Investeerimisklubi podcast. Alar Ojastu: “Ela nii, et sa ei ajaks armastust eemale”

Eelmise aasta suvel peetud Investeerimisfestivalil rääkis tunnustatud koolitaja Alar Ojastu õnne- ja õnnetusetundest. Ta jagas oma kogemusi ning teadmisi sellest, kui oluline on inimese edus ja õnnes lapsepõlves kogetud vanemlik armastus ja soojus ning kuidas selle puudumisest ning õnnetusetundest võib saada enesearengut käivitav mootor. Samuti andis ta nõu, kuidas juhtida ärevust ja nautida hetke, tagamaks pikk ning õnnelik elu, nii et ka 80-aastaselt oleks iseendaga põnev olla.

Alar ehitas vestluse üles William Thomas Granti nimelisele 75 aastat väldanud uuringule, mille käigus jälgiti Harvardi ülikoolis sealsete meestudengite edu ja õnne kogu nende elu vältel. Uuringust selgus, et edu ja õnne saavutamisel oli finantsilisest seisust ning intelligentsusest määravamaks lapsepõlve soe ja armastav suhe oma vanematega.

Mõtteid vestlusest:

  • Kõik hakkab pihta sellest, mis on sinu lõpp-eesmärk. Küsimus pole ainult selles, kuidas olla õnnelik. See on vaid üks komponent elus. Kuidas jõuda hästi finišisse, kuidas elada kaua ja hästi, et oleks tervist, suhteid – mida selleks vaja on?
  • Mis väga loeb, on see, milline oli meie suhe meie emaga. Granti uuringust selgus, et need, kel oli kõige rohkem armastust ja soojust suhtes emaga, teenisid rohkem raha. See, kui palju sul oli lapsepõlves armastust, määrab rohkem, kui hästi sa investeerima hakkad, kui see, kui tark sa oled… Ka see, kui edukad olid inimesed oma elu tipp-perioodil, sõltus suhtest emaga.
  • Miks me oleme õnnetud? Lapsepõlv mõjutab seda kõige rohkem. Sul on vedanud, kui sul oli lapsepõlves isa-ema armastus. Siis polegi väga põhjust isiksusearenguga tegeleda. Isiksuseareng hakkab alati pihta eitusest. Me hakkame tundma huvi enda vastu siis, kui meil on selleks põhjus. Põhjus peab olema selles, et sul miski ei toimi. Me ei hakka tervislikult toituma ennetavalt, vaid alles siis, kui midagi on kehvasti. Minu teekonna taustal on pidevalt olnud miski, mis ei toimi – minu enda õnnetusetunne.
  • Kui lapsepõlv oli valus, siis võta seda kui kingitust, sest see on loonud sulle motiivi, et ükskord sa võtad peegli kätte ja küsid endalt, miks ma olen selline. Lisaks sellele, et sul on valus ja kukud tihti siruli ja teed teistel kogemata nina veriseks, lisaks valule õpid sa sellel teekonnal nägema ka ilu, mida see, kellel on kõik hästi, ei pruugi isegi näha.
  • Kas sa tunned armastust oma elus? See on kõige olulisem küsimus üldse. Mul on kurb öelda, et ma ei tunne. Isegi kui ma tean, et mu elus on armastus, vanemad armastavad, mul on superhead sõbrad, palju tunnustust inimestelt, kes saadavad mulle internetis kirju, mul on maailma parim abikaasa – aga ma ei tunne seda, ma ei saa sellele ligi.
  • Ärevuse juhtimine on tähtis. Lapsepõlve muuta ei saa, aga seda, kas oled õnnelik, saab – läbi selle, et õpid oma ärevust juhtima, kasutades küpseid ego kaitsemehhanisme (sa saad aru, et oled ärev, võtad selle vastu, aga ei ela seda välja). See, kuidas sa stressiga toime tuled, määrabki ära, kas oled õnnelik või mitte.
  • Miks on tähtis õppida endaga heaks sõbraks saama? Kuidas oma stressi juhtida? Kui sa ei suuda oma stressi juhtida, siis on sinuga lihtsalt ebameeldiv koos olla. Mõnda aega elavad inimesed selle üle, kui oled närviline, aga kui sa oled pidevalt negatiivne, pole sinuga lihtne ja sa jääd lõpuks üksi. Ela nii, et sa ei ajaks armastust eemale. See on kõige olulisem asi, mida tuleb õppida.
  • Lihtne on asjadel lasta mööduda hästi kiiresti. Üks asi, mis mind aitab ja rahustab, on pauside võtmine. Pidev pauside võtmine igas päevas. Istud töölaua taha maha ja märkad, et just sel kellaajal paistab valgus mingisuguse huvitava nurga alt aknast sisse, nii et laua peal on ilus valgus. Luba endal 20 sekundit vaadata seda, mis sulle meeldib… Luba endale hetki rahuks. Sest kui sa seda teed, oled 20 sekundi pärast pisut rohkem harmoonias. Saad minna õige tempoga edasi. Rõõmusta ja võta hetki!

Alar Ojastu on sügavalt uudishimulik õppija, juhtimisinnovaator, arengukoolitaja ja inspiratsioonikõneleja. Ta on nõustanud sadu organisatsioone nii Eestis, mujal Euroopas kui ka Aasias ja Venemaal ning annab külalisloenguid ka Helsingi ning Peterburi ülikoolides. Äripäeva Personaliuudiste portaali ja Pärnu Konverentside korraldatud rahvaküsitluse põhjal valiti ta 2018. aastal Aasta koolitajaks. 

Alar on äsja kirjutanud ka raamatu “Ratsionaalne emotsionaalsus. Tugevad tulemused pehmetest tegudest”. See on ennekõike raamat tulevikku vaatavale juhile ja ettevõtjale, kuid on ühtlasi kasulik lugemine kõigile, keda huvitab, kuhu organisatsioonid liiguvad ja kuidas iga üksikisiku heaolu on seotud kogu kollektiivi kasuga.

***

Investeerimisfestival on Eesti suurim investeerimisüritus vabas õhus, kus mullu osales üle 680 osaleja. Esinejatena astusid üles ligi 40 oma ala tippu sh. Markus Villig, Ain Hanschmidt, Rain Lõhmus, jpt.