Heategu Saaremaa toetuseks: “Saaremaa rööm”. Üheskoos edasi

“Sellisel keerulisel ajal, mil inimesed muretsevad enda ja oma lähedaste tervise pärast, majandus kannatab ja inimesed muretsevad oma töö pärast, peab neile andma mitte ainult väärt põhjuse heategevuslikuks annetuseks, vaid seejuures neile ka rõõmu tooma,” põhjendab Annely Longhurst virtuaalse heategevusliku kontserdi korraldamist, mille eesmärgiks on koguda vahendeid Saaremaa puuetega laste ning majanduslikult keerulises olukorras olevate perede toetuseks.

Heategevuskontserdil “Saaremaa rööm” astuvad üles Saaremaa juurtega artistid Ivo Linna, Grete Paia, Uudo Sepp, Merilin Mälk ja folgiduo Leana & Hartwin. Saadet juhib Kristel Aaslaid. Saade on eetris sel neljapäeval, 28. mail kell 20.00–22.00 ning leitav Telia TV Sisuleidjast ja teliatv.ee lehel. Pärast kontserdi lõppu on see järelvaadatav veel 48 tunni jooksul. Annetusi kogutakse saate vaatamistasu kaudu ja töötavad ka annetusnumbrid, toetuskampaania kestab kuni 10. juunini.

Kuidas kontserdi-idee sündis, mida plaanitakse kogutava summaga ära teha ning mis on heategevuse laiem mõte – sellest vestlesime ühe algataja Annely Longhursti, MTÜ Meelespea esindaja Aive Laanemetsa ja esineva folgiduo Leana & Hartwiniga.

Kuidas sündis “Saaremaa rööm”?

Annely Longhurst: “Arvan, et paljudele olid Eesti kauni saare, Saaremaa kannatused väga hingelähedased. Mitmed meie sõbrad mainisid, et sooviks kuidagi aidata, aga ei teadnud täpselt kuidas. Meie sooviks oli korraldada midagi, mis tooks sel keerulisel ajal inimeste ellu positiivsust ja rõõmu. Nii tekkiski idee korraldada heategevuskontsert.

Eesti on mõnusalt väikene koht, kus “kõik tunnevad kõiki”, ning õnneks oli meil tutvusringkonnas inimesi, kes on sellise kontserdi korraldamiseks just õigete teadmistega. Esmalt võtsime ühendust Martin Korjusega, kes ideega kohe innukalt kaasa läks ning omakorda vajaliku meeskonna kokku tõi. Seejärel suhtlesime tublide hakkajate inimestega Saaremaal, et täpselt välja uurida, kes oleks suurimateks abivajajateks. Nii algaski koostöö MTÜ Meelespeaga ning koos otsustasime, et erivajadustega laste pered ja üksikvanemad on need, kellel rasked ajad veel ees. Loodame, et koos on meil võimalik neile peredele palju rõõmu valmistada”.

Miks just kontsert?

Annely Longhurst: “Kellele ei meeldiks muusika? Vähesed asjad viivad inimesi kokku nii, nagu muusika seda suudab. Paljud heategevuskontserdil esitatavad laulud saavad inimeste hinge puudutama või tõstavad lihtsalt meeleolu ja tuletavad meelde, et homme võib olla parem päev. Ja kui aus olla, siis kontsert on annetuste kogumiseks suurepärane viis, sest see võimaldab võimalikult paljude inimesteni jõuda.

Sellisel keerulisel ajal, mil inimesed muretsevad enda ja oma lähedaste tervise pärast, majandus kannatab ja inimesed muretsevad oma töö pärast, peab neile andma mitte ainult väärt põhjuse heategevuslikuks annetuseks, vaid seejuures neile ka rõõmu tooma. Loodame neile seda pakkuda läbi Saaremaa juurtega artistide laulude nende kodu heaks.

Iga panus loeb, ükskõik kui väike, ja me väga loodame, et kontserti nauditakse piisavalt, et ka annetus teha.

Seetõttu on telefoniannetused avatud kuni 10. juunini,” avab kontserdi üks algatajatest kontserdi tagamaid ja annetusvõimalusi.

Millega MTÜ Meelespea tegeleb ja millised plaanid on teil kontserdi “Saaremaa rööm” abil kogutud annetustega?

