Marko Oolo: 6 tegevust tugeva finantstervise säilitamiseks majanduslikult ebakindlal ajal

Foto: Alar Mäerand

Majandusliku ebakindluse ajal on veelgi olulisem teha tarku finantsotsuseid, kaitsmaks enda sissetulekut ja investeeringuid. Jagan mõtteid, kuidas panna ennast võimalikult heasse finantspositsiooni, et tulla langusest läbi tugevalt – nii et toit on laual, katus pea kohal ja lähedased terved.

1. Täida eelarvet: jälgi detailselt sissetulekuid ja väljaminekuid

Oma sissetulekute ja väljaminekute igakuine jälgimine on minu arvates iga endast lugupidava investori kohustuslik tegevus olenemata sellest, kas turud tõusevad või langevad. See on oluline finantshügieeni faktor, mida ei tohi ilma tähelepanuta jätta.

Olen oma rahavooge igakuiselt jälginud juba üle kuue aasta. Kasutan selleks enda koostatud eelarvestamistabelit, mille olen kõigile kasutamiseks üles riputanud siia.

Kirjutan iga nädala lõpus oma pangakonto tehingud ümber Exceli tabelisse ning jaotan need kategooriatesse. Kuu lõpuks tekib ülevaatlik pilt, millised olid sissetulekud, väljaminekud ning säästud. See on võtmetähtsusega, sest olen avastanud, et kuudel, kus numbreid kirja ei pane, kulutan 10–15% rohkem.

2. Vähenda kõvasti kulutusi ja säästa

Kulutuste suu­rus on ülioluline aspekt finantsilise sõltumatuse valemis. See on veel tähtsam aegadel, kui turud langevad ja töökohad on ohus. Kulude vähendamine on üks parimaid finantsotsuseid, mida majanduslikult keerulistel aegadel teha saad!

Tõhus viis kulutusi vähendada on vaadata tagasi viimase kuu või kahe kulutustele ning märkida üles kõik väljaminekud, mis on “nice to have” versus “must have”. Tihti moodustavad suure osa igasugused püsitellimused, mis on aegade jooksul kogunenud. Kõik sellised ebaolulised kulutused on nüüd vaja ära jätta ja tühistada.

Tegin isegi sama harjutuse just läbi ning kaardistasin ära väljaminekud, mis ei ole ilmtingimata vajalikud. Nii lõpetasin märtist ära näiteks Audible’i audioraamatukogu püsitellimuse. Terve riiul on raamatuid täis, seega lugemist jätkub tõenäoliselt niisamagi rohkem kui aastaks.

Mida madalamad on kulutused, seda vähem pean teenima, et vee peal püsida. Mida rohkem säästan, seda rohkem jääb raha investeerimiseks!

3. Suurenda meelerahufondi

Esimene koht, kuhu säästetud raha peaks suunama, on mustade päevade fond ehk meelerahufond. See on rahapuhver juhuks, kui elus tekib ettearvamatuid lisakulusid, sissetulekud vähenevad või kaotatakse töö.

Kui oled juba oma kulusid üles märkinud, siis tead täpselt, kui palju sul keskmiselt igas kuus kulub. Meelerahufondis peaks olema vähemalt kuus korda nii palju raha, kui on igakuised kultused. Ideaalne on 12 kuu igakuiste kulutuste jagu raha.

Hoia oma meelerahufondi kergesti ligipääsetavas kohas, kus see teeniks ka väikest intressi.

Ma ise hoian hetkel meelerahufondis 10 kuu kulutuste jagu raha ning see on paigutatud LHV arvelduskontole, mis maksab summa pealt 1% intressi.

4. Maksa tagasi kõrge intressiga laenud

Teine koht, kus tekkinud sääste kasutada, on kallite tarbimislaenude tagasimaksmine. Kui sul on laene, millel on 15%, 20% või kõrgem aastane intress, siis praegu on hea aeg hakata seda võlga vähendama.

Kulukate laenude tagasimaksmine on põhimõtteliselt võrdeline sellega, kui teenid kuus investeeringutelt 15% või 20% tootlust.

Suhtun ise tarbimislaenudesse üpris kriitiliselt. Otsustasime peres ka auto kohe välja osta, mitte liisinguga võtta. See ei ole küll kõrge intressiga tarbimislaen, aga laenuvõtmine varale, mille väärtus kahaneb, ei ole minu silmis võitev strateegia.

5. Kindlusta ja suurenda oma sissetulekuid

Praegusel majanduse jaoks raskel ajal on eriti oluline pöörata tähelepanu oma töökoha säilitamisele, ettevõtte käimas hoidmisele ning uute teenimisviiside leidmisele.

Meie tänane olukord on viimaste aastate tehtud töö vili. Sellised ajad tuletavad meelde, kui oluline on oma tööd teha hästi ja pakkuda klientidele parimat teenust.

Raskemad ajad aitab üle elada see, kui on palju erinevaid sissetulekuallikaid: palgatulu, ettevõtlustulu, üüritulu, intressid, dividendid. Tuleb usinalt tegutseda, et neid aina juurde luua!

6. Loo investeerimisplaan ja investeeri

Kui kõike eelnevat rakendades oled heas finantsilises olukorras ning raha jääb igakuiselt üle, siis on mõistlik hakata raha tagasi turule investeerima.

Me keegi ei tea, kas turud jätkavad langemist või hakkavad tasapisi tõusma. Me ei tea, kui palju hirmu on juba aktsiahindadesse sisse arvestatud. Me võime kõik arvata, mida turud teevad, kuid tõde selgub alles aja möödudes.

Raha teenimiseks pikas perspektiivis on aga mõistlik järjepidevalt investeerida olenemata sellest, millised on uudised või mis turud täna teevad. Ajalooliselt on parim strateegia olnud pikaajaliselt järjepidevalt investeerida, selle asemel et proovida turgu ajastada. Loe Investopedia artiklit.

Investeerimisplaani loomise ja investeerimise eelduseks on enda harimine. Soovitan alustada headest raamatutest: 1) “Rikkaks saamise õpik”; 2) “Alustava investori käsiraamat”; 3) “Kuidas alustada investeerimisega”.

Sellest, kuidas ma ise languse ajal investeerin, kirjutan juba peagi.

Kokkuvõte

Just majanduse kehvemad ajad panevad finantsilise tervise kõvasti proovile. Loodan, et need kirjapandud mõtted aitavad ka sinu finantspositsiooni parandada ning me väljume sellest langusest tugeva finantsilise tervisega!

Marko Oolo

Marko Oolo on investor ja ettevõtja, Investeerimisklubi asutajaliige. Loe artikleid (7)