt.

Kuna me usaldus meie endi arusaamade kohta on murtud, otsime alternatiivset hinnangut. Kuna infoallikad, millele saime varem toetuda, on meid alt vedanud, hakkame otsima uusi, varasemast erinevaid allikaid, mis on “kriitilisemad”. Me laskume sügavasse ja tumedasse vandenõuteooriate auku.

Kahjuks on olemas tugevaid jõude, mis püüavad meid tõugata selle teise valiku suunas. See artikkel käsitleb mõnda neist jõududest, lootuses pakkuda juhtnööre vastuste leidmiseks. Mida sügavamale sellesse musta auku minna, seda suuremat kahju tehakse iseendale – ja meie demokraatiale. Las ma selgitan.

Vandenõud, mida tõukavad tagant poliitilised motiivid

Ameerika Ühendriikide 2016. aasta presidendivalimiste ajal õppis Venemaa üliolulisi uusi nippe, kuidas sekkuda vastaste siseasjadesse. Nad kasutasid kampaania korras odavaid sotsiaalmeedia trikke, et mõjutada miljoneid valijaid. Nad said aru, et ainus asi, mida nad peavad tegema, on külvata umbusaldust. Umbusaldust avaliku võimu institutsioonide, teaduse, valitsuse ja teiste kodanike suhtes.

Neil polnud mingit vajadust mõelda välja veenvat narratiivi, mis seaks kahtluse alla status quo, või püüda salaja teha Ühendriikide kodanikele ajupesu, et juurutada oma varjatud plaane ja uusi väärtusi. Ei, neil tuli tekitada vaid umbusaldust ja lõhesid. Niipea kui inimesed enam koostööd ei tee ja hakkavad töötama üksteise vastu, hakkab demokraatliku ühiskonna vundament lagunema. Kui kaob usaldus sellesse, et valitsus teeb seda, mis on õige, kui inimesed ei usalda, et nende antud hääl on oluline, ei saa demokraatia enam toimida.

Kui te pole lugenud seda artiklit, kuidas Venemaa interneti uurimise agentuur töötab, siis, palun, tehke seda.

Mida nõrgemaks teised rahvad muutuvad, seda rohkem mõju saab Venemaa haarata. Mida rohkem on teised riigid hõivatud oma siseasjadega, seda lihtsam on Venemaal oma geopoliitiliste huvidega edasi liikuda. Mida rohkem aega arutavad ameeriklased selle üle, kas Hillary Clinton juhib pitsarestoranist laste ärakasutamisega tegelevat võrgustikku, seda vähem on neil aega muretseda, kuidas Venemaa kasutab ära Ühendriikide rumalukesi, et saavutada suuri välispoliitilisi eesmärke ilma oma huve avaldamata.

Teisisõnu:

samal ajal kui teie kulutate aega, et uurida, kuidas täpselt põhjustas 5G Covid-19 haiguse või milliste koroonaviirustega seotud patente omab Bill Gates, on Vene internetitroll teinud head tööd. Teid on lõksu võetud.

Muelleri raport ja teised luureraportid on üksikasjalikult lahti seletanud, millised on Vene desinformatsioonikampaania mehhanismid. Nende teadmiste põhjal oleksid seadusandjad saanud kohandada ja paika panna tõrjevahendeid, et takistada samasugusel sekkumisel edaspidi juhtumast, või teinud järeldusi, millised võivad olla sekkumisviisid tulevikus. Aga kuna vabariiklaste partei näeb ausaid ja õiglasi valimisi ohuna oma võimule, on nad blokeerinud ettepanekuid, mis aitaksid USA valimisi selliste sekkumiste eest kaitsta.

Ainsana näivad Venemaa sekkumisest õppinud olevat hiinlased, kes on kasutanud sarnaseid desinformatsioonikampaaniaid Hongkongis ja seoses uue koroonaviirusega. Kuna info liigub üle kogu maailma ja kõikjal kasutatakse samu tehnoloogiaplatvorme, siis mõjutab see nii teisi riike kui ka Euroopat.

Vandenõud, mida tõukavad tagant rahalised motiivid

Suured tehnoloogiaplatvormid (Google, Facebook, Amazon…) töötavad loogika alusel, mida nimetatakse “jälitamiskapitalismiks”, ja meie töötame nende heaks, kulutades tundide viisi aega nende teenuste tarbimisele, skrollides, laikides, postitades, sisu üles laadides, jagades, profiile luues – põhimõtteliselt anname nende käsutusse olemasolevad andmed ja loome neile uusi andmepunkte. Seda saadud teavet kasutatakse selleks, et luua inimeste käitumist prognoosivaid mudeleid, mis müüakse reklaamijatele, kes kasutavad neid meie vastu, et meie hirme ja nõrkusi ära kasutades müüa meile asju. Kas pole suurepärane.

Mida suurem on meie hirm, viha ja raev, seda kergemini me lingil klikime, tootes niimoodi üha enam andmeid, mis toovad platvormidele kasumit. Platvormide ärimudelist tulenevalt on nad ajendatud vaatama läbi sõrmede kahjulikule mõjule, mis vihasel sisul kasutajatele on, ning ignoreerima hoiatusi selle kohta, kes reklaame ostab ja kuidas nende eest makstakse.

YouTube lubas ühel vandenõuteoreetikul aastate viisi levitada ohtlikke ja absurdseid teooriad, näiteks selle kohta, kuidas USA valitsus kasutab kemikaale, et muuta inimesi geideks ja lesbideks. YouTube’i videote soovitamise algoritmi toel jõudsid need videod miljonite vaatajateni. Videoid loonud mees teenis aastas umbes 20 miljonit USA dollarit ja YouTube teenis reklaamide pealt, mida saadi tema sisu kõrval müüa.

Juhindudes valemist “vihastamine on kaasamine”, käivitas rühm teismelisi Makedoonia külakeses 2016. aasta valimiste eel Trumpi-meelse valeuudiste veebisaidi. Veebisaidi liiklusest teenisid nad üsna suure summa: üks teismeline “teenis kahe Trumpi-meelse saidiga peaaegu 16 000 dollarit. Makedoonia keskmine kuupalk on 371 dollarit.” Facebook võiks oma algoritmis või ärimudelis nende ilmingute takistamiseks muudatusi teha, ent viimaste aastate jooksul on saanud selgeks, et Mark Zuckerberg pole valmis ohverdama ühtegi dollarit oma tulust, eelistades selle asemel anda iga paari kuu tagant kohmetust tekitavaid ja higistama ajavaid tunnistusi USA valitsuse ees.

Kõik, mida peate teadma, toimub otse meie silme all

Meie aja suured kriisid toimuvad avalikult meie silme ees, peavoolu-meedia kajastab neid ulatuslikult ja kõik on neist teadlikud.

Valige muretsemiseks ükskõik milline neist teemadest ning võtke aega, et neisse süveneda. Need maksavad elusid. Need on päris. Neid saab muuta.

Ärge muutuge Vene või Hiina tööriistaks, et õõnestada meie demokraatiat või aidata mõnel makedoonia teismelisel taskuraha teenida.

On lohutav mõelda, et keegi kusagil kontrollib kõike, mis toimub. Et kõik kulgeb mingi suure plaani põhjal, mida meie eest varjatakse ning kui me kaevame piisavalt sügavale, õnnestub see päevavalgele tuua. Õnnestub kõigest aru saada ja kontrolli tagasi võita.

Paraku – ja õnneks – pole sellist peidetud plaani olemas. Ei ole reptiilidest liidreid ega illuminatisid. Ei ole mingit “üleilmset salaseptisust, mille on korraldanud saatanat kummardavad pedofiilid, kes valitsevad maailma ja juhivad kõike. Kes kontrollivad poliitikuid ja meediat. Kelle kontrolli all on Hollywood ja nad mätsivad nii kõik kinni, põhimõtteliselt”.

Tegelikult on vaid keerulise ja läbipõimunud süsteemi juhuslikud tagajärjed. Milline kergendus.

Tulevik on meie kätes.

Hoidke end.

Artikli autor Björn Behn on taani juhtimisstrateeg ja ettevõtja.