Aive Laanemets, MTÜ Meelespea esindaja: “Meie südameasjaks on eelkõige aidata puudustkannatavaid lapsi. Olenevalt kogutud summast soovime keerulises olukorras olevaid peresid aidata kas toimetulekutoetuste või täisväärtuslikuks eluks vajalike vahendite muretsemisega. Läheneme abivajajatele kindlasti juhtumipõhiselt.

Pikalt oleme unistanud puuetega lastele ja nende vanematele rõõmu toomisest aktiivse suvise tegevuspäeva korraldamisega. Tahame, et nad tunneksid, et isegi sel keerulisel ajal on nende perede heaolu meile oluline”.

Heategija ABC ehk kolm soovitust igale inimesele, mida endale teadvustada ja kuidas igapäevaselt teisi aidata?

Aive Laanemets: “Märka abivajajat enda ümber. Tihti ei julge või ei oska inimesed ise abi küsida. Ole kaastundlik ja hooliv. Hinnanguvaba suhtumine teeb meid kõiki paremateks inimesteks. Me ei tea kunagi, mis põhjustel on keegi elus olukorras, mida on ehk kergem hukka mõista kui mõista. Saamine ja andmine peavad olema tasakaalus. Oma tänulikkust saamise osas saad väljendada andmisega neile, kel abi väga vaja. Lisa igakuine püsikorraldus mõne heategevusorganisatsiooni kontole. Isegi 1 euro suurune ülekanne on abiks, eriti kui seda teeb 10, 100 või 1000 inimest!”

Milline on teie loomingu sõnum?

Folgiduo Leana & Hartwin: “Meie muusika on inspireeritud Saaremaa maagilisest loodusest ning siin elavatest ilusatest ja saladuslikest inimestest. Me kirjutame oma lood alati peidetud tagamõttega, et see maailma midagi helget juurde lisaks. Et kuulaja peatuks korraks selles kiires virvarris, mõtleks ja läheks ehk veidike teisiti edasi.”

Kuidas teie silmis muusika inimesi aidata saab?

Leana & Hartwin: “Muusika on alati olnud lohutajaks, inimeste kokkutoojaks ja meelelahutajaks. On ju läbi ajaloo igasugused juhtumised laulu sisse pistetud. Eks me siis paarikümne, miks mitte ka paarisaja aasta pärast laulude seest kuule, mis siin 2020. aasta kevadel toimus.

Mis on Saaremaa tähendus teie jaoks. Mida sooviksite heategevuse valguses inimestele veel südamele panna?

Leana & Hartwin: “Saaremaa on meie jaoks kodu. Sündisin ja kasvasin Saaremaal ning pärast 10-aastast eemalolekut kolisime koos Hartwiniga kodusaarele tagasi, kus elame juba viimased 5 aastat. Kuna, vähemalt selle aasta märtsini, reisisime oma muusika ja kontsertide tõttu päris palju maailmas ringi, on Saaremaa oma rahu ja vaikusega meile alati olnud suurepäraseks rahu ja puhukse toojaks. Ei ole midagi paremat, kui sõita Virtsus praamile teadmisega, et teiselt poolt algab üks lõputu rahu ja iseenda aeg.

Seda sama tunnet käivad igal aastal nautimas ka tuhanded mandri-inimesed ja välismaalased. Sel aastal meid kõiki ootamatult tabanud viirusepuhangus sai Saaremaa teistest piirkondadest veel natuke rängemalt pihta. Loodame, et inimesed ka väljastpoolt kannavad saarlasi südames ja mõtlevad kõige selle hea peale, mida saar oma elanikega on pakkunud ja tulevikus kindlasti jälle pakkuma hakkab”.

Annetusi kogutakse saate vaatamistasu kaudu. Samuti töötavad juba annetusnumbrid ning soovi korral saab teha ülekande otse MTÜ Meelespea kontole.

Annetusnumbrid:
9007011- 5 eurot
9007012 – 10 eurot
9007013 – 25 eurot

MTÜ Meelespea
Reg nr 80293565
Uus-Roomassaare 44, Kuressaare A/A 782200221047337751 Swedbank

“Üheskoos edasi” on rubriik, millega soovime toetada väike- ja mikroettevõtlust raskustest üle saamisel ja üksteist inspireerida.

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)