Andrus Purde: kuidas päästa maailm, oma vaimutervis ja koomikute sissetulek. “Üheskoos edasi”

Meil on vaja nelja asja. Esiteks on vaja vaktsiini koroonaviiruse vastu. Teiseks on vaja püsida kodus ja jätkata kõikide nende kokkuostetud tualettpaberirullide söömist. Kolmandaks on vaja, et arstid ja medõed jätkaksid oma kangelaslikku tööd hoolimata sellest, et nii paljud meist eelmise punkti vastu eksivad. Ja viimaks on vaja naerda.

Naer on üks päris hea asi, mille emake loodus on välja mõelnud kriiside, ohtude ja poliitikutega toimetulemiseks. Ja läbi aegade on koomikud aidanud meil toime tulla raskete olukordadega ning näha helgematel päevadel asju uues valguses.

Kuna kõik üritused on keelatud, peame ka oma naljatarbimise harjumusi üle vaatama. Netflixi ja YouTube’i vaatamine lahendab ainult osa probleemist. Seal on naljakaid asju, aga peamiselt nendelt koomikutelt, keda juba niikuinii tead ning kes harva üllatavad. Vajaka jääb komöödiaklubisse minemise kogemusest, kus näed juhuslikult kedagi, keda pole kunagi varem näinud. Või lausa sellest, kui näed stiili, millesarnast pole kunagi varem näinud.

Samuti ei aita Neflixi ja YouTube’i vaatamine kuidagi kaasa majanduse mingisuguselegi rajal hoidmisele. Enamus rahast läheb tehnoloogiafirmadele, ja see ülejäänu, mis jõuab esinejateni, jõuab juba niigi heal järjel olevate esinejateni. 

Samal ajal kui koomikud, kellel nii suurt jälgijaskonda veel pole, on täielikult ilma jäänud piletituludest. (Olgu siinkohal öeldud, et see artikkel vaatab maailma läbi kitsa püstijalukomöödia prisma vastavalt autori huvidele ja võimetele, aga olen jõudumööda seda laiendanud ka teistele lavakunstidele, millest kahjuks tean vähem.)

Õnneks on olukorrale lahendusi, või lausa mitu.

1. Osta oma lemmikesinejate plaate ja videosid

Palju head nalja on tasuta Spotifys või YouTube’is, aga kui vähegi võimalik, tuleks praegu ka materjali osta.

2. Vaata ja toeta uusi tärkama hakanud stand-up’i vorme

Ettevõtlikumad väliskoomikud on juba Twitchi ja Zoomi kaudu hakanud nalja tegema. Eraldi tasuks silma peal pidada Stay at Home Festivalil, kus on juba ennast kirja pannud Robin Ince, Sara Pascoe, Stewart Lee, Russell Kane ja Tallinnaski esinenud George Egg.

Eestis on Improteater Impeerium hakanud tegema otse voogedastatud etendusi.  Ka püstijalakoomikute seas juba liigub millegi sarnase tegemise idee, aga konkreetset kuupäeva paigas veel pole. Seniks tuleb rõõmu tunda, et on olemas selliseid muusikuid nagu Orelipoiss, kelle virtuaalset kontserti vaatas kümneid tuhandeid inimesi, ning loota, et on ettevõtlikke muusikuid, etlejaid ja teisi artiste, kes selliseid asju veel teeksid.

3. Hakka oma lemmikute toetajaks selliste keskkondade kaudu nagu Hooandja või Patreon

Selleks, et Hooandjas ägedaid kultuuriprojekte toetada, ei pea tingimata ülemaailmset pandeemiat ära ootama, aga just nüüd on parim aeg, et seal olevaid projekte toetada. Koroonaviirusest tingitud projekte veel väljas ei ole, aga ilmselt ettevõtlikumad juba mõtlevad selle peale.

Muu maailma kontekstis on Patreon teenus, mille kaudu saab otse oma lemmikute loominguvabadust toetada. Valid ise kuumaksu, ja nemad loovad seda, mis Sulle meeldib. Eestis esinenud koomikutest soovitaksin näiteks neid:

4. Osta pileteid suvel toimuvatele üritustele

Keegi ei tea täpselt, milline on olukord juulis, aga mõistlik on olla optimist ja eeldada, et suvel saame jälle kogeda koos kultuuriüritustel trügimist ja kui hästi läheb, siis lausa tualetijärjekordi. Olgu tegemist püstijalukomöödia, teatri või muusikaga, tasub pigem varem kui hiljem piletid ära osta. See annab korraldajatele käibevahendid, aga ehk ka usku sellesse, et oma tööd tasub teha ka segastes oludes. Et publik pole kuskile kadunud ja oleme vaatamas-kuulamas kohe, kui võimalik.

Halvim, mis saab juhtuda, on see, et saad piletiraha hiljem tagasi. 

5. Tee endale NextUpi konto

NextUp on nagu Netflix, aga spetsialiseerunud peamiselt Ühendkuningriigis resideeruvatele koomikutele. Mõned on kuulsamad, mõned üldse mitte (mõned on Eestiski käinud, näiteks Andrew Maxwell, Glenn Wool, Simon Munnery, Joseph Morpurgo), aga NextUpi kvaliteedifilter on päris tihe, nii et nalja saab palju. 

Miks see on parem kui Netflix või YouTube? NextUp jagab poole kuumaksust kõikide koomikute vahel ära ning ka teisest poolest läheb oluline osa stand-up’i edendamiseks. NextUpi konto saad teha siin.

Eestis sarnast teenust ei ole ega ilmselt ka tule, aga seegi hea, et juba mainitud Telia videolaenutusest näeb eestikeelset püstijalukomöödiat vaid nupuvajutusega.

Loodetavasti leiad siit ühe, aga võib-olla lausa mitu viisi, kuidas saada nalja ning toetada koomikuid ning teisi artiste. 

Peske siis käsi enne ja peale naermist.

***

“Üheskoos edasi” on rubriik, millega soovime toetada väike- ja mikroettevõtlust raskustest üle saamisel ja üksteist inspireerida.

Andrus Purde

Andrus Purde on ettevõtja, standupi-entusiast ja aeg-ajalt ka blogija ning reisikirjanik. On korraldanud Komeediklubi natuke kortsus lipu all inglisekeelseid stand-upi üritusi juba aastast 2010, Tallinn Comedy Festivali üks asutajatest. Kõva häälega naerja. Loe artikleid (2)