Portaaliteater. Priit Võigemasti ja Henrik Kalmeti lavastus “Sugu: N”

"Sugu N". Foto: Kris Moor

Seoses koroonaviirusega on Eestis kehtestatud eriolukord, millega suleti kuni mai alguseni ka kõik teatrid. See aga ei tähenda, et inimesed peaksid teatrist ilma jääma – ERR alustas kultuuriportaalis sarja “Portaaliteater”, kus vahendatakse värskete lavastuste videosalvestusi. Salvestused jäävad avalikuks eriolukorra lõpuni.

Artikkel on esmalt ilmunud ERRi kultuuriportaalis.

“Sugu: N” on lavastus, kus publiku ette astuvad neli naist: Mari-Liis Lill, Hilje Murel, Ursula Ratasepp ja Evelin Võigemast. Neid ühendab sugu: n. Nad on näitlejad, emad ja abikaasad. Nad on kolmekümnendates ja igatsevad teha lavastust, kus ei pea kihistama, kallistama, keksima ja punastama.

Lavastus esietendus 2015. aastal Vaba Laval ning tekitas ühiskonnas elava arutelu ja kutsus inimestes esile vastakaid arvamusi. Salvestus on veebis üleval kuni eriolukorra lõpuni, esialgse plaani kohaselt 1. maini.

Lavastuslikuks tervikuks seadnud Priit Võigemast ja Henrik Kalmet, dramaturg Maria Lee Liivak, kunstnik Kairi Mändla, valguskujundus Priidu Adlas (Vaba Lava), koreograaf Rauno Zubko, tekst Mari-Liis Lill, Hilje Murel, Ursula Ratasepp, Evelin Võigemast ja Maria Lee Liivak.