Merit Raju: kuidas äreval ajal end hoida. “Üheskoos edasi”

Igaüks meist kohaneb enneolematu eriolukorraga omal moel ja tempos. Sest see puudutab meid praeguses faasis erinevalt. Vahel aga läheb meelest, et ärevus nõrgestab immuunsust ja uudised, mida loeme, tekitavad just seda. Ärevust. Kuidas asendada hirm rahutundega ja hoida pea selge?

Mu näitlejast sõber helistas, et on päevapealt töötu, kuna etendused tühistati ja ka suvelavastus on teadmata tulevikuga.

Minagi olin sunnitud edasi lükkama pool aastat ettevalmistatud konverentsi, tühistama kõik esinemised ja joogatunnid ning kolima kiirkorras internetti.

Kindlasti oli sinulgi ootamatusi, millega kohaneda, kasvõi alates sellest, et lapsed jäävad äkki koduseks ja elu nõuab ümberkorraldamist juba kasvõi iga toidukorra jaoks söögivalmistamisest.

Kahtlemata oled selles ootamatus olukorras märganud mitut ebamugavat faktorit, aga ka midagigi head.

Elutempo on aeglustunud. Inimesed veedavad aega peredega. Keskenduvad sellele, mis oluline. Ja tegelikult on see, mida meilt nõutakse – püsida kodus –, ju üpris lihtne ja teostatav.

Üks konverentsi “Sõltumatu naine” piletiomanik, Itaalia eestlane, kirjutas mulle mõtlemapanevad read: “Meie vanaisad saadeti sõtta ja nad ei nurisenud selle üle; meile öeldakse, et olge kodus, ja me ei saa sellega hakkama. Loodan väga, et Eestis õpitakse Hiina ja Itaalia kogemusest ning ennetatakse siinset sürreaalset olukorda.”

Siin on minu 8 soovitust praegusel äreval ajal iseenda igal tasandil toetamiseks.

  1. Hoia end võtmeinfoga kursis, kuid võta päevas vähemalt paar tundi meediavaba aega. Jälgi usaldusväärseid kanaleid ja nopi enda jaoks välja oluline, ilma et laseksid end emotsionaalselt kaasa tõmmata. Liiga palju negatiivsust, ärevust ja seega ka stressi nõrgestavad immuunsust.
  2. Lae alateadvusse uneajaks positiivset: 15 minutit enne ärkamist ja enne uinumist mõtle ja kujutle positiivseid stsenaariume, oma kaugemate unistuste täitumist.
  3. Keskendu sellele, mida sina saad teha: pese käsi, lepi kokku kodus töötamine, vii oma suhtlus internetti, kohanda rahalisi väljaminekuid, varu koju kahe-kolme nädala toit ja immuunsust toetavad toidulisandid.
  4. Toeta oma immuunsust: immuunsuse põhiline vaenlane on stress! Hoia sügava hingamise abil stressitase madalal. Väldi valget suhkrut, võta kvaliteetseid C- ja D3-vitamiine ning oomega-3-rasvhappeid ning piimhappebaktereid, joo vett (veel parem, kasemahla!). Maga ja liigu piisavalt, isegi kui oled sunnitud seda tegema toas.
  5. Rahusta end: teadlik aeglane sügav hingamine, EFT ehk koputamine (guugelda), rahustavad (loodus)helid, naermine ja laulmine või ümisemine, mediteerimine või palvetamine, rahustavate eeterlike õlide lõhnad, mõnus saun, vann, õhtune soe dušš, jalamassaaž või vana hea jalavann.
  6. Leia selles sundpausis positiivset: tee seda, mida oled edasi lükanud, aga mis looks rahu või rõõmu, loe raamatut, korista sahtleid, meisterda, mängi lastega, jaluta. Ja võta (näole) päikest!
  7. Ära unusta suhelda: helista, kirjuta, tee videokõnesid. Sotsiaalsel isolatsioonil on meie tervisele hävitav mõju, rõõmustavatest suhetest saame aga toetust. Nüüd tunnetad eriti, millised inimesed panustavad oma mõttemaailmaga sinu heaolusse ja millised mitte. Vali, kellega suhtled.
  8. Hoia eemale tehnostressi tekitavatest seadmetest: lülita ööseks välja wifi ja telefon, piira 4G kasutamist, istu (ja maga) elektriseadmetest ning juhtmetest vähemalt pooleteise meetri kaugusel.

Pakkumine. Teen Sulle ka rahutunnet toetava kingituse: osale tasuta online-joogatunnis negatiivsuse ja pingete vastu. Madalam stressitase tähendab tugevamat immuunsust. Registreeru siin ja saad osaleda selles väikeses joogatunnis järelvaatamisega sulle sobival ajal. Ei sobi rasedatele ega seljatrauma korral.

Merit Raju on mitmete positiivse meelelaadiga raamatute autor, elustiiliettevõtja, joogaõpetaja, veebiajakairja Hingele Pai toimetaja ja Joogafestivalide korraldaja.

***

“Üheskoos edasi” on rubriik, millega soovime toetada väike- ja mikroettevõtlust raskustest üle saamisel ja üksteist inspireerida.