Stig Rästa, EiK, Jaan Kronberg: “Eleegia 2020”

Muusik Stig Rästa, luuletaja EiK ja droonipiloot Jaan Kronberg on koostöös loonud praegust aega sobivalt kirjeldava teose “Eleegia 2020”. Kolmiku teos ühendab endas kauni meloodia, mõtliku lüürika ning põnevad droonivideo kaadrid tühjast linnast. Vaata ja kuula esteetilist elamust pakkuvat teost ning tutvu selle saamislooga.

***

Stig: Mul oli üks meloodia, mida ma mõttes olin laulnud juba päris pikka aega. Mingi hetk tundsin, et on vaja see kuidagi kirja saada, ja hakkasin klaveril proovima. Muusikast sai pigem selline natuke filmilik taustamuusika, mitte tavapärane popplugu ja sealt edasi tekkis mõte, et äkki saab ka mingi pildi juurde. Ma ei arvanud, et lõpptulemus just selline saab, aga mul on hea meel, et me need kolm asja kokku panime.

***

Jaan: Tulin just ühelt dokivõttelt koju ja siis kirjutas Stig: “Kuula, mul on üks lugu!”. Muusika meeldis ja kuna ma niikuinii käisin mööda linna ringi, otsisin omapäraseid vaateid – esteetilistel põhjustel –, siis oli lihtne otsus minna kaasa. Alguses arvasin, et võikski jääda ainult muusika + videokaadrid, selline väga lihtne ja läbipaistev lugu, aga Stig suutis mind ilma erilise vaevata ümber veenda ja luulega on tulemus kindlasti sisukam kui niisama liikuv pilt ja natuke muusikat.

***

EiK: “Eleegia” sõnad sündisid nagu pea kõik mu tekstid: interpreteerides. Mu hinge olid kittinud kogemused ja tunded väljastpoolt, mis omandasid natuke seistes ühtäkki mingi vormi, tegelikult on ju jällegi tegu lihtsalt rütmi seatud ilusate silpidega.

Sel korral sai juhtmõtteks kurvakstegev usk igavesse arengusse. Kuidas täna näib küll olemine paistvat üsna talutav, ent ometi tuleks teha ära need paar asja tuleval nädalal ning siis jõuame ehk ka kord olla tõepoolest õnnelikud. Horisont venib muudkui käeulatusest välja ja homme on ka päev.