Meelis Kubits: valel ajal õiges kohas

Kultuuripartnerluse Sihtasutuse esimene kontsert toimus 21.03, esinejad Kadri-Ann Sumera ja Atlan Karp. Foto: Carol Liis Metsla ja Jaan Krivel

Eraalgatusel põhineva kultuurifondi esimesed 30 päeva. Vanal heal, mitte Pätsu ajal, aga käesoleva aasta veebruari teises pooles, tegime teoks pikalt küpsenud idee asutada erakapitalil baseeruv fond Eesti kultuuri toetuseks. “Kultuuripartnerluse Sihtasutuse eesmärk on võimaluste otsimine ja keskkonna kujundamine erainitsiatiivi täiendavaks kaasamiseks kultuuri rahastamisel avalikes huvides. Sihtasutus kavandab temaatiliste fondide asutamist, haldab nende tegevust ja korraldab juhtimise.” Nii sai kirja paberil ja elektroonilisel kujul edastatud kutsele. Kas viimasele kutsele paberil?

21. märtsiks olime Tallinna Lauluväljaku Klaassaali kokku kutsumas sadu inimesi, et Benedict brunch’i vormis arutada eravahendite kaasamise üle kultuuri täiendavaks rahastamiseks. Ligi kolmkümmend aastat vaba Eesti ühiskonda, järjest laienev keskklass, jõukamad perekonnad, kes valmis oma nime ja näoga panustama, suured kultuuritoetajatest ettevõtted, üldine ühiskondlik jõukus ja vaimsus – need kõik tundusid olevat kriteeriumid selleks, et öelda valju häälega – aeg on küps.

Kümme päeva varem, 11. märtsi lõunal käisin Klassikaraadios ideed tutvustamas. Muuseas, kas olete märganud, et need viimased 40 päeva on teid kokku viinud uute põnevate inimestega, mõnel juhul mängukaaslastega lapsepõlvest või ootamatult muutunud ülesannetega seoses inimestega muudest sfääridest? Kriis pakub ootamatusi ja uued inimesed on üks osa sellest võimalusterohkest paketist. Klassikaraadios olin enesekindlaks vastajaks Tarmo Tiislerile, keda mul varem ei olnud au tunda. Astudes peale intervjuud kell 13.35 Gonsiori Raadiomaja ees tänavale, näitas telefon seitset vastamata kõnet. Algas. Mõned päevad varem toimunud kohtumisel catering’i firma juhiga leppisime kokku jälgida asjade kulgu ja otsustada sündmuse toimumine või mittetoimumine nädala pärast samal ajal. Järgmisel korral nägime temaga eriolukorra esimesel õhtul kassajärjekorras, kui ta jõudis öelda, et nad saatsid esimesed koondamisteated välja.

Kultuuripartnerluse Sihtasutus oli valel ajal õiges kohas. Kutse tähelepanelikult läbi lugenute ja heade innustajate toel toimus Benedict brunch lubatud ajal ja lubatud keskkonnas, täna kuu aega tagasi Tallinna Lauluväljaku Klaassaalis. Sel sündmusel pidime välja kuulutama heliloomingu tellimise konkursi, mille meie esindusorkester võtnuks oma kavasse 2021/2022. hooajal. Muuseas, ma arvan, et kõik see veel juhtub. Hetkel aga tõstsime heliloomingu “heast saab parem” põhimõttel riiulile ja otsustasime muusikavaldkonda tundvate inimeste soovitusel suunata kogunenud vahendid sinna, kus põleb. Vabakutselistele loojatele keskkonda luues ja tööd andes.

FunTime’i professionaalse meeskonna toel sündis benedict.television, mis on olnud 30 päeva jooksul virtuaalseks koduks kõrgetasemelistele live-kontsertidele Atlan Karpi ja Kadri-Ann Sumera, Oleg Pissarenko, Sten Heinoja ja vanamuusika tippude Andrew Lawrence Kingi ja Marta Paklari esituses. Benedict TV kaudu on edastatud ja publik saanud järele vaadata VAT Teatri, Improteater Impeeriumi ja Kuressaare Teatri etendusi, millest viimane oli rahvusvahelise teatripäeva puhul pühendatud kaks kilomeetrit eemal võitlust pidanud Kuressaare Haigla rahvale. Heategevuslik etendus kogus veidi üle 1000 euro, millele sihtasutus lisas omapoolse kande samas vääringus. Õigeusu ülestõusmispüha õhtul läks eetrisse Orthodox Singersi päevakajaline kontsert.

Kõigi aktsioonide mõte on olnud tagada loomeinimestele nende väärikus.

Seepärast on igati loogiline, et meieni jõudsid ka Kanal 2 otsesaate “Sinuga kodus” tegijad, selles projektis on sihtasutuse roll erinevalt benedict.televsion.ee projektist mitte ideoloogiline, vaid kõigest toetav partner. ERR-i portaal, Klassikaraadio, Postimees ja Kanal 2 on täna need kanalid, mille kaudu on meie sõnum ja live-kontserdid levinud. Kokku kümnete tuhandete vaatajate ja kuulajateni.

On olnud toimekas kuu, ees ootab toimekam. Peamine väljakutse on see, kuidas mitte muutuda kontserdikorraldajaks, eristada strateegilist vaadet reedel toimuvast lahedast sündmusest, mis samas oluline täna ja homme.

Meid ootavad ees tegusad järgmised 30 päeva, mille käigus tuleb ära asutada uus fond ja korraldada avanemisfestival märksõnaga “trampliin”.

Kultuuripartnerluse Sihtasutuse kulubaas ei sisalda töötasusid või arveid tegijatele ja nendega seotud isikutele. Kulubaasi peamine osa on tehniliselt kõrgetasemelised ülekanded, mis kõlblikud näitamiseks teles ja kuulamiseks raadios, ning esinejate honorarid. Tänades kõiki seniseid toetajaid, jätan uute ja vanade jaoks siia lõppu Kultuuripartnerluse Sihtasutuse konto numbri EE822200221073282948. Et panus ei oleks anonüümne, saab märkida konkreetse projekti või artisti nime. Kõigi toetajatega võtame lähiajal ühendust ja küsime nõu, kuidas edasi.

Usun, et esimese kvartali lõpuks jõuame ka nii kaugele, et saame siia ülevaatesse lisada mõne rahvusvahelise audiitorfirma kaubamärgi, kinnitamaks seda, mida sisu osas näevad meie tegijad ja loojad juba täna. Arved on makstud ja heli ning pilt kõrges kvaliteedis.

Ei ole valel ajal õiges kohas. Õigel ajal oleme.

Vaata toimunud konsertide salvestusi: Benedict.Television

Meelis Kubits

Meelis Kubits on Kultuuripartnerluse SA juhataja, varasemalt Eesti üks edukamaid suhtekorraldajaid. Viimasel kümnel aastal on ta investeerinud suure hulga ajast ja isiklikest vahendidest erinevatesse tegevustesse, mis mitte ainult ei mahu kultuuridiplomaatia mõiste alla, vaid on seda omal moel laiendanud. Loe artikleid (64)