Piip ja Tuut asutasid TV kanali: tahtsime luua midagi uut mitte ainult endale, vaid ka vaatajaile. “Üheskoos edasi”

Toomas Tross ja Haide Männamäe, kes on rohkem tuntud nimede Piip ja Tuut all, korraldasid eriolukorra tõttu uksed sulgenud teatris töö peaaegu et üleöö ringi ja käivitasid telekanali Piip ja Tuut TV.  Selle programmi moodustavad täiesti uued lastesaated ja mitte ekraanile mugandatud lavastused. Rääkisime klounipaariga tõsisest väljakutsest, mille nii kiiresti lavalt stuudiosse kolimine esitab, ning samuti sellest, kas eriolukorra ajal sündinud telekanal jääb publiku tuju tõstma ka pärast selle lõppu.

Kui kiiresti idee oma telekanalist teostuseni jõudis?

Toomas: Kahe nädalaga.

Haide: Mart Normet helistas 23. märtsil ettepanekuga koostööks ja esimesed kaks saadet jõudsid vaatajani 8. aprillil.

Toomas: Taga kuklas oli veebi-TV vormiidee kõik see aeg olemas, kuid igapäevane etendustegevus teatris ei jätnud muuks ruumi. Pärast meie esimest veebi otse-eetrit Lasteekraan.ee lehel jagasime Mart Normeti ja Marek Demjanoviga (Piip ja Tuut Teatri juht – toim.) mõtteid ning ajasime pikalt mõtlemata vähima võimaliku meeskonna kokku, ilma et oleksime tegelikult kokku saanud, ning läkski lahti – teatrisaalist sai telestuudio.

Selline paigaltstart sai võimalikuks ainult tänu neile kahele tegelaskujule – Piibule ja Tuudule, kes olid valmis, anna ainult tegevus ette ja läks!

Mis käivitamise juures kõige suuremad väljakutsed olid?

Toomas: Täiesti uue veebikanali toimimise struktuur. Mida me saame täna oma vaatajatele pakkuda, mida suvel ja mida uuel hooajal? Samuti telesaate tehniline teostus ning meie vajadustele sobiva veebisaadete edastamise platvormi leidmine ja kujundamine.

Haide: Tuli välja mõelda, mis saab olema saate teema. Samuti läbirääkimised ja kokkulepped.

Olete praegu lubanud luua 25 uut lastesaadet – miks mitte jäädagi osaliselt telekanalisse? Kõik eesti keelt rääkivad lapsed ei ela Tallinnas ja isegi mitte Eestis?

Haide: Miks mitte? Üks ei välista teist, pigem ehk loovad teineteisele hoopis parema pinnase. Kes juba saadet näinud, tahab ehk teatrisse ka tulla; ja vastupidi, kes meid teatris näinud, tahab ka veebis pilgu peale visata.

Toomas: 25. saade jõuab eetrisse 30. juunil. Siis loeme tibusid ja läheme suvepuhkusele. Saateid saab kuupiletiga kogu suve meie veebikanalilt endiselt järelvaadata. Vaatajate hulk annab vastuse, kas saame uute saadetega pärast suve jätkata või mitte. Ideid on palju.

Kuigi Piip ja Tuut mängivad aastas kahesajast etendusest üle poole väljaspool kodulava, reisides kõikjal Eestis ja ka välismaal, siis loomulikult me päris kõigi vaatajateni ühegi imega ei jõua. Oma telekanal loob selleks võimaluse. Igast maailma nurgast saab meid vaadata, ava vaid oma sillerdav ekraan.

Piip ja Tuut TV saated jõuavad vaatajateni kaks korda nädalas.

Need teised teatrid üle maailma, kes on praegu internetti kolinud, on kolinud sinna oma olemasolevate lavastustega. Kas asi on teie lavastustes, mida ekraanilt vaatamiseks keeruline kohandada, või ikkagi põhimõtteline otsus, et kui on uus formaat, olgu ka täiesti uus sisu?

Haide: Meil oli märtsi kahel laupäeval kaks otse-eetri etendust veebis ja seal mängisimegi olemasolevate lavastuste katkendeid.

Toomas: Piip ja Tuut Teatri etendused on elus koos vaatajatega ja loodame neid taas mängida, kui kõik on jälle tasakaalus ning publik pääseb teatrisaali. Võib-olla siis salvestame mõne mängukavas oleva lavastuse koos publikuga üles ja tõstame veebi.

Haide: Piip ja Tuut Teatril on nõnda, et me naljalt ühtki lavastust mängukavast maha ei võta. Need on meil kogu aeg valmisolekus. Ikka kasvab uus publik peale ja ikka jõuab meie teatrisse uusi peresid.

Toomas: Aga telekanali täitmine uue sisuga oli tõesti põhimõtteline otsus. Kui uus TV, siis uued saated. Valisime raskema tee, mis on meile paras väljakutse, kuid tahtsime midagi uut luua mitte ainult endale, vaid ka vaatajaile.

Naer võimendab tragöödiat – kas olete enda jaoks leidnud praeguses ajastus ka midagi inspireerivat uute lavastuste/saadete teemadeks?

Haide: Me püüame ise sellest hetkeolukorrast mitte rääkida, sest seda tehakse niikuinii ja inimesed räägivad, mõtlevad olukorrast kogu aeg. Ma arvan, et meie ülesanne on hoopis inimeste mõtted sellest eemale saada ja nende tuju üleval hoida, nende meelt lahutada. Need me oleme – meelelahutajad.

Toomas: Me püüame käsitleda maailma meie ümber laiemalt, leides sealt ikka ja alati midagi koomilist. Tahame, et meie saateid vaadataks ka pärast kriisiaega, siis kui keegi ei taha seda aega enam meenutada.

Vaata saateid ja osta pilet siit: Piip ja Tuut TV

“Üheskoos edasi” on rubriik, millega soovime toetada väike- ja mikroettevõtlust raskustest üle saamisel ja üksteist inspireerida.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (260)