Podcast “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis”Timo Palo: kirg on ikkagi kõige alus

Psühholoogi ja koolitaja Veiko Valkiaineni juhtimisalase podcast’i seekordseks vestluskaaslaseks on president Kersti Kaljulaidi kliimanõunik Timo Palo. Kuigi polaaruurijast seikleja Timo on elus teinud mitmeid hullusi, siis kõige tuntum ja ekstreemsem oli ehk tema 2012. aastal ette võetud 1620 km pikkune seiklus põhjapooluselt Teravmägedele, mille eest kanti ta ka Guinnessi rekordite raamatusse. Timoga vesteldakse muu hulgas inimvõimete ja oma vaimse vastupidavuse piiride kompamisest ning sellest, kuidas ta on pidanud silmitsi seisma näiteks teda küttivate jääkarudega, kukkunud läbi polaarjää ja sealt napilt eluga pääsenud. Need vast ongi need eluseigad, kus kohtud päriselt nii elu kui ka iseendaga.

Mõtteid vestlusest:

  • Kui nüüd päris algusesse tagasi minna, siis see eesmärk oli mul kuskil kuklas sündimas juba poisikesepõlves. Talv, lumi, suusad – see on mu kirg olnud algusest peale. Olen talispordiga tegelenud kogu aeg. Sealt kasvas ka loomulik huvi polaaralade vastu. Need tundusid sellised kauged, kättesaamatud, põnevad kohad; hoopis teistmoodi maailm kui meie siinsed madalamad laiuskraadid.
  • Lisaks aitas seda kirge minus kasvatada ka tolleaegne raamatusari “Maailm ja mõnda”, siis tulid ka esimesed tutvused polaarpäevikutega. See kõik kokku jättis minusse kustumatu mulje, mida võiks siis ühe sõnaga nimetada kireks.
  • Ja kõik, mida teinud olen ja millest meil siin edaspidi juttu tuleb, taandubki ühele lihtsale sõnale – kirg. Kui sul seda ei ole, siis ei ole võimalik ka eesmärgi nimel tehtav kannatus, mugavustsoonist väljumine või mis iganes on selle ettevõetud sihi nimel vaja ära teha. See on kõige alus.
  • Teistpidi võiks lausa öelda, et kõik, mida sa teed ilma kireta, on elu raiskamine, tühja jooksmine. Otsi midagi, mis sind päriselt paelub. Vaid sel juhul oled sa võimeline minema väga-väga kaugele.
  • Norra filosoofil Arne Næssil on väga hea õnne valem: seal on murd, mille lugejas on kirg tõstetud ruutu ja nimetajasse on pandud füüsiliste ning vaimsete kannatuste summa. See tähendab seda, et kui kirg on ruudus, siis on see otsustav ja määrav tegur. Isegi väike kogus kirge suudab toime tulla suurte kannatustega. Aga kui sul isegi seda väikest kogust kirge ei ole, siis sõltumata sellest, kui vähesed need kannatused ka on, sa tegelikult ei leia seda õnne, mida otsid. Kirg on ikkagi kõige alus.

Veiko Valkiainen

Juhtimisblogi ja podcasti “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis” eestvedaja Veiko Valkiainen on psühholoogia ja psühhoteraapia alase hariduse ning üle 15-aastase juhtimise arendamise alase töökogemusega professionaal, kes keskendub oma töös meeskondade tulemuslikkuse kasvatamisele läbi juhi ja tema tiimiliikmete mõtte- ja käitumismustrite muutmise. Loe artikleid (81)