Hannes Kuhlbach: normaalsuse hoidmise hind

Foto: Shutterstock.com.

Uus normaalsus, mille inimkond ise oma lõpmatus laienemises on kardetavasti põhjustanud, erineb eilsest väliselt vähe. Päike tõuseb ja loojub ikka samamoodi, loomad-linnud toimetavad omasoodu ning näiliselt teevad seda ka inimesed. Kõik ei ole ennast isegi maski taha varjanud. Mõned maskid on ootamatult või oodatult ka langenud. Sisemised muutused on tajutavad ja nendega toimetulek nõuab igaühelt erinevat pingutust.

Keskmine inimene, keskmine stressitase, keskmine haigustundlikkus, keskmine islotasiooniperiood – need kõik on statistilised konstruktid, mis konkreetse inimese olukorda eriti kirjeldada ei suuda. Norm ei seleta piisavalt, kui räägime individuaalsusest ja konkreetsest inimesest (vt Kristjan Pordi artiklit). Seega on ka minu kirjutises a priori vastuolu: püüdes üldistada, ei pruugi ma väga täpselt suuta kirjeldada Sinu sisemaailmas toimuvat.

Hannes Kuhlbach

Hannes Kuhlbach on kliiniline psühholoog. Tegusa elu jooksul on ta olnud erinevates ametites kinnisvaramaailmas, suhtekorralduses ja panganduses. “Kõiges, mida saab nimetada äriks, on sügav inimlik ja isiklik pool ning just see aspekt huvitabki mind oma tänastes tegevustes. Omades oma töös privileegi näha sügavale inimeste eludesse ja sisemaailma, äratab see ka endas varjatud tundeid ja mõtteid. Neid ongi heameel üldistatud ja põimitud kujul Edasi veergudel avatud ja mõtelda armastavale lugejale edastada." Loe artikleid (66)