Üheskoos edasi: 10 lihtsat nõuannet Eesti töökohtade toetuseks

Eestimaa. Foto: Kaupo Kalda

Me veebidisaineritena saame praegu hakkama – töötame kodukontoris, töö käib mühinal, vähemasti esialgu on see veel nii. Aga kõik ei saa töötada kodus. Kõik töökohad ei jää praegu isegi alles või kannatavad olulise tellimuste languse käes ja see teeb südame härdaks. Toitlustus, turismivaldkond, spordivaldkond, muusikud, teatrid jne on ootamatult keerulises olukorras.

Aitame üksteist raskel ajal. Siis on tõenäolisem, et need toredad teenused on ka tulevikus meid rõõmustamas. Kindlasti leiad siit kasvõi ühe punkti, mida teha.

  1. Kui sul on poes valida, vali eestimaine toode. Eriti äge, kui see on väiketootja oma.
  2. Kui sul on kodukandis väiketoitlustaja, kodukokk – telli temalt. Sama lemmikkohvikute ja -restoranidega – telli äpist nende hõrgutisi.
  3. Kui sul on lemmikspaa, hotell, turismitalu, seikluspark – reserveeri aasta teise poolde nende teenuseid.
  4. Vaata aasta teise poolde, eriti sügisesse aga ka suvesse, kontserte, etendusi, üritusi, festivale. Unista neist juba praegu ja osta piletid ette ära.
  5. Paljud su lemmikmuusikud on praegu püstihädas. Uuri, äkki on nad nõus tegema üle videoedastuse su perele lühikese virtuaalse privaatkontserdi mõistliku tasu eest – à la 50 eurot pool tundi? Küsida tasub kindlasti. Paljud pakuvad kindlasti ka albumeid müügiks. Guugelda või küsi FB-s.
  6. Osta raamatuid. E- või paber. Meie e-poodidest, meie autoritelt.
  7. Hangi kõigi nende virtuaalseid kinkekaarte, kui neil muidugi on (kui pole – küll teevad).
  8. Ringid, klubid, spordisaalid, joogatunnid – isegi kui sa ei saa praegu minna, maksa võimalusel kuutasu edasi.
  9. Kui sul on sõber, tuttav, mõni inimene, kes kaotab töö – äkki sinul oleks talle rakendust, kasvõi poole kohaga või pisteliselt. Laulukirjutaja võib aidata turundussõnumeid ja kodulehe tekste teha, ürituste fotograaf õues su lemmikloomi pildistada, sportlane muru niita või puid teha (win-win!).
  10. Isegi kui sa mingil põhjusel hiljem ei saa etteostetud teenuseid kasutada – ära küsi hiljem raha tagasi, kui see on vähegi võimalik. Sest sa oled hea Eesti inimene.

Aitäh!

Kindlasti on 1000 ideed veel. Kannatame selle jama üheskoos ära, õpime raskest ajast hästi palju ja tuleme kõigest tugevamatena välja.

Kaupo Kalda on pereisa, disainerist ja fotograafist väikeettevõtja ning muidugi südamest eestlane.

Allikas: Reactive.ee

***

“Üheskoos edasi” on rubriik, millega soovime toetada väike- ja mikroettevõtlust raskustest üle saamisel ja üksteist inspireerida.