Jarmo Virmavirta: Soome salarelv – tualettpaber

Foto: Shutterstock.com

Suhtumine koroonakriisi kõneleb erinevate rahvaste olemusest. See annab vaatlejale tänuväärse objekti. Soome superkuulsus, kinnisvaramaakler Jethro Rostedt kirjeldas seda hästi pärast kevadel USA-st naasmist. Esmalt jälgis ta ameeriklaste käitumist, kui hakati koroonameetmeid rakendama. Relvad on hõlpsasti saadaval ilma erilubadeta, isegi taskukohase hinnaga. President Trump hoolitseb selle eest, et relvakaubandus jätkuks. Ühtlasi kindlustab ta oma positsiooni järgmistel valimistel.

Mida ameeriklased siis tegid, kui mõistsid koroona mõjusid nende isiklikule elule? Nad tormasid massiliselt relvapoodi relvi ostma. Keerulises olukorras otsivad jänkid tuge relvadest. Sellest tuleb sõda, mõtlesid jänkid koroona kohta. Ja relvade müük kasvas järsult.

Jarmo Virmavirta

Jarmo Virmavirta on professor. Oma kolumnides kommenteerib ta Soome ja Euroopa poliitikat. Ta on töötanud Yleisradio uudiste ning ajalehtede Turun Sanomat ja Uusi Suomi peatoimetajana, olnud pikka aega Soome välispoliitika instituudi juhatuse ja välissoomlaste ühenduse Suomi-Seura esimees ning tegutsenud ka Postimehe kolumnistina 2002–2012. Loe artikleid (12)