Kaugtreening. Fredi Vöörman: tennist saab õppida ka videokõne vahendusel. “Üheskoos edasi”

Omanimelise tenniseakadeemia juht ja treener Fredi Vöörman kolis oma kolme koduklubi noorte treeningud keskkonda Zoom ning näeb, et osa võetakse innukalt.

Spordis on kaugtöö korraldamine esitanud kõige suurema väljakutse ning kui kõrvale jätta tavapäraselt treenimiseks eriloa saanud olümpiasportlased, on noorte ja harrastajate elu pea peale pöördunud. Fredi Vöörman näeb, et tenniseakadeemias, kus toimub igapäevane töö noortega, nende vanematega ja ka täiskasvanud klientidega, ongi alles vaid noored, sest täiskasvanud tenniseharrastaja käib väljakul ikkagi mängurõõmu ja “päris” kogemuse pärast.

Kui täiskasvanutele mõeldud turniire ja laagreid pole võimalik millegagi asendada, siis noortele on olnud põnevaks väljakutseks videokeskkonna vahendusel treenimine, videokoosolekud treenerite ja tiimiga ning üle nädala toimuvad tennisekooli pereviktoriinid, mille auhindade nimel saab võistelda kogu perega.

Töötava kaugtreeningu lahenduseni jõudmine võttis siiski omajagu aega.

“Esimesed kaks nädalat saatsime kodused treeningharjutused meili teel koos filmitud harjutustega, et sellest oleks koos vanematega lihtne aru saada ja ka lihtne järgida,” ütleb Vöörman. “Saime aru, et enamikul lapsevanematel polnud selle jaoks töö kõrvalt kahjuks aega.”  

Alles seejärel jõuti live-treeninguteni Zoomis, millest noored hea meelega täna osa võtavad ja mis vanemate abi ei nõua.

Lisaks toimuvad uue lahendusena nüüd ka noorte iganädalased koosolekud oma treeneriga. “Arutame, kuidas läinud on, räägime maailma asjadest, et kontakti ja kambavaimu üleval hoida,” räägib Vöörman. “Üle nädala korraldame pereviktoriine, millest saab koos perega osa võtta ning võitjaperele on ka väike auhind – see on olnud väga tore. Sotsiaalmeediasse postitame ka erinevaid väljakutseid, millest julgustame noori osa võtma ja end proovile panema – üksikud julged tulevad ka sellega kaasa ja postitavad enda video.”

Vöörman näeb, et eriolukorra tõttu sündinud lahendused jäävadki paralleelselt tavapäraste treeningutega kestma.

Kasvõi lastevanemate koosolekuid ja koolitusi saab teha veebi vahendusel, sest tihti on päris keeruline leida kõigile sobivat aega, et füüsiliselt kohtuda. Eriolukorra tõttu sündinud lahendusi, mida saab ja hakatakse tulevikus kasutama efektiivsemaks suhtlemiseks noorte ja vanematega, on veelgi.

Ehkki täiskasvanute treeningud on praegu küll ära jäänud ja distantsilt treenides on tulnud vähendada noorte õppemaksu, leiab Vöörman, et kui endasse ja meeskonda uskuda ning mugavusstoonist väljuda, leiab kõigele ka lahenduse.

“Usun, et oskame kõik väärtustada rohkem seda hetke, kui saame jälle vabalt liikuda ja kohtuda kolleegide, sõprade ja lastega ning ühiselt koos ka väljakul treenida ning võistlustel ja laagrites käia,” näeb ta kriisil positiivset mõju treeningutesse suhtumisel edaspidi.

“Üheskoos edasi” on rubriik, millega soovime toetada väike- ja mikroettevõtlust raskustest üle saamisel ja üksteist inspireerida.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)