Moe- ja disainiuudised: mai

Oksana Tanditi kevadkollektsioon "Šahh ja matt".

Moe- ja disainiuudised on rubriik moest ja disainist huvitatud lugejale.  Nopime infovoost välja silmapaistvad Eesti moe- ja disainivaldkonda puudutavad sündmused ning soovitame põnevaid ja harivaid moeteemalisi näitusi, filme ja podcast’e.

Eesti mood

Oksana Tandit mängib moemalet eriolukorra ja meie vabaduste piiramisega

Ajastu peegeldub moelooja Oksana Tanditi värskes kollektsioonis “Šahh ja matt”, mille võib tinglikult jagada kaheks osaks. Kollektsiooni esimesena müügile jõudnud pooles domineerib disainerit alati paelunud ruudumuster – vihje elule puuris, kuhu eriolukord meid kaheks kuuks sundis. 

Kollektsiooni teine pool sümboliseerib aga väljapääsemist sellest puurist, mängides julgelt uute ideede ja värvikombinatsioonidega, markeerides nii uusi võimalusi, mida isolatsioonist ja piirangutest vabanemine meile pakub.

Kollektsiooni kangaste hulgast leiab nii kreppi ja topeltkreppi kui ka luksuslikku villa, siidi ja lina segu. Üks pilkupüüdvamaid ruudumustreid moodustub kanga sisse põimunud bukleeniidist. Pealesunnitud “puurielu” tõstis teravalt päevakorda jätkusuutliku moe teema ning sellest on inspireeritud ka klassikalised lõiked, mis on heaks investeeringuks pikkadeks aastateks. Aktsendi lisamiseks ajatule klassikale leiab kollektsioonist ka julgeid värve ja litterkangaid, mille meeleolu on kantud Oksana Tanditi selle kevade isiklikust sloganist “Sära igas olukorras!”.

Kollektsioon on müügil Oksana Tanditi esindussalongis Tornimäe 5.

Kirill Safonovi pastelne ja karge “Kevadine meri”

Kirill Safonovi vastvalminud kollektsioon “Kevadine meri” süstib lootust helgesse tulevikku, tuues terve sülemi puhtust, lakoonilisi mustreid, pastelseid ja kargeid värvitoone.

Ehkki selline värvigamma on Safonovi puhul üllatav ja väga värske, on tema käekiri ilmeksimatult äratuntav tänu mängule, mis disainerile omaselt käib varrukate ümber. Mõned neist mõjuvad lausa skulptuurselt, teised lehvivad muretult tujukates kevadtuultes.

Kollektsioon on müügil veebipoes ja ateljees aadressil A. Weizenbergi 14–2.

Kätlin Kikkase esimene vanemate ja laste ühiskollektsioon copyKÄT

“Vanemad on kõikidele lastele alati esimeseks eeskujuks ning emad on tavaliselt need, kes mõtlevad laste riietusele juba varakult,” ütleb KÄT-i asutaja ja disainer Kätlin Kikkas. “Miks mitte suunata meie pisikesi juba aegsasti õigele teele ning aidata neil alates noorest east olla teadlikud sellest, mida nad kannavad.”

Kõik CopyKÄT-i tooted on loodussõbralikust materjalist ning minimaalse tootmisjäljega. Ehk siis, kui kopeerida, siis teha seda õigesti – stiilselt, nutikalt ja teadlikult. Kollektsiooni unisex-T-särgid on mõeldud nii emadele kui ka isadele ning laste T-särgid ja bodid sobivad nii poistele kui ka tüdrukutele.

Kätlin Kikkase kollektsioon copyKÄT.

Eesti disain

Castlebird Rose tuli välja kodukollektsiooniga

Luksuslike siidist kimonotega tuntuks saanud Castlebird Rose esitles varakevadel oma sisustusaksessuaaride kollektsiooni, mille siidised padjad juba jõudsid müügile, mais lisandub ka luuportselanist tee- ja kohviserviis.

“Padjad sobivad väga erinevatesse interjööridesse, aktsendiks isegi väga minimalistlikku ja modernsesse kodusse,” ütleb brändi asutaja Aira Priks. Castlebird Rosei sisustuskangaste ja portselani unikaalne disain on inspireeritud ettevõtte asutaja kollektsiooni kuuluvate kunstnike originaalmaalidel kujutatust. Brändi esimene ja sellele ka nime andnud papagoimuster, mida kohtab nii patjadel kui ka serviisil, pärineb Pariisi antiigiturult avastatud 19. sajandist pärit maalilt “Le Perroquet”. Kodukollektsiooni põhivärvideks on maagilised ja luksuslikud toonid, nagu pärlhall, kuld, puuderroosa ja Prantsuse sinine.

Juba Castlebird Rose’i asutades oli Aira Priksi sooviks liikuda sisustusaksessuaaride maailma ning sel aastal tema disaini järgi Inglismaal toodetud portselanserviis on suur samm seni vaid kangastega tegelenud brändi loos.

Hinnalisest portselanist serviisi kuuluvad esialgu kohvikannud, tassid, alustassid ja koogitaldrikud, kuid aasta jooksul tootevalik kindlasti laieneb. “Tegemist on tõesti limiteeritud tiraažiga esemetega,” ütleb Priks, rõhutades portselanist esemete eksklusiivsust. “Tahame tootevalikut kindlasti laiendada, peagi lisanduvad näiteks küünlahoidjad.”

Nii nagu brändi moetooted, jõuab ka kodukollektsioon müügile veebipoodi.

Le Perroquet teekann.

Näitus

Kunstihõrgutised Katharinenthalis

Kirill Safonovi moeillustratsioon.

Moesündmustevaesel ajal avas Kirill Safonov moeillustratsioonide ja -fotode näituse, mis põhineb tema enda viimastel kollektsioonidel. Näitus asub ajaloolises hoones aadressill A. Weizenbergi 22, kus praegu tegutseb kohvik Katharinenthal, mille maitsvad ja kaunid koogid sekundeerivad moehõrgutistele seinal.

Kirill Safonovi disainerkäekirja iseloomustab ülevoolavus – teda ei huvita piirid, raamid ega parasjagu valitsevad meeleolud. Samamoodi on ta lähenenud moeillustratsioonile.

Kirill Safonov on Eesti Kunstiakadeemia magistrikraadiga disainer, Eesti Tekstiilikunstnike Liidu liige ja Eesti Moedisaini Liidu Liige. Tema näitus Katharinenthalis jääb avatuks 1. septembrini 2020, sissepääs kohviku peauksest.

Film & podcast

Getter Kuusmaal valmis lühifilm Marimost

Kümne aasta eest said tuule tiibadesse väga mitu Eesti moebrändi – näiteks Lilli Jahilo, Varkki, Marimo, Mari – kes kõik on erineval moel vaatamata eriolukorrale oma sünnipäeva ka tähistanud. Marimo esimesest kümnest aastast valmis foto- ja videograaf Getter Kuusmaal lühifilm “The House of Elegance”, mille materjal on filmitud viimase poole aasta jooksul, kui valmis kevadsuvine kollektsioon.

Kadri Kruusi disaini-podcast “Ilusatest asjadest” – külaliseks on moeturundaja Meisi Volt

Moemaailmas erinevaid ameteid proovinud Meisi Volt on sellest kevadest ka Tallinn Fashion Weeki kommunikatsioonijuht, mis sel nädalal kõik moefännid ekraanide ette naelutas.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)