Peeter Koppel: krahhid, mis vapustasid maailma ja mida sellest õppida

Foto: Unsplash.com


USA-s Oklahoma osariigis asub linn nimega Cushing. Seal asuvad “suured tünnid”, kuhu ladustatakse musta kulda ja kuhu transporditakse tulevikutehinguga saadav nafta. Samuti “keedetakse” just seal linnas “mustast kullast” valmis erinevaid vedelikke, mida kateldes ja mootorites asukohamandril põletatakse. Hiljuti juhtus aga midagi enneolematut. Ülemaailmse majanduse pausile sattumise tõttu ei soovinud ostjad oma tulevikutehinguid täitmisele panna (ka “suured tünnid” olid juba triiki täis) ja nii juhtuski ajaloos esimest korda, et nafta hind langes turul alla nulli – ehk ostjal tuli peale maksta, et sellest lahti saada. Täiesti erakordne sündmus!

Aga lähiminevikus on ennegi olnud ülimalt ebatõenäolisi ja ootamatuid olukordi, kus mingi näitaja või hind on liikunud arusaamatus suunas ning põhjustanud sellega suurema pahanduse. Vaatame paari juhtumit. Mis teadmise võiks neist kaasa võtta.

Peeter Koppel

Peeter Koppel on on varahaldur, kes kommenteerib sageli Eesti meedias majandusteemasid, eriti finantsturgude käitumist ja seda mõjutavaid tegureid. Peeter on Redgate Wealth’i investeeringute valdkonna juht. Loe artikleid (79)