Raamatupood Puänt: vaimutoidu toovad koju kätte toidukullerid. “Üheskoos edasi”

Elisa-Johanna Liiv ja Triin Kööba, Puänt raamatupoe vedajad. Foto: Telliskivi.cc

Telliskivi Loomelinnakus asuv väike sõltumatu raamatupood Puänt on üks neid, mille eestvedajate ElisaJohanna Liivi ja Triinu Kööba loovus uues olukorras proovile pandi.

Puändi klientideks olid ümbruskonna elanikud, kes leidsid sealt eest pisut teistsuguse valiku kui suurtest kauplustest. Aga Puänti sõideti kohale ka muudest Eesti linnadest ning oma panuse andsid Telliskivisse sattunud arvukad turistidki, kes ostsid kaasa nii inglise keelde tõlgitud eesti kirjandust kui ka kõike muud, mis põnev tundus ja kohvrit liiga raskeks ei teinud. Korralikku e-poodi Puändil polnudki, kuna kogu äri mõte oli pidada just pisikest võluvat raamatupoodi, kus on kohapeal mõnus teoseid lehitseda ja valida.

Poeuste sulgemise järel alustas kauplus kõigepealt klientidele raamatute postkasti saatmise kampaaniaga. Toidukullerdamise teenust pakkuv Bolt viskas siis aga õhku mõtte, et võiks kullerdama hakata ka raamatuid, ning Elisa-Johanna ja Triinu haarasid sellest kohe kinni. Lugejad on kõigi nende uuendustega hooga kaasa tulnud.

“Oleme juba mõelnud nende teenuste allesjätmise peale. Eks me proovime inimestele lihtsamat ostlemisviisi pakkuda, kuna meil korralikku e-poodi pole. Alati polegi piisavalt aega, et kõikidesse kauplustesse jõuda ning siis tulevadki alternatiivid appi,” ütlevad Elisa-Johanna ja Triinu.

Eriolukorra saabumisega muutus mõnevõrra ka see, mida inimesed lugema hakkasid.

“Popiks saidki raamatud, mis on maksimaalselt 2 cm paksused, et ilusti postkasti sisse mahuks. Juhtus nii, et nüüd said rohkem tähelepanu raamatud, mis muidu jäid oma väikese formaadi tõttu tihti suuremate kaaslaste varju,” toovad Elisa-Johanna ja Triinu välja esimese muutuse, mis kaasnes sellega, et raamatuid enam poes lehitseda ei saanud ja neid postitama hakati. 

Seni on kõige populaarsem raamat olnud Loomingu Raamatukogu kuldsarjas ilmunud Ingmar Bergmani “Fanny ja Alexander”.

“Selle esitlus jäi meie juures seoses eriolukorraga kahjuks ära. See on olnud vaieldamatu lemmik. Lisaks on teiste seas tellitud muid Loomingu Raamatukogu numbreid, Berit Kaschani luulet, Mark Fischeri kapitalismikriitikat ja ingliskeelset ilukirjandust,” ütlevad raamatupoodnikud.

Oma lühikese kogemuse põhjal, kuidas uues reaalsuses oma väikese äriga siiski ellu jääda, soovitavad Elisa-Johanna ja Triinu kõige olulisema asjana avatust uutele koostööprojektidele.

Puändi omanike 3 raamatusoovitust praegu kodus lugemiseks

1. Jean de la Bruyère  “Inimtüübid ehk meie ajastu kombed”

Bruyère kirjeldab oma raamatus inimesi, kes teda ümbritsevad Louis XIV aegses õukonnas, 17. sajandil. Huvitav (ja sellega mõtleme nii naljakas, kurb kui ka üllatav) on näha, kuidas neid samu kirjeldusi võib kasutada ka tänapäeval. Näiteks:

  • Rääkides hinnangutest: 35 (I) Ei maksa solvuda nende peale, kes meid kuigivõrd tundmata arvavad meist halvasti. Nende rünnakud pole ju suunatud meie vastu, vaid sihivad nende endi kujutlusvõime loodud tonte.
  • Ülikutest: 21 (V) On inimesi, kes juhul, kui nad iseennast ja oma alluvaid paremini tunneksid, häbeneksid esikohal olla.
  • Seltskonnast ja vestlemisest: 28 (V) On sellise loomuse või, kui soovite, iseloomuga inimesi, et kõige parem on nendega üldse mitte kokku puutuda, nende üle võimalikult vähe kurta ning isegi mitte lubada endal nendega vaieldes võitjaks jääda.

2. Kärt Hellerma novellikogu “Koidula käsi”

Raamatu tagakaanel on kõik imeliselt ära öeldud ja meil ei jää muud üle, kui nõustuda. Tekst on järgmine: “Kärt Hellerma oskus sõnu seada on maagiline, just nagu tema loodki. Need ei lase lahti, vaid mõlguvad meeles veel kaua. Sunnivad heitma pilku taevasse, et tähele panna pilvede kuju ja kajakaid, vaatama iidset paplit bussipeatuses hoopis teise pilguga. Hellerma lugudes on sügavust, vahel lõputultki, nagu näeks ta igal sammul midagi, mida teised ei näe. Ühtaegu puude taga metsa ja metsas enamat kui puid. Kui õnnestub lahti lasta ümbritsevast, anda ennast üleni loo meelevalda, siis võib leida end hoopis teistsugusest reaalsusest.”

3. Looduskaitsja Kaja Lotmani lasteraamat Marju Tammiku illustratsioonidega – “Hommikukontsert Matsalus”

Raamat viib lugeja mõnusasse suvehommikusse, kus on kuulda kõiksugu loomade hääli. Pärast raamatu lugemist tekib kindlasti isu metsa või parki lindude laulu kuulama minna. Kas sa tead, kuidas väike lehelind siristab?

***

“Üheskoos edasi” on rubriik, millega soovime toetada väike- ja mikroettevõtlust raskustest üle saamisel ja üksteist inspireerida.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (260)