Steve Keating: kas su ülemus on loll?

Foto: Shutterstock

Vastan sellele küsimusele kohe alguses ära. Ei! Su ülemus ei ole loll.

See muidugi ei tähenda, et sul ei või oma ülemusega probleeme olla. Aga siinjuures peaksid teadma, et paljud neist probleemidest on ilmselt põhjustatud just sellest, et pead oma ülemust lolliks.

Mõtted mõjutavad käitumist, ja kui sa näed oma ülemust lollpeana, viib see selleni, et hakkad käituma tema suhtes lugupidamatult. Sulle võib küll tunduda, et su ülemus ei väärigi austust, aga selles sa eksid.

Mõtle korraks… Kui su ülemus oleks loll, tähendaks see seda, et sinu meelest peaksid lollid olema ka kõik su ülemusest kõrgemal positsioonil olevad inimesed. Sest ainult loll võiks mõne teise lolli juhiks määrata. Kui palju lollpäid siis teie asutuses sinu meelest töötab?

Ja kui su töökohas on tõesti ainult lollid, siis miks sa seal üldse töötad? Sel juhul oled sa ju ise…

Niisiis, viska see kole ja kitsarinnaline mõte peast. Nagu kõigil inimestel siin planeedil, on ka su ülemusel oma tugevad küljed. Ja keegi järelikult märkas neid ning määras ta juhikohale selleks, et ta saaks neid tugevusi rakendada.

Sinu ülesanne ei ole keskenduda ülemuse nõrkustele (jah, tal on nõrkusi just samal põhjusel, miks tal on ka tugevusi – ta on inimene), vaid sa peaksid aitama tal tema tugevusi rakendada.

Nõrkustest tekivad puudused, ning kui sa soovid, et su töö ja elu oleks meeldivam ja tähendusrikkam, peaksid keskenduma sellele, kuidas saaksid oma tugevusi kasutades aidata neid puudusi tasandada.

Igaüks võib leida teistes inimestes nõrku külgi, sest igaühel on oma puudused. Aga see ei tee veel kõiki inimesi automaatselt lollpeadeks. Kui see nii oleks, võiksid peaaegu kõik meist kandideerida suurima lollpea tiitlile.

Mõtted ei ole tähtsusetud. Need määravad su käitumise. Kui näed oma ülemust – või ükskõik keda – lollpeana, siis piirad sa sellega oma võimalusi temalt midagi õppida. Mis iganes puudused sel inimesel on, ta teab siiski midagi, mida sina ei tea. Ja see tähendab, et sa võid temalt midagi õppida.

Avarda oma mõtlemist ja püüa oma ülemust veidi põhjalikumalt vaadata. Millised on tema tugevused. Püüa näha teda sellisena, nagu teda näevad tema ülemused. Püüa leida temas head. Aita tal rakendada tema tugevusi, võta endale aktiivne ja vastutav roll ning püüa tema puudusi tasandada. Kasutades selleks oma tugevusi.

Inimesed, kes ei suuda ülemusega hästi koostööd teha, jäävad negatiivselt silma. Positiivselt jäävad silma aga need, kes aitavad teistel nende tugevusi rakendada. Kui muretsed vähem selle pärast, kes lõpuks kogu au endale saab, ja mõtled rohkem meeskondlikule edukusele, on nii meeskond kui ka sina ise edukam.

Mõtle selle üle.

Allikas: Lead Today. Tõlge Egle Taklai

Steve Keating

Steve Keating on 30-aastase kogemusega müügijuhtimise ja turunduse professionaal. Edasi avaldab kokkuleppel autoriga tema valitud juhtimismõtteid. Loe artikleid (19)