Lugejakiri.ee: olulised sündmused Eestis & maailmas

Vahendame end Eesti “kõige usaldusväärsemaks ja tõsiseltvõetavamaks uudisteallikaks” nimetava portaali Lugejakiri.ee valitud materjale. Mida olulist on juhtunud Eestis ja maailmas?

Venemaa Riigiduuma palus Putinil ametisse jääda ka postuumselt

Ettepanekuga presidendi ametiaegade piirangud lõpetada ja paluda Putinil jääda võimule ka peale oma surma, tuli teisipäevasel istungil esimesena välja Ühtse Venemaa rahvasaadik, endine kosmonaut Valentina Tereškova.

Putini praegune kuueaastane ametiaeg lõppeb 2024. aastal ja senise põhiseaduse järgi ei tohiks ta järgmistel valimistel enam kandideerida. Pakutud muudatus pikendaks tema katkematut valitsusaega teoreetiliselt lõpmatuseni.

Putinile mõte meeldis

Venemaa riigiduumas kerkis eile ootamatult põhiseadusreformi arutelu päevakorda ettepanek kaotada president Vladimir Putini ametiajale praegu kehtivad piirangud.

Seejärel ilmus erakorraliselt kõnepulti riigipea ise, kes nõustus muudatusega, mis lubaks tal ka peale surma ametisse jääda.

“Mõte on igati kiiduväärt,” kommenteeris Putin ise kosmonaut Tereškova ettepanekut. “Mul on väga hea meel näha, et teie, kallis Valentina (Valentina Tereškova – toim.) ei mõtle mitte isegi kastist välja, vaid lausa kosmose tasandil,” kiitis Putin väljapakutud ideed.

Venemaa vajab stabiilsust

“Mõte jääda võimule ka peale oma surma on eelkõige kasulik siiski Venemaale,” sõnas Putin.

“Te ainult vaadake, kuidas Läänes imperialistid tõmblevad ja kuidas nende rahvad kannatavad. Neli või viis aastat on üks kloun pukis ja siis tuleb uus ja hullem asemele. Ma küsin, kuidas saab nii üles ehitada suurt ja võimast riiki? Vastus on, et ei saagi,” selgitas Putin.

“Venemaa ja selle elanikud vajavad seda, et neid valitsetaks raudse rusikaga ja ma võin teile kinnitada, et peale minu surma saab see rusikas veelgi kõvem ja külmem olema kui ta täna seda on,” lubas Putin eile Riigiduuma saadikutele.

Aplaus Putini otsusele kestab siiamaani ja lõppu ennustatakse sellele alles aprillikuu keskpaigaks.

Lihtne ja geniaalne viis politsei käest pääseda

Tallinlane Tarmo (44) ei ole loll mees – ta on leidnud geniaalse viisi, kuidas pääseda igasugustest politsei kontrollidest. Ta kinnitab, et on pääsenud juba mitmest “Kõik puhuvad” kontrollist, kahest kiiruseületamise trahvist ning on enda sõnul nüüd täiesti kuulikindel.

Nimelt väidab Tarmo, et kui näidata politseipatrullile läbi autoakna paberilehte, kuhu on kirjutatud, et tal on koroonaviirus, pääseb ta segamatult ja trahvideta igast olukorrast.

Kollaaž: Lugejakiri.ee

“Korduvalt järele proovitud, töötab,” kinnitab Tarmo naerusuiselt. “Nii kui politseinikud sildil kirjutatu kokku veeritud saavad, nii nad ka oma kodinad kokku pakivad ja ummisjalu minema panevad.”

“Olen sellega isegi parkimistrahvidest pääsenud – kui pargin auto ära, siis jätan sama sildi autole ja kõik kontrolörid ja mupokad kõnnivad suure kaarega autost mööda. Üks küll üritas trahvi teha, aga kui ma köhides jooksuga kohale tulin, põgenes seegi pooljulge minema,” naerab Tarmo.

Politsei hetkel Tarmo vastu jõuetu

“Ah selle teemaga siis helistategi,” ohkab Politsei- ja Piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher. “No ehk ongi parem, et asi nüüd avalik on. Tõepoolest oleme Tarmo tegemistega kursis ja kui aus olla, siis hetkel ka võimetud tema vastu.”

“Me ei saa täna veel igale patrullile panna pähe nakkuskindlat maski ja selga kaitsekostüümi, selleks puudub lihtsalt ressurss,“ kurdab Vaher. “Oleme Tarmo vastu proovinud kõiki nippe – hinganud läbi päev läbi kirsades olnud sokkide, kandnud küüslauku kaelas ja püüdnud isegi Tarmole piiritust peale pritsida aga mitte miski ei paista aitavat ja patrullid temaga kokku puutuda enam ei soovi.”

“Juba praegu on olukord muidugi väga halb, aga kui selline teguviis nüüd laiemalt massidesse läheb, siis peame midagi muud välja mõtlema,” lisab Vaher.

AS Tallinna Vesi hoiatab: kui käsi sama tempoga edasi pestakse, on Ülemiste järv kuu lõpuks tühi!

AS Tallinna Vesi teatas täna hommikul, et kui Tallinna elanikud jätkavad sama tempoga käte pesemist, siis vähem kui kuu aja pärast on Ülemiste järv tühi.

Tallinna Vee esindaja sõnul on veetarbimine tõusnud linnas üle 70 000% ja põhjuseks inimeste hirm koroonaviiruse ees.

Kas enne siis käsi ei pestudki?

„Tundub küll jah nii, et enne viiruse siiajõudmist kasutati vett ainult kas siis auto pesemiseks või muru kastmiseks,“ vastas AS Tallinna Vesi juhatuse esimees ja tegevjuht Karl Heino Brookes naerdes.

„Aga nüüd on asi muidugi naljast kaugel – vee tarbimine on tõusnud pehmelt öeldes lakke ja kasvu lõppu ei paista,“ nentis Brookes.

„See on küll väga tore, et inimesed on hakanud käsi pesema ja muretsevad oma tervise pärast aga sama tempoga jätkates jätkub meil vett linlastele ainult märtsikuu lõpuni,“ sõnas mees.

Asi on tõesti hull

Tühi järv. See pilt ei pruugi varsti enam illustratiivne olla. Allikas: Lugejakiri.ee

Tallinna Vee esindaja sõnul on järvevee tase langenud drastiliselt.

“Külastasin just eile Ülemiste järve pumbajaama ja üks meie sealne töötaja ütles, loodan, et naljaga pooleks, et Ülemiste Vanakese paljas perse juba paistab,” kommenteeris AS Tallinna Vesi tegevjuht Brookes.

“See võib ju naljana tunduda, aga tegelikult on asi loomulikult naljast kaugel,” märkis mees.

“Positiivsena võib aga välja tuua selle, et nüüd avaneb linlastel, ilmselt esimest korda üldse, võimalus näha ära oma silmaga see Ülemiste Vanake, kellest kogu aeg nii palju juttu on,” lisas tegevjuht Brookes.

Rohkem uudiseid: Lugejakiri.ee

Lugejakiri.ee

Lugejakiri on Eesti kõige usaldusväärsem ja tõsiseltvõetavam uudisteallikas. Loe artikleid (20)