Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – mai

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Disain – vaata videotuuri

21. veebruaril avati Tartmusis näitus “Autoriehte anatoomia. Eesti ehtekunst 1953–2019”, kuid juba paari nädala pärast suleti eriolukorra tõttu uksed. Väljapanek tõstab esile autoriehte kui kunstniku isikupärase eneseväljen­duse vahendi, mis väärtustab inimest kõige erinevamatel viisidel.

Eksponeeritud on üle 300 teose 86 autorilt. Valik põhineb peamiselt Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi ehte­kogul. Lisaks on näitusele teoseid kaasatud Tartu Kunstimuuseumist ja autoritelt. Näituse kuraator on Ketli Tiitsar. Giidituuri viis läbi näituse koordinaator Kristlyn Liier

Fotokunst

  • Bryan Adamsi fotonäitus “Päevavalgel”

Bryan Adamsi Fotografiska näituse “Päevavalgel” kuraator Anke Degenhard ja giid Elo Aun koos külalisosalejatega avasid publikule Bryan Adamsi fotokunsti maailma. Väljapanek koosneb kolmest fotoseeriast, mis peegeldavad erinevaid tahke tema tööst portreefotograafina: kuulsusest ja glamuurist trauma ning eluraskusteni välja. Näituse kestust Fotografiska Tallinnas pikendatakse sügiseni 2020. Vaata videotuuri:

  • Jaak Kikase fotonäitus “Üksilduse aed”

6.–31. maini 2020 näeb galerii Positiiv (Roo 21a, Tallinn) akendel Jaak Kikase fotonäitust “Üksilduse aed” (Hortus solitudinis), kus autor jagab koduaia taimelanikega veedetud ühiseid hetki.

Eriolukord on jätnud paljud inimesed kodusele režiimile ja andnud aega lähikeskonna märkamiseks.  Jaak Kikase sõnul andis koroonaisolatsioon talle võimaluse tähelepanelikumalt ringi vaadata koduaias, näha seal praegu toimuvat ja uuesti üle vaadata varem tehtud fotosid:

“Aed on meedium, mis on asetunud meie ja metsiku looduse vahele. Sellisena on ta pakkunud inspiratsiooni paljudele, näiteks Tšehhi foto vanameistrile Josef Sudekile, kelle maagilistest aiapiltidest sain minagi omal ajal fotograafilise äratuse. Aias on nii neid, kelle oleme ise toonud kui ka neid, kes omatahtsi tulnud. Kellega ehk võitlemegi, aga kelle kohaolekuga oleme harjunud. Näituse “Hortus solitudinis” pildid on otsavaatamise pildid, tõevaatamine minu aia elanikega. Ja kui ma tean, et ka teised neid pilte vaatavad, siis ehk ei olegi mu üksildus enam nii üksildane.”

Tööpäevadel on Jaak Kikas füüsikaprofessor Tartu Ülikooli Füüsika Instituudis. Ta kuulub Tartu Kunstnike Liitu ning on Physicumi galerii galerist ja kuraator alates 2015.

Foto: Jaak Kikas.

Film

Kuigi kinode uksed on määramata ajaks suletud, ei tähenda see uute filmide täielikku puudumist. Aprilli lõpupäevil sai teoks esimene kodumaine esilinastus voogedastuses. Tegelikult lausa viis, sest just nii palju silmapaistvaid lühifilme sisaldab kassett “Värske veri: Parimate kavatsustega”, mille leiab Netikino, Telia ja Elisa videolaenutustest. Lusti jagub küllaga, sest paremik viimasel aastal ilmunud noorte või alustavate filmitegijate lühilugudest on märkimisväärselt heal tasemel nii vormiliselt kui ka sisuliselt.

Andres Keili “Karl ja Carla” hiilgab futuristliku pildikeelega, Tanno Mee “Uued algused” sooja inimlikkusega, Chintis Lundgreni animatsioon “Toomas teispool huntide orgu” tabudest prii huumoriga, Kerli Kirch Schneideri “Virago” lummava maagilise realismiga ning Oskar Lehemaa hitt “Karv” raju kehahorroriga. Midagi jagub stiilide ja toonide rohkuses seega kõigile.

Loe lisaks arvustust: Uued Eesti lühifilmid ei karda eksperimenteerida

Matk

Enamasti kiputakse matkamiseks valima tuttavaid ja populaarseid paiku, nagu Viru raba, Jägala juga ja põhjaranniku rannakülad, mis võivad tihti olla ülerahvastatud. Soovitame tuntud paikadele uute ja huvitavate alternatiivide leidmiseks lugeda meie kaasautori Romet Vaino artiklit mis võiksid aidata seniseid matkamustreid muuta. 

Vaata lisaks ka Rometi videot, kus räägitakse lahti, kuidas teha kaardirakenduste abil endale ise üks põnev matkarada, mida siis maastikul läbida. Video sisaldab kasulikke näpunäiteid matka planeerimiseks ja Romet teeb ka ise ühe matka praktiliselt läbi.

Raamat – “Laevakokk Wend”

Kuigi hetkel maailmas toimuv on sundinud Admiral Bellingshausenit pärast Antarktika ekspeditsiooni Arktika plaani katki jätma ning tagasi Eesti poole pöörama, on sellest rännust ning Priit “Wend” Kuuse sulest sündinud siiras ja südamlik avastusrännak laia ilma, endasse ja kulinaariasse. Populaarseid reisikirjanduse ja kokaraamatu žanreid põimides pakub “Laevakokk Wend” midagi õdusat ja iseäralikku – võõraste maade ja maitsete kõrval viib see lugeja retkele ka teise ja enda hingeellu.

Wenna raamat on isiklik ja avameelne. Raamatu üks läbiv teema on kaotusevalu ja katsed sellega toime tulla. Wend on kaotanud lähedasi, armastuse, tee, enda. Mõnda on lihtsam taas leida kui teist, mõnda ei leia enam kunagi. Olgu autori ja lugeja taustad ja elukogemus kui erinevad tahes, võib tõenäoliselt igaüks leida teosest tõiku, millega samastuda.

Wenna heietuste vahele on pikitud teiste Admiral Bellingshauseni pardal olnute muljeid ja mõtisklusi. Lisaks muljetele ja mõtetele käsitleb “Laevakokk Wend” ka ääretult päevakajalisi teemasid, nagu prügi reostus ja loodussõbralik eluviis. Toidutegemisel järgib Wend põhimõtet “toitu ära ei viska” (lk 28). Ta laenab ideid oma vanaemalt ja teistelt tema eakaaslastelt, kes pidid omal ajal olukorra sunnil leidlikult süüa valmistama. Kõige selle tõsise ja vähemtõsise kõrval ei puudu loomulikult teosest soolamaigused merekarulood, mõõtuvõtud, avantüürid tundmatus kohas ja kõik muu heale reisiraamatule omane.  Loe pikemat arvustust ERR portaalist.

Kampaania Eesti muusika toetuseks

Aprilli lõpus algas kahenädalane kampaania “Osta Eesti muusikat!”, mille käigus kutsuvad muusikat müüvad ettevõtted inimesi ostma Eesti muusikat ja muusikute fännitooteid. Kampaania eesmärk on toetada muusikuid nende jaoks rahaliselt keerulisel ajal.

Eriolukorra tõttu ei ole muusikutel võimalik anda kontserte, mis tähendab, et nad on jäänud ilma oma peamisest sissetulekuallikast. Et neid toetada, algatas muusikaettevõtete esindusorganisatsioon Music Estonia kahenädalase kampaania, kus muusikat müüvad ettevõtted toovad paariks nädalaks esile just kohalikud muusikud ja nende loomingu. Kampaaniaga on liitunud Apollo, Lasering, Biit Me Record Store, Terminal, 311.ee, Legendaarne Records, TIKS Rekords, Seksound, Õunaviks, CD Market, Vaiguviiul, Psühhoteek, Lejal Genes, Lejal Globe ja World Clinic – kõigi nende veebipoodidest leiab mitmesuguseid kodumaiseid helikandjaid. Lisaks saab paljude Eesti muusikute loomingut soetada platvormilt Bandcamp.

Kõik, kes soovivad kampaaniaga veel liituda, leiavad selle kohta infot Music Estonia koduleheltKampaania teemaviide ehk hashtag on #ostaeestimuusikat.