TED Talk. Kishore Mahbubani: kuidas peaks Lääs kohanema Aasia tõusuga?

Kuna Aasia riikide majandus ja valitsused muutuvad üha võimsamaks, peab Lääs leidma viise, kuidas uue üleilmse olukorraga kohaneda, ütleb Singapuri akadeemik, diplomaat ja mitmete raamatute autor Kishore Mahbubani. Välispoliitika asjatundjana selgitab ta Aasia tõusu tagamaid ning soovitab Läänel oma võimu taastamiseks ja muu maailmaga suhete parandamiseks lähtuda kolmest põhimõttest – minimalismist, mitmepoolsest koostööst ja makjavellismist.

Mõtteid kõnest:

  • Kes äratas Hiina ja India üles? Ainus aus vastus on, et seda tegi Lääne tsivilisatsioon. Kõik teavad, et Lääs oli esimene, kes suutis end edukalt moderniseerida ja muuta. Algul kasutas Lääs oma võimu maailma koloniseerimiseks ja valitsemiseks, kuid aja jooksul jagas Lääs oma tarkust muu maailmaga.
  • Peamine põhjus, miks paljud Aasia majandused, sealhulgas Hiina ja Vietnami kommunistlikud ühiskonnad, on majandusarengus nii silmapaistvalt edenenud, seisneb selles, et nad on lõpuks aru saanud, omaks võtnud ja rakendavad vabaturumajandust – see on Lääne kingitus. Adam Smithil oli õigus. Kui lasta turgudel otsustada, siis tootlikkus tõuseb.
  • Kui olin noor, uskusid mu ema ja tema põlvkond, et inimese elu määrab saatus. Sa ise ei saanud sellega midagi ette võtta. Minu põlvkond ja minust nooremad aasialaste põlvkonnad usuvad, et saame ise vastutuse võtta ja oma elu paremaks muuta. See võib ka selgitada, miks kõikjal Aasias on ettevõtlusega tegelemine praegu ülimalt populaarne.
  • Kas on juba hilja? Kas Lääs on kõik kaotanud? Minu vastus on, et veel ei ole liiga hilja. Läänel on võimalik taastuda ja tugevana naasta. Kasutades lääne mõttekunsti, soovitaksin Läänel rakendada nn kolme M-i strateegiat – minimalistlik, mitmepoolne ja makjavellistlik.
  • Miks minimalistlik? Ehkki Lääne ülemvõim on lõppenud, sekkub Lääs jätkuvalt paljude teiste ühiskondade asjadesse. See pole mõistlik. See tekitab viha ja pahameelt, eriti islami ühiskondades. Maailmas on palju ohte, nõus, aga kas Läänel, kus elab ca 12% maailma rahvastikust on mõistlik võidelda nende ohtudega üksi? See kulutab ka Lääne ühiskondade ressursse ja vaimuvara.
  • Kagu-Aasiat on nimetatud “Aasia Balkanimaadeks”, ja seal peaks praegu toimuma tsivilisatsioonide kokkupõrge. Aga selle asemel näeme, et Kagu-Aasia on üks kõige rahumeelsem ja kõige õitsvamal järjel olev nurgake meie planeedil. Seal tegutseb ka edukuselt teisel kohal olev piirkondlik mitmepoolne organisatsioon ASEAN. On ilmselge, et minimalism võib töötada. Lääs peaks seda proovima.
  • Kuhu pöörduda, kui soovite saada inimkonna tuge? Selleks on ainult üks koht: ÜRO. Olen olnud kaks korda ÜRO suursaadik. Võib-olla teeb see mind pisut kallutatuks, kuid võin teile öelda, et ÜRO-ga koos töötamine võib viia eduni.
  • Maailm piseneb. Meist saab väike, üksteisest sõltuv, globaalne küla. Kõik külad vajavad külanõukogusid. Ja ainus ülemaailmne külanõukogu, nagu ÜRO peasekretär Kofi Annan ütles, on meil ÜRO.
  • Machiavelli on tegelane, keda Läänes sageli naeruvääristatakse, kuid liberaalfilosoof Isaiah Berlin tuletab meile meelde, et Machiavelli eesmärk oli edendada voorust, mitte kurjust. Milles seisneb siin makjavellism? See peitub küsimuses, kuidas leida Lääne jaoks parim viis uute tõusvate jõudude piiramiseks. Ja vastus sellele on, et parim viis nende piiramiseks on see, kui meil on mitmepoolsed reeglid, mitmepoolsed normid, mitmepoolsed institutsioonid ja mitmepoolsed protsessid.
  • Lääne pikaaegse sõbrana tean väga hästi, kui pessimistlikuks on Lääne ühiskonnad muutunud. Paljud Läänes ei usu, et neid ootab ees suur tulevik, et nende lastel on ees parem elu. Palun ärge kartke tulevikku ega kogu ülejäänud maailma. Võin seda öelda kindla veendumusega, sest Sindhi hinduna tunnen ma otsest kultuurilist sidet selle ühiskonna eri kultuuridega ja ühiskondadega alates Teheranist kuni Tokyoni. Enam kui pool inimkonnast elab selles ruumis, ja selle otsese kultuurilise sideme põhjal võin suure veendumusega väita, et kui Lääs otsustab vastu võtta targema strateegia – minimalistlik, mitmepoolne ja makjavellistlik –, on ülejäänud maailm rõõmuga valmis tegema Läänega koostööd. Inimkonda ootab ees suur tulevik. Astume selle rüppe üheskoos